Wat wordt bedoeld met transactiekosten?

Transactiekosten zijn de kosten die u betaalt om een transactie af te ronden en te ontvangen. Wanneer het over betaalterminals gaat, is de transactiekost de kost die de transactieverwerker (doorgaans degene bij wie u de betaalterminal kocht of huurt) aanrekent voor het controleren en verwerken van de transactie.

Ook voor online betalingen, betalingen via NFC en betalingen via een QR-code, betaalt u een transactiekost. Op cash betalingen worden natuurlijk geen transactiekosten aangerekend. 

De transactiekost betaalt uit 3 delen. Een overzicht met de kostencomponenten van kaartbetalingen:

  • Scheme fees. Dat is de kost die u betaalt voor het gebruiken van het betalingsnetwerk.
  • Acquierer markup. Dat is de kost voor het verwerken van de transactie.
  • Interchange fees. De kost die de bank van de klant in rekening brengt voor het uitvoeren van de transactie.

Verschil transactiekost en interchange fee

Als verkoper betaalt u een transactiekost wanneer een klant elektronisch betaalt voor uw diensten of producten. De interchange fee is, zoals u hierboven las, een klein stukje van die transactiekost.

Het betaalschema, bijvoorbeeld Bancontact, Visa of Mastercard, bepaalt de precieze fee. Hoeveel die fee bedraagt, is onder meer afhankelijk van onder meer het soort betaalkaart en de betaalstructuur.

De interchange fee wordt uitbetaald aan de uitgever van de gebruikte betaalkaart. Het gaat om de laagste kost in de 3 kostencomponenten.

Verlaging interchange fee

In 2016 werd de interchange fee geplafonneerd. Dat stukje van de transactiekost mag sindsdien maximaal 5 procent en/of maximaal 0,2 procent van de transactie bedragen. 

In 2023 zal dat plafond gehalveerd worden voor betalingen kleiner dan 25 euro. De interchange fee bedraagt binnenkort maximaal 0,1 procent van zo’n transactiebedrag.

Voor transacties kleiner dan 50 euro worden de interchange fees eveneens verlaagd.

Die halvering en verlaging vertalen zich uiteraard ook in een verlaging van de transactiekosten, al gaat het om een eerder klein effect

Meer nieuws: Naast een verlaging van de interchange fees, werkt de overheid ook aan een plan om het overstappen naar een nieuwe leverancier te vergemakkelijken. Momenteel ligt het voorstel van een maximale opzegtermijn van 1 maand op tafel.

Meer weten over transactiekosten?
Contacteer een specialist voor advies op maat.

Prijs: Hoe duur zijn transactiekosten? Hoe berekenen?

Wat de transactiekost bedraagt, is afhankelijk van verschillende factoren.

Eerst en vooral kan de kost verschillen afhankelijk van wie uw transacties verwerkt. Het gaat vaak over een vast bedrag per transactie, een percentage van het betaalde bedrag, of een combinatie van beide. 

Tip: Veel aanbieders van betaalterminals werken met een transactiebundel. U betaalt dan bijvoorbeeld een vast maandelijks bedrag. Voor die prijs kunt u voordelig een bepaald aantal transacties verwerken zonder extra kosten.

De kosten kunnen tot slot verschillen afhankelijk van het gebruikte betaalmiddel. Zo is een betaling met een kredietkaart vaak duurder dan een betaling met een debietkaart. 

Een grijs met blauwe Bancontact kiosk met geldautomaat in een station.

Wat kost een transactie met Bancontact? Voorbeelden

In België is Bancontact de meest populaire uitgever van bankkaarten. De meeste klanten die elektronisch betalen, doen dat dan ook met hun Bancontact betaalkaart

Hoeveel u betaalt voor betalingen met een bankkaart, is afhankelijk van de betaalmethode. Als u een betaalterminal kocht of huurt, betaalt u de transactiekost zoals bepaald in uw contract met de leverancier

Hieronder vindt u een overzicht met transactiekosten van verschillende aanbieders.

Transactiekost Payconiq by Bancontact

Ontvangt u een betaling via Payconiq by Bancontact? Dan betaalt u 0,06 euro. Voor online betalingen hanteert Payconiq een transactiekost van 0,20 euro.

Transactiekost Worldline betaalterminal

Worldline, een van de grootste aanbieders van betaalterminals, gebruikt formules of transactiebundels voor het bepalen van hun transactiekosten.

De prijzen zonder transactiebundel bedragen 2,45 cent per Bancontact transactie tot 5 euro en 6,11 cent voor betalingen van 5 tot 10 euro.

Tip: Met een Wordline Complet of Compact Pack betaalt u geen transactiekosten voor Bancontact betalingen tot en met 5 euro.

Met de Bancontact formules van Worldline betaalt u lagere kosten per Bancontact transactie.

Transactiebedrag Intro: minder dan 40 betalingen/maand Step: 40 – 300 betalingen/maand Horizon: meer dan 300 betalingen/maand
Tot en met € 5 € 0,04 per transactie € 0,04 per transactie € 0,04 per transactie
Tot en met € 10 € 0,0611 per transactie € 0,0611 per transactie € 0,0611 per transactie
Meer dan € 10 € 0,1995 per transactie € 0,1761 per transactie € 0,0854 per transactie

Opgelet: De verschillende pakketen bevatten meer dan enkel voordeligere transactiekosten. Neem contact op via het formulier onderaan deze pagina voor informatie op maat.

Een dame rekent af met haar Bancontact bankkaart via een betaalterminal.

Transactiekost Mollie betaalterminal

Mollie hanteert een vaste transactiekost van 0,39 euro voor betalingen via Bancontact.

Verwerkt u maandelijks minimaal 100.000 euro aan transacties verspreid over minstens 100 transacties? Dan kunt u gebruik maken van een volumekorting. Vul het formulier onderaan deze pagina in voor offertes op maat.

Transactiekost doorrekenen aan klanten die elektronisch betalen, mag dat?

Sinds 9 augustus 2018 is het verboden om als ondernemer extra kosten aan te rekenen aan uw klanten wanneer zij ervoor kiezen om elektronisch te betalen. Vroeger konden winkeliers die kosten wel nog doorrekenen.

Belangrijk: Ook voor cash betalingen mag u geen extra kosten aanrekenen.

Belang van transactiekosten

Handelaars en ondernemers houden best rekening met de transactiekosten wanneer ze een betaalterminal of betaaloplossing in gebruik nemen. Maar waarom zijn transactiekosten nu zo relevant? 

Het antwoord is simpel: de transactiekosten vormen een vast onderdeel van de maandelijkse lasten van uw onderneming. Hoe meer transacties u verwerkt, hoe interessanter het wordt om te kiezen voor voordelige transactietarieven of transactiebundels.

Transactiekosten, betaalterminals en contracten vergelijken? Gebruik het formulier en bespaar!

Als handelaar of ondernemer betaalt u uiteraard liever niet meer dan nodig voor uw betaaloplossing. Bent u op zoek naar een betaaloplossing met interessante voorwaarden en voordelige tarieven? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en vrijblijvende prijsvoorstellen op maat, een overzicht van het aanbod, en persoonlijk advies van experts. Zo vindt u in een handomdraai de meest geschikte oplossing voor uw onderneming.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.