Wat is het verschil tussen een bank- of geldautomaat en een betaalautomaat?

Een pinautomaat kan zowel een betaalautomaat als een geldautomaat zijn. Bij een geldautomaat of bankautomaat kunt u contant geld afhalen. Met een betaalautomaat of betaalterminal betaalt u in een winkel, op een handelsbeurs, of bij u thuis voor een aan huis geleverde dienst. In dit artikel wordt met het woord pinautomaat dat laatste bedoeld.

Waar kunt u een pinautomaat kopen?

Er zijn heel wat bedrijven die betaalterminals verkopen. Eenvoudige toestelletjes koopt u bijvoorbeeld bij bol.com. Voor langdurig professioneel gebruik is het echter aan te raden om een betaalterminal te kopen bij een gespecialiseerd fintech bedrijf. Bent u op zoek naar een geschikte betaalterminal voor uw zaak? Gebruik dan het formulier onderaan deze pagina.

Optie: pinautomaat huren

Je kunt bij verschillende bedrijven ook een betaalterminal huren. Handig voor wie de betaalterminal slechts tijdelijk nodig heeft, of liever niet in een keer een groot bedrag neerlegt.

Doorgaans heeft u de keuze uit huur op korte en lange termijn. Onder korte termijn vallen bij de meeste leveranciers huurperiodes korter dan 12 maanden. 

Let op: Een pinautomaat huren is op lange termijn vaak niet de voordeligste optie. Op zoek naar een betaaloplossing die past binnen uw budget? Gebruik het formulier onderaan deze pagina en vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Een klant gebruikt zijn mobiele telefoon om een betaling met een mobiele pinautomaat af te ronden.

Hoeveel kost een mobiel of vast pinapparaat?

Er zijn heel wat verschillende soorten betaalterminals of pinautomaten op de markt. Elk pinautomaat heeft zijn eigen functies, componenten en toebehoren. Hoeveel je precies betaalt, hangt dan ook af van waarmee de pinautomaat is uitgerust.

Zo betaal je bijvoorbeeld vaak wat meer voor een toestel met ingebouwde printer of barcodescanner.

Soort betaalterminalPrijs range
Vaste betaalterminal€ 40 – 900
Mobiele betaalterminal€ 230 – 900
Prijzen en terminals vergelijken?Vind een pinautomaat dat past bij uw budget!

Wat kost een betaalterminal per maand?

Naast de huur- of aanschafprijs voor uw pinautomaat betaalt u bij veel leveranciers ook vaste maandelijkse kosten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een kost voor het gebruik van de technische hulpverlening, een online klantenportaal, of de data op een geïntegreerde simkaart. Andere leveranciers kunnen die dienstverlening gratis aanbieden.

Transactiekost

Op elke betaling die u via uw mobiele of vaste betaalterminal  of via uw online betalingsplatform ontvangt, betaalt u een zogenaamde transactiekost. Het kan gaan om een vast bedrag per transactie, een percentage van de transactie, of een combinatie van de twee.

Veel leveranciers bieden hun klanten de optie om te besparen op transactiekosten via een transactiebundel. U betaalt dan bijvoorbeeld geen bedrag per transactie, maar een vast maandelijks bedrag waarmee de kosten voor een bepaald aantal transacties gedekt worden.

Soorten pinautomaten

Er zijn verschillende soorten betaalterminals op de markt.

Mobiele of draadloze pinautomaat

Een mobiele of draadloze terminal neemt u gemakkelijk mee. Zo’n toestel maakt het mogelijk om bijvoorbeeld vlot en veilig af te rekenen bij een klant thuis, op een handelsbeurs, of bij de klant aan tafel in uw horecazaak.

Mobiele terminals bieden enkele voordelen. Ze zijn compact en licht, beschikken doorgaans over een batterij die een honderdtal transacties kan verwerken tussen oplaadbeurten door, en kunnen voorzien worden van een ingebouwde thermische printer

Veel mobiele terminals kunt u verbinden met uw eigen wifinetwerk of dat van uw klant. Doorgaans wordt een mobiele betaalterminal ook voorzien van een ingebouwde simkaart (met databundel). Zo kunt u het toestel overal en altijd verbinden met het 3G-, 4G- of GPRS-netwerk.

Vaste betaalterminal of toonbankterminal

Een vaste betaalterminal, ook wel een toonbankterminal genoemd, installeert u op de toonbank of balie van uw winkel, handels- of horecazaak, of praktijkruimte. Het kan gaan om een compact toestel dat weinig toonbankruimte inneemt, of om een toestel dat verbonden wordt met een volwaardig kassasysteem.

Net als mobiele terminals kunt u vaste terminals verbinden met uw wifinetwerk en/of een 3G-, 4G- of GPRS-netwerk. Het is echter ook mogelijk om de meeste vaste terminals met een ethernetkabel te verbinden met uw modem. Zo geniet u steeds een stabiele en betrouwbare internetverbinding.

Ontvang gratis offertes

Onbemand pinautomaat

Een onbemand pinautomaat vergt geen tussenkomst van u of uw personeel. Klanten kunnen het apparaat volledig zelf bedienen en de transactie probleemloos afronden. U vindt zo’n toestel terug in bijvoorbeeld parkeergarages, verkoopautomaten, of zelfbedieningskassa’s.

Optie: Kassagekoppeld pinautomaat

Beschikt uw zaak over een kassasysteem? Dan kunt u de aanschaf van een pinautomaat met kassakoppeling overwegen. Zo’n betaalterminal verbindt u probleemloos met uw eigen kassasysteem.

Optie: Contactloos pinapparaat

De meeste pinautomaten ondersteunen contactloze betalingen.

Optie: Handelaarsmodule

Een pinautomaat met handelaarsmodule bestaat uit 2 units. De ene unit gebruikt u of uw personeel, de andere unit wordt gebruikt door uw klanten. In de handelaarsunit geeft u het te betalen bedrag in, terwijl de klant de transactie afrond met de klantenunit.

Een dame met een blauw hemd bedient een kassa met een pinautomaat met kassakoppeling en ingebouwde ticketprinter.

Alternatief: telefoon of tablet als pinautomaat gebruiken

Tegenwoordig kunt u ook zonder betaalterminal betalingen ontvangen in uw fysieke winkel, praktijk of horecazaak. Met applicaties zoals Payconiq heeft u enkel een mobiele applicatie of QR-code nodig. Klanten kunnen zo transacties verrichten met hun eigen smartphone.

Opgelet: Het nadeel van deze oplossingen? Zonder de bijhorende applicaties kunnen klanten geen transacties verrichten.

Viva Wallet bracht daarom ‘Tap on Phone’ uit. Daarmee tovert u uw smartphone om in een volwaardige betaalterminal. Klanten kunnen hun bank- of kredietkaart eenvoudig op het toestel leggen om een transactie te voltooien. Zij ontvangen vervolgens een betaalbewijs via e-mail of SMS. Gaat het om grote bedragen? Dan moet de klant zijn of haar pincode invoeren in uw smartphone.

Opgelet: Om als verkoper gebruik te maken van Tap on Phone moet u aangesloten zijn bij Neobank.

Op zoek naar de meest geschikte pinautomaat voor uw onderneming? Gebruik het formulier en vergelijk het aanbod

De juiste pinautomaat vinden, is maatwerk. Elke onderneming heeft andere betaalbehoeften, waarvoor de ideale betaalterminal voor de ene onderneming vaak niet geschikt is voor de andere onderneming. Bent u op zoek naar een betaalterminal die naadloos aansluit bij de noden van uw onderneming en de wensen van uw cliënteel? Gebruik dan onderstaand formulier.

U ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat, een overzicht met geschikte toestellen en advies van experts. Zo komt u in enkele klikken een belangrijke stap dichter bij de ideale betaaloplossing voor uw zaak.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.