Hoeveel kost een warmtepomp voor een bestaande woning in 2023? 

De prijzen van een warmtepomp variëren sterk aangezien ze afhankelijk zijn van bepaalde factoren. Gemiddeld kost een warmtepomp tussen de 2500 en 24.000 euro. In werkelijkheid is het mogelijk dat het bedrag wat afwijkt van de richtprijs door bijvoorbeeld de vraagprijs van de installateur, de situatie van je huis, de soort warmtepomp etc.

Een lucht-lucht warmtepomp is bijvoorbeeld al beschikbaar vanaf 2500 euro. Een grond-water warmtepomp daarentegen kan tot 24.000 euro bedragen. Een overzicht van de verschillende soorten met prijzen op maat zal je een duidelijker beeld geven. Om de exacte prijs te kennen kan je ons offerteformulier in te vullen. 

Type warmtepompPrijs (inclusief installatie, exclusief btw)
Grond-water warmtepomp€ 10.000 – € 24.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 – € 20 000
Lucht-lucht warmtepompminstens € 2500
Lucht-water warmtepomp€ 7.500 – € 12 500
Hybride warmtepomp€ 5.000 – € 7000

De prijzen per soort warmtepomp op een rijtje 

Als je een warmtepomp wil kopen heb je keuze uit meerder soorten. De prijzen van de verschillende mogelijkheden zijn afhankelijk van de soort warmtepomp, de complexiteit van de plaatsing, het nodige materiaal etc. Dit is een schatting van de kostprijs van alle systemen. De btw is daar niet in meegerekend.

1. Grond-water warmtepomp kostprijs 

Een grond-water warmtepomp of geothermische warmtepomp is meestal beschikbaar vanaf ongeveer €10 000. Dat bedrag kan variëren naar gelang het soort captatienet of buizennetwerk dat je nodig hebt voor de geothermische warmtepomp. De kostprijs van een systeem met een verticaal buizen netwerk begint bij €15 000 aangezien de nodige grondboringen extra kosten met zich meebrengen.

2. Water-water (elektrische) warmtepomp prijs 

De installatie van een water-water warmtepomp vergt vaak veel graafwerk. Deze volledig elektrische warmtepomp draagt dus een groter prijskaartje, aangezien de plaatsing nogal arbeidsintensief is. De prijs begint meestal rond €15.000. Ondanks de kosten produceert dit systeem warmte op een duurzame manier. Zo kun je uiteindelijk flink wat energie besparen.

3. Lucht-lucht warmtepomp prijs (eventueel met radiatoren)

Bij een lucht-lucht warmtepomp speelt de omvang van het systeem en de complexiteit van de installatie een grote rol in de prijs. De kostprijs begint hier aan € 2500 en verhoogt dus afhankelijk van de nodige werken. Dit type warmtepomp vraagt echter weinig plaatsingswerk in tegenstelling tot een geothermisch systeem.

4. Lucht-water (all-electric) warmtepomp prijs 

Een lucht-water warmtepomp of warmtepompboiler verwarmt buitenlucht en gebruikt die om warm water te creëren voor de verwarmingstoestellen. Bij een warmtepompboiler zijn er geen intensieve graafwerken nodig en het systeem zelf is niet zo duur als een water-water warmtepomp. De prijs valt hier dus meestal tussen €7500 en € 12500.

5. Hybride warmtepomp kopen

Een hybride warmtepomp bestaat uit een lucht-water warmtepomp in combinatie met een traditionele cv-ketel. Deze systemen verwarmen afwisselend je woning en water, afhankelijk van de buitentemperatuur. Voor dit systeem bedraagt de prijs tussen € 5000 en € 7000 (exclusief btw). Deze hybride optie beperkt dus ook de uitstoor van fossiele brandstoffen en is dus milieuvriendelijker dan enkel cv-ketel.

Lucht-water warmtepomp

Welke premies kan ik aanvragen voor het plaatsen van een warmtepomp in een bestaand huis? 

Een warmtepomp is niet altijd goedkoop en kan een aanzienlijke investering zijn. Na de aankoop van je warmtepomp is het daarom aangeraden zo snel mogelijk te checken op welke premies jij misschien recht hebt, zoals bijvoorbeeld Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. Het is mogelijk dat je ook in aanmerking komt voor een aparte premie van je gemeente. 

Het is belangrijk om te weten dat je binnen de zes maanden na de plaatsing van je warmtepomp een premie kan aanvragen. Het premiebedrag hangt af van factoren zoals het type warmtepomp, de capaciteit van het systeem etc. De premie voor een hybride warmtepomp bijvoorbeeld is min of meer €1700, maar dat kan dus variëren afhankelijk van jouw situatie.

Daarnaast kan je na de aankoop van je warmtepomp eventueel een goedkope lening afsluiten. Dat kan op de website van het nationaal energie bespaarfonds. Houd er zeker rekening mee dat je enkel in aanmerking komt voor een premie indien je de installatie gebeurd is door een vakman. Het is altijd aangeraden een kenner te contacteren die je meer info kan bezorgen over de voorwaarden en je verder kan helpen. 

Op zoek naar een specialist?
Contacteer een warmtepomp installateur!

Enkele bijkomende bespaartips

Als je de aankoop van een warmtepomp als een te grote investering ziet is, kan je hier wat inspiratie opdoen om de koste wat te drukken.  

  • Maak er een buurtproject van en bespaar zo een groot deel werk en kosten. Het is eenvoudiger en voordeliger om het grondwerk en de plaatsing van buizen samen in één keer te doen.
  • Als je een warmtepomp laat plaatsen in een nieuwbouwhuis is het handig dat er structureel niets moet veranderen aan je woning. Je kan namelijk alles meteen kan plaatsen zodat je warmtepomp mooi past. 
  • Als je een alternatief zoekt voor een oude cv-ketel, dan is een HR-e ketel of een warmtepompboiler een nuttige oplossing. Deze vervanger werkt met een warmtepomp in plaats van gas. Deze formule is duurder, maar verzekert een hoog rendement.
  • Check zeker of je in aanmerking komt voor eventuele premies die de overheid aanbiedt om duurzaamheid te ondersteunen. 

Wat is de terugverdientijd voor de installatie van een warmtepomp? 

Een warmtepomp is een grote investering die je op langere termijn terug verdient. Meestal mag je voor een warmtepomp rekenen op een gemiddelde terugverdientijd tussen 7 en 15 jaar. De exacte terugverdientijd is natuurlijk anders voor ieders situatie. Veel hangt af van de aankoopprijs en de duurzaamheid bijvoorbeeld.

Een warmtepomp is sowieso een duurzame oplossing op ecologisch vlak. Luchtpompen kan je meestal terugverdienen binnen 10 of 15 jaar. Bij lucht-water pompen daarentegen duurt dat iets langer. Als je de inflatie en de stijging van de prijzen mee in rekening brengt dan kan de terugverdientijd iets korter zijn. 

Hoeveel kan je besparen op je energiefactuur voor een warmtepomp te installeren? 

Met een warmtepomp in je woning kan je een aanzienlijke som energie besparen. Zo kan je je energieverbruik reduceren met 30 tot 40%, wat uiteindelijk neerkomt op een besparing van een paar honderd euro’s per jaar dankzij je warmtepomp.

De volledige som die je bespaart is afhankelijk van onder andere het soort warmtepomp, het vermogen, het energieverbruik, de isolatiewaarde van je woning, energieprijzen, het rendement etc. Dat zal uiteindelijk bij alle mensen anders zijn. 

Warmtepompboiler

Warmtepomp nadelen: ongeschikte woning voor een warmtepomp en bijkomende kosten

Het komt het regelmatig voor dat een warmtepomp installeren bij oudere woningen niet mogelijk is. Dat kan door een slechte isolatie of door een verkeerd afgiftesysteem. Om een optimale werking van je warmtepomp te hebben, moet je woning aan een aantal eisen voldoenen. 

  • Isolatie in het dak, de gevel en de buitenmuur 
  • Dubbele beglazing van alle ramen in je huis
  • Ruimte voor een toestel van ongeveer 60 x 60 x 60 cm ergens rond de ketel en buiten plaats voor een buitenunit

Als je in een oudere woning leeft, kan het zijn dat er eventuele aanpassingen aan je woning nodig zijn voordat je huis geschikt is voor een warmtepomp. We hebben een schatting gemaakt van de normale prijs. 

Uiteraard dragen die extra werken ook een prijskaartje dat je waar je initieel miscchien geen rekening mee gehouden had. De kosten zijn dan ook grotendeels afhankelijk van het soort woning en de isolatiewaarde van je woning.

AanpassingenKostprijs (schatting)
Spouwmuur isolatie€2100
Optimale dakisolatie€4600
Goede vloerisolatie/vloerverwarming€1600
HR++ ramen€3500
Infraroodpanelen in zithoek en badkamer€1000
Lagetemperatuur-radiatoren in woonruimtes€2500
Mechanische ventilatie met warmteterugwinning€3000

Daarom is het belanrgijk om je op voorhand grondig te informeren over eventuele werken die je zou moeten uitvoeren voor het plaatsen van een warmtepomp. Zo kan je uiteindelijk veel energiebesparen en je woning ecologischer maken.

Wil je de kosten voor een warmtepomp in een bestaande woning kennen? Ontvang offertes op maat van specialisten 

Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen over de kosten van een warmtepomp voor een bestaande woning. Zo kan je installateurs actief in jouw buurt vinden en contacteren voor meer info of voor de plaatsing van jouw warmtepomp. Zo is het nog gemakkelijker om prijzen te vergelijken en de beste oplossing voor jouw situatie te vinden. 

Aangezien de aankoop van een warmtepomp een serieuze investering is, is het belangrijk dat je een passande warmtepomp kiest en die eventueel door een erkend warmtepomp installateur laat plaatsen op een correcte manier. Zijn info kan zeer nuttig zijn om een warmtepomp op maat voor jouw woning te vinden zodat je er veel profijt uit haalt. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp