Is een warmtepomp bij de renovatie van een oud huis een goed idee? 

Ben je van plan je oudere woning gedeeltelijk of volledig te renoveren? Dan is dit het ideale moment om voor milieuvriendelijke opties te kiezen. Zo kan een warmtepomp bijvoorbeeld je woning verwarmen, koelen en voor sanitair warm water zorgen. Tijdens de renovatiewerken kan je de nodige aanpassingen laten installeren: een goede isolatie en een juist afgiftesysteem. 

Het resultaat? Een grote besparing op je energiefactuur. Een warmtepomp laten installeren tijdens de renovatie van je ouder huis is zeker geen slecht idee. Het is een van de efficiënste manieren om duurzaam te koelen en verwarmen. 

Tip: Wil je jouw warmtepomp installatie nog duurzamer en milieuvriendelijker maken? Installeer dan een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Een warmtepomp haalt energie uit de bodem, buitenlucht of water. Hiervoor heeft het toestel elektriciteit nodig die de compressor kan aandrijven. Aan de hand van zonnepanelen kan je deze stroom zelf opwekken. 

EPB-eisen 

Alle woningen moeten bepaalde regels volgen op vlak van energieprestaties en binnenklimaat. Voor gerenoveerde huizen bestaan vandaag EPB-eisen. Deze worden met de tijd strenger. De soort renovatie die je uitvoert, heeft een invloed op welke regels van kracht zijn. Zo zijn de regels strikter voor een ingrijpende renovatie dan voor een kleine of gewone renovatie

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

1. Ingrijpende energetische renovatie (IER)

Voor een ingrijpende energetische renovatie of IER zijn er bepaalde strenge regels van toepassing: 

  • Je woning moet voor meer dan 75 % geïsoleerd zijn. 
  • Je energieverbruik of E-peil mag niet hoger dan 90 zijn. 
  • Je huis moet aan de hand van hernieuwbare energie voor een groot deel zelfvoorzienend zijn. 
  • Minimale ventilatievoorzieningen zijn vereist. 
  • … 

Daarom zijn bij een IER een lucht-water warmtepomp en een bodem-water warmtepomp de beste keuzes: ze werken op hernieuwbare energie en doen zo je E-peil serieus zakken. Hou er echter rekening mee dat zeker een geothermische warmtepomp een grote en ingewikkelde installatie vereist. Die plaatsing kan heel wat kosten met zich meebrengen. 

Heb je al elektrische accumulatoren of (ventilo-) convectoren? Dan kan je deze vervangen door een lucht-lucht warmtepomp of airco. Het voordeel aan deze toestellen is dat ze geen afgiftesysteem nodig hebben. Breekwerken zijn dus niet vereist. 

dubbele buitenunit warmtepomp terras

2. Kleine of gewone renovatie 

Bij een kleine of gewone renovatie gelden er ook bepaalde isolatieregels, maar het is bijvoorbeeld niet nodig om minstens 75 % geïsoleerd te hebben. Vergeet niet dat de installatie van een warmtepomp sowieso een goede isolatie vereist. 

Is je huis niet voldoende geïsoleerd? Dan ontsnapt er te veel warmte en moet je warmtepomp bijgevolg constant intensief werken. Dit zorgt ervoor dat je rendement te laag ligt en dat je eigenlijk geen voordeel uit je installatie haalt. Zonder goede isolatie heeft je warmtepomp niet veel nut. 

Een andere belangrijke factor voor ieder type warmtepomp is het juiste afgiftesysteem. Daaronder vallen vloerverwarming of radiatoren die op lage temperaturen werken. Een warmtepomp aansluiten op gewone radiatoren is namelijk niet voordelig. Wil je enkel sanitair warm water? Kies dan voor een warmtepompboiler. 

Bij een kleine of gewone renovatie is een lucht-lucht warmtepomp of lucht-water warmtepomp de beste keuze. Deze installaties zijn een stuk minder ingrijpend dan bijvoorbeeld een grond-water warmtepomp. Er komen namelijk geen grote grondwerken aan te pas. 

Tip: druk de kosten dankzij premie(s) 

In Vlaanderen kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen als financiële ondersteuning voor verschillende energie-efficiënte renovatieprojecten. De aanvraag dien je uiterlijk 2 jaar na de datum van de eindfactuur in. 

Afhankelijk van de inkomenscategorie (laag, middel of hoog) waartoe je behoort, verschilt het exacte bedrag van de premie. Ook de gezinssituatie (alleenstaand, alleenstaand met een persoon ten laste of een koppel) speelt een rol. 

Tot slot heeft ook de aard van het gebouw (woningen en individuele appartementen, gemeenschappelijke installatie in een appartementsgebouw of niet-woongebouw) een invloed op het vastleggen van het premiebedrag. 

Uiteindelijk kan de premie, afhankelijk van bovenstaande factoren, maximaal 40 tot 50 % van het factuurbedrag zijn. Dit is exclusief btw. De Mijn VerbouwPremie kan je gemakkelijk aanvragen via de website van de Vlaamse overheid.  

