Goedkope warmtepompen voor in huis

Het streven naar duurzame verwarmingssystemen groeit in belang. Warmtepompen zijn populair vanwege hun milieuvriendelijke werking en energie-efficiëntie.

Er zijn betaalbare opties die passen bij verschillende budgetten, afhankelijk van het type, de capaciteit, het merk en de installatie. Mogelijkheden om een warmtepomp betaalbaar te maken zijn subsidies, hybride modellen, lucht/water warmtepompen en energiezuinige modellen.

Vergelijk offertes voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Bedenk dat investeren in een kwalitatief hoogwaardige warmtepomp, die past bij je situatie, belangrijk is. Laat je adviseren door een professionele installateur.

Wat zijn de prijzen van warmtepompen?

Warmtepomp typeGemiddelde prijs (excl. installatie, subsidie, nieuwe HR-ketel, incl. btw)
Hybride (ventilatie – lucht/water)€ 3.575
Split lucht/water€ 5.000
Monobloc (hybride / standalone)€ 6.000
Grond/water€ 10.000
Water/water€ 12.000

Let op! De prijzen kunnen variëren afhankelijk van merk, capaciteit en aanbieder.

Het is altijd verstandig om offertes op te vragen bij verschillende installateurs om de exacte kosten voor jouw specifieke situatie te bepalen. Daarnaast kunnen subsidies en andere financiële steunmaatregelen de uiteindelijke kosten beïnvloeden.

Interesse in een warmtepomp?Ontvang hier gratis offertes!

Wat kost de goedkoopste warmtepomp inclusief installatie?

Een van de meest voordelige warmtepomp opties is de lucht-lucht warmtepomp, die vergelijkbaar is met een airconditioner in zijn werking. Het werkt op elektriciteit en biedt een goedkoper alternatief in vergelijking met andere warmtepompen. Gemiddeld kost een lucht-lucht warmtepomp inclusief installatie ongeveer € 2.200.

Het nadeel van dit type warmtepomp is dat het niet kan worden aangesloten op de centrale verwarming, waardoor je meerdere binnenunits nodig hebt. Dit kan enigszins ongemakkelijk zijn en kan leiden tot ’trek’ en tocht in de kamers, waardoor het comfortniveau als minder prettig wordt ervaren.

In warmere landen, waar meer behoefte is aan koeling en minder aan verwarming, worden lucht/lucht warmtepompen veelvuldig gebruikt.

In ons land worden ze ook wel gebruikt voor verwarmingsdoeleinden, maar dit gebruik is beperkter. Hoewel lucht/lucht warmtepompen een betaalbare optie zijn, moet je rekening houden met de beperkingen en comfortaspecten bij het overwegen van deze keuze voor je woning.

warmtepomp

Prijs duurste soort warmtepomp

De geothermische warmtepomp is de duurste soort warmtepomp, met prijzen variërend tussen € 15.000 en € 40.000, inclusief btw en installatiekosten. Deze prijsklasse wordt verklaard door de complexiteit van het systeem en de geavanceerde technologie die wordt gebruikt.

Hoewel het een aanzienlijke investering is, biedt de geothermische warmtepomp een hoge mate van energie-efficiëntie en kan het op de lange termijn aanzienlijke besparingen op je energiekosten opleveren.

Daarnaast draagt het bij aan een duurzame energievoorziening en een verminderde CO2-uitstoot, wat van belang is voor de overgang naar een groenere en milieuvriendelijkere toekomst.

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de specifieke behoeften van je woning en de beschikbare financiële middelen bij het overwegen van een geothermische warmtepomp als verwarmingssysteem voor jouw huis.

Wat bepaalt de prijs van een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp wordt beïnvloed door verschillende factoren. Naast het type en vermogen van de warmtepomp, speelt ook de installatiekost een cruciale rol. De totale kostprijs omvat zowel de aanschaf van de warmtepomp zelf als de installatie ervan.

De installatiekost wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de lengte van de leidingen tussen de buiten- en binnenunit en het aantal sanitaire aansluitingen dat nodig is. Hoe langer de leidingen moeten zijn en hoe meer sanitaire aansluitingen er zijn, hoe hoger de installatiekost zal zijn.

Daarom is het belangrijk om bij het overwegen van een warmtepomp niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar de bijkomende kosten voor installatie.

Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs om een goed beeld te krijgen van de totale prijs en om een weloverwogen beslissing te nemen over de meest geschikte warmtepomp voor jouw situatie.

Premies in België

De premie voor nieuwe warmtepompen is van toepassing op verschillende types, waaronder geothermische warmtepompen, lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen en hybride lucht-water warmtepompen.

Eigenaren en investeerders van bestaande woon- en niet-woongebouwen komen in aanmerking voor de premie. Voor gemeenschappelijke warmtepompen in appartementsgebouwen geldt de premie voor de investeerder of de vereniging van mede-eigenaars (VME).

De premie is enkel geldig voor gebouwen die voor 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet of vanaf 2014 zijn aangesloten en voldoen aan de EPB-eisen, met tijdig ingediende EPB-aangifte.

De premie kan worden aangevraagd voor de renovatie van bestaande gebouwen, inclusief appartementen en niet-woongebouwen, alsook voor de realisatie van nieuwe woningen of appartementen door herbestemming. Gesloopte en volledig herbouwde gebouwen komen niet in aanmerking voor deze premie.

Verlaagde btw

In het Vlaamse Gewest kunnen particulieren bij vervangingsbouw, waarbij een gebouw wordt afgebroken en volledig herbouwd, genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Dit verlaagde tarief is van toepassing op de afbraak en wederopbouw van het gebouw. Het verlaagde btw-tarief biedt een aantrekkelijke besparing op de kosten van de bouwwerkzaamheden en stimuleert duurzame renovatie- en nieuwbouwprojecten in het Vlaamse Gewest.

Let op! Het verlaagde tarief niet van toepassing is op alle situaties, en particulieren moeten voldoen aan specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen voor de verlaagde btw-regeling.

installatie warmtepomp

Terugverdientijd van een warmtepomp

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp varieert tussen 7 en 15 jaar, afhankelijk van verschillende factoren. De kostprijs van de warmtepomp, inclusief eventuele premies, speelt een belangrijke rol bij het berekenen van de terugverdientijd.

Daarnaast is de jaarlijkse energiebesparing een belangrijke factor, die afhankelijk is van het rendement van de warmtepomp en de energieprijzen. Ook moet je rekening houden met de jaarlijkse stroomkosten van de warmtepomp, aangezien ongeveer 20% van de geproduceerde warmte elektriciteit nodig heeft.

Het is belangrijk om een groene installateur met het RESCert-certificaat in te schakelen om in aanmerking te komen voor premies. Door deze factoren zorgvuldig te berekenen, kan de terugverdientijd van een warmtepomp nauwkeurig worden ingeschat.

Rendement

Een hogere COP van een warmtepomp betekent meer rendement. COP staat voor Coëfficiënt of Performance en geeft aan hoeveel warmte een warmtepomp produceert in verhouding tot de elektriciteit die het verbruikt. Een hogere COP resulteert in een efficiënter en energiezuiniger systeem.

Is een goedkope warmtepomp een slimme investering? Vraag advies aan experten

Een goedkope warmtepomp kan aantrekkelijk lijken, maar het is belangrijk om de investering zorgvuldig te overwegen. Factoren zoals de kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid van het systeem spelen een cruciale rol.

Het is verstandig om advies in te winnen bij experts op het gebied van duurzame energie om de beste beslissing te nemen voor jouw situatie. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van een warmtepomp die past bij jouw behoeften en budget, terwijl je toch een efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing krijgt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat kost een warmtepomp met zonnepanelen in België?

+
Hieronder vind je een overzicht van de kosten per eenheid voor verschillende warmtepompen en zonnepanelen:

Zonnepanelen 2500 kW vermogen: € 6.000 – € 6.250
Zonnepanelen 3500 kW vermogen: € 8.000 – € 9.000
Zonnepanelen 4000 kW vermogen: € 9.000 – € 11.000
Zonnepanelen 5000 kW vermogen: € 11.000 – € 13.000
Hybride warmtepomp: € 2.500 – € 6.000
Lucht-water warmtepomp: € 7.000 – € 13.500
Water-water warmtepomp: vanaf € 15.000
Grond-water warmtepomp: vanaf € 10.000

Houd er rekening mee dat deze prijzen variëren afhankelijk van het merk, de capaciteit en de aanbieder. Voor een nauwkeurige prijsberekening is het verstandig om offertes op te vragen bij verschillende installateurs.

Hoeveel kost verwarmen met een warmtepomp versus met gas?

+
Met een geothermische warmtepomp bedraagt het jaarlijkse verbruik ongeveer 3.000 kWh, wat neerkomt op een kost van 1.260 euro per jaar. In vergelijking, een gemiddeld gezin verbruikt 23.260 kWh aan gas, wat resulteert in een jaarlijkse gasfactuur van 3.651 euro (tegen een gemiddeld tarief van 0,157 euro per kWh).

Wat is de kostprijs van een warmtepomp met vloerverwarming?

+
De prijs is afhankelijk van de oppervlakte van de te verwarmen ruimte. Voor een oppervlakte tot 20 m² bedragen de kosten ongeveer € 1.000,-, voor 50 m² is dat € 1.200,- en voor een grote ruimte van 90 m² betaal je ongeveer € 2.000,-. Hoewel het niet gratis is, zijn het zeker geen prijzen om van achterover te slaan.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp