Wat is de prijs van gevelstenen per soort?

Onderstaande tabel bundelt de richtprijzen per soort gevelsteen. De prijzen zijn indicatief. Hou er steeds rekening mee dat ze kunnen variëren naargelang de vakman, het merk en andere factoren. Hou ook in je achterhoofd dat de prijs per vierkante meter berekend is.

Types gevelstenen Gemiddelde prijs per m², exclusief btw
Handvormsteen € 21 – 91 per m²
Gesmoorde baksteen € 32 – 64 per m²
Vormbaksteen € 30 – 172 per m²
Strengpers baksteen € 19 – 94 per m²
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul snel het formulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Populaire types gevelstenen

Je hebt vandaag keuze uit een brede waaier van types gevelstenen. We zetten de meest gebruikte types voor jou even op een rij.

1. Handvormsteