Hoe kunnen klanten betalen met hun bankkaart in uw winkel of webshop?

Een bankkaart is al lang geen middel meer waarmee je enkel geld kunt afhalen bij een betaalautomaat. Een klant kan een bankkaart op verschillende manieren gebruiken om betalingen af te ronden, zowel online als in een fysiek verkooppunt.

1. Contant geld afhalen en cash betalen

Contant geld afhalen om daarmee een betaling af te ronden in een winkel is ondertussen een wat verouderde manier van betalen. Er zijn echter nog steeds klanten die het liefst op deze manier betalen – en het is en blijft een manier om een bankkaart te gebruiken.

2. Kaart invoeren in betaalterminal

Steeds minder klanten hebben echter contant geld op zak. Het leeuwendeel van de klanten kiest dan ook voor een betaling met een betaalkaart via een betaalterminal. De klant voert de kaart in in de terminal, toetst een geheime code in, en rond zo de betaling af.

Een dame rondt een online betaling af met haar bankkaart.

3. Online betalen met betaalkaart

Ook online kunnen klanten afrekenen met hun betaalkaart. Vroeger gebeurde dat voornamelijk via het bankpasje, maar het aanbod aan alternatieven wordt steeds groter. Denk maar aan betalingen met PayPal, Klarna of andere online betaaloplossingen.

De mogelijkheden zijn tegenwoordig nagenoeg eindeloos. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om klanten na hun aankoop in een fysiek verkooppunt de optie te bieden om later per overschrijving af te rekenen. Dat kan bijvoorbeeld via een betaalverzoek per e-mail of sms.

Op zoek naar een betaaloplossing op maat?
Vergelijk betaalterminals en voorwaarden vanr leveranciers.
arrow Ontvang offertes

Hoe zorgt u ervoor dat klanten veilig kunnen betalen op het internet?

Er zijn verschillende aanbieders van online betaaloplossingen. Via zo’n aanbieder kunt u een beveiligde betaaloplossing aanbieden in uw webshop. Op zoek naar een betaaloplossing voor uw digitale verkoopomgeving? Gebruik het formulier onderaan deze pagina.

4. Contactloos betalen met bankkaart

Sinds COVID-19 is contactloos betalen immens populair geworden. Klanten hoeven daarbij enkel hun betaalkaart tegen de betaalterminal te houden. Het intoetsen van een geheime code is vaak niet nodig. Verder in dit artikel leest u meer over contactloze betalingen.

Een man met een rood t-shirt gebaart naar een betaalterminal in zijn hand. Die betaalterminal maakt het mogelijk om met een bankkaart te betalen.

Voordelen van betalen met de bankkaart

Waarom is het nog steeds aan te raden om het betalen met een bankkaart te faciliteren?

Veilig en vertrouwd

Klanten betalen het liefst met de bankkaart. Uit de statistieken van de Nationale Bank van België bleek dat in 2022 meer dan de helft van de betalingen werd afgerond met een bankkaart. En dat aandeel lijkt enkel te stijgen. Als handelaar speelt u daar natuurlijk het best op in – door uw klanten de mogelijkheid te bieden om met hun kaart te betalen.

Betalen met Bancontact is ook elektronisch betalen

Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om in uw zaak minstens 1 elektronische betaalmogelijkheid aan te bieden. Betalen met een bankkaart behoort ook tot de elektronische betaalopties. Door een betaalterminal te gebruiken in uw zaak, voldoet u dus aan die verplichting.

Laagdrempelig en eenvoudig

Met de kaart betalen is tot slot zeer eenvoudig. Nagenoeg elke klant heeft een bankkaart op zak én weet hoe die te gebruiken.

Hoe werkt contactloos betalen met een betaalkaart?

Wat moet u weten over contactloos betalen met de bankkaart?

NFC

Contactloos betalen is mogelijk dankzij de NFC-chip die tegenwoordig in nagenoeg elke betaalkaart te vinden is. NFC staat voor Near Field Communication. Waar het vroeger nodig was om de betaalkaart in te voeren in een betaalterminal, volstaat het dankzij de NFC-technologie om de kaart tegen de terminal te houden.

Houd er echter rekening mee dat niet elke betaalterminal automatisch van die functie voorzien wordt. Om contactloze betalingen te faciliteren, moet uw betaalterminal voorzien zijn van de NFC-functie. Let op het symbool voor contactloos betalen dat u kunt terugvinden op de terminal zelf of vraag ernaar bij uw leverancier.

Kleine bedragen betalen zonder pincode

Klanten kunnen, bij de meeste banken, zelf kiezen of hun bankkaart contactloos kan betalen. Ze hebben in zekere mate ook controle over de hoogte van het bedrag dat zij contactloos kunnen overmaken zonder hun geheime code in te voeren. Voor hogere bedragen blijft het invoeren van de pincode noodzakelijk.

Een dame betaalt contactloos met haar smartphone via een betaalterminal: een modern alternatief op het betalen met een bankkaart.

Alternatieve betaalmiddelen

Klanten zijn niet langer afhankelijk van hun betaalkaart. Er zijn ook andere manieren om betalingen af te ronden.

Mobiel betalen met gsm of smartphone

Het meest ingeburgerde alternatief is betalen met een gsm of smartphone. Dat kan via een QR-code of via de NFC-chip waarmee de meeste smartphones zijn uitgerust.

Meer weten over mobiel betalen?
Stel uw vragen aan specialisten.

Hoe werkt contactloos betalen met gsm?

Contactloos betalen met een gsm werkt bijna net zoals contactloos betalen met een betaalkaart. De klant brengt zijn of haar gsm dicht bij de betaalterminal. Vaak moet de klant de betaling wel nog bevestigen via het scherm van diens telefoon.

Betalen met een wearable

Minder bekend, maar zeker onder de jeugd bezig aan een opmars, is het betalen met een wearable (bijvoorbeeld een smartwatch).

Een jonge vrouw betaalt met haar smartwatch via een betaalterminal met NFC-functie.

Nood aan een betaaloplossing op maat van uw onderneming? Krijg advies en offertes

Als handelaar wilt u uiteraard verzekeren dat uw klanten comfortabel en veilig kunnen afrekenen in uw onderneming. De juiste betaalterminal vinden die uitgerust is met de snufjes die veilig en comfortabel betalen mogelijk maken, is dan ook cruciaal.

Bent u op zoek naar een betaaloplossing op maat van uw zaak? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvend advies op maat en offertes van leveranciers. Zo kunt u toestellen, prijzen en voorwaarden vergelijken en een oplossing vinden die naadloos aansluit bij de behoeften van uw unieke onderneming.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
More than 35,000 people find the right professional here every month
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.