Opgelet: Voor warmtepompen gelden nog twee extra voorwaarden. Ten eerste moet het gebouw voor 2014 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten of is de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend. Ten tweede moet de installatie of de validatie van de installatie door een Rescert-installateur gebeuren. 

Alle nodige renovaties voor een warmtepomp in een bestaande woning op een rijtje 

Wanneer je een ouder huis beslist te renoveren, is een warmtepomp een goede keuze. Zo kun je op een energiezuinige en duurzame manier zorgen voor verwarming en koeling. Enkele renovaties of aanpassingen moeten zeker gebeuren. Zonder deze aanpassingen kan je warmtepomp namelijk niet optimaal werken. 

1. Zorg voor een goede isolatie 

Hoe hoger de isolatiewaarde van je woning, hoe efficiënter de werking van je warmtepomp. Sommige oude woningen hebben weinig tot geen isolatie. Hierdoor ontsnapt er veel warmte via het dak, de muren en de vloeren. Dit leidt tot een hoog energieverbruik: je warmtepomp moet constant intensief werken om de gewenste temperatuur te behouden. 

Zorg dus eerst voor een goede isolatie voordat je een warmtepomp laat installeren. Het beste scenario is dat je woning maximaal 75W/m² vloerverwarming vermogen heeft. 

2. Installeer het juiste afgiftesysteem 

Als je een ouder huis hebt, zijn er hoogstwaarschijnlijk klassieke radiatoren met een hoge temperatuurverwarming (tussen 55 en 85 graden) geïnstalleerd. Het probleem is dat de meerderheid van de warmtepompen met een laag temperatuur afgiftesysteem werkt. De aanvoertemperatuur mag niet hoger dan 35 graden liggen. Enkel dan haalt een warmtepomp een hoog rendement. 

Daarom is het belangrijk om tijdens het renovatieproces een laag temperatuur afgiftesysteem te laten installeren. De bekendste zijn: 

  • Vloer-, wand- en plafondverwarming.
  • (Ventilo-) convectoren. 

Deze afgiftesystemen kunnen niet enkel verwarmen, maar ook koelen (zowel actief als passief). Een aparte airco installatie is dus niet meer nodig. Een warmtepomp combineert alles in één systeem

installateur warmtepomp buitenunit

Niet het juiste afgiftesysteem in een oudere woning? Deze opties zijn nog mogelijk 

Kan je omwille van financiële of technische redenen geen laag temperatuur afgiftesysteem installeren, maar wil je toch nog een duurzame warmtepomp? Dan zijn er gelukkig nog enkele opties. Deze mogelijkheden gaan er wel van uit dat je woning over een goede isolatie beschikt. Isoleer zowel het dak, de spouwmuur, de vloer, de ramen als de kruipruimte. 

1. Hybride warmtepomp 

Een hybride warmtepomp is de ideale oplossing wanneer je geen laag temperatuur afgiftesysteem kan plaatsen. Je renoveert dan met een warmtepomp zonder je bestaande installatie of toestellen te vervangen. 

Een hybride warmtepomp kan je namelijk aansluiten op je bestaande leidingen. Je oude cv-ketel op gas of stookolie helpt de warmtepomp wanneer er extra energie nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het buiten koud weer is. De twee toestellen werken dan samen om de woning voldoende warm te houden. 

Een hybride warmtepomp zorgt bovendien voor een mooie energiebesparing

2. Warmtepomp die op hoge temperaturen werkt (aansluiten op oude radiatoren) 

Wil je jouw bestaande hoge temperatuur radiatoren combineren met een warmtepomp? Dan kan je een warmtepomp aanschaffen die op hogere vertrektemperaturen werkt. Dit systeem genereert dan zo goed als dezelfde watertemperatuur als een volledig verwarmingssysteem op gas. 

Let op: Kies een warmtepomp die in staat is om jouw woning voldoende te verwarmen tijdens de koudere periodes van het jaar. Maar zorg er ook voor dat de warmteproductie niet te hoog ligt op warmere dagen. Wil je jouw precieze vermogen kennen? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met verschillende specialisten uit jouw regio.  

3. Lucht-lucht warmtepomp 

Een lucht-lucht warmtepomp blaast aan de hand van een buitenunit de warme lucht door de ventilator naar binnen. In de zomer kan dit toestel ook voor verkoeling zorgen: het heeft dan de omgekeerde werking. Daarom kiezen heel wat mensen voor deze warmtepomp. 

Een warmtepomp bij de renovatie van een oude woning laten installeren? Raadpleeg specialisten in je buurt

Wil je een warmtepomp laten installeren tijdens de renovatie van je oude woning? Of wil je advies op maat van specialisten? 

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, maak je de keuze die het beste bij je situatie past. Een erkend installateur zorgt bovendien voor werken die veilig en correct zijn uitgevoerd. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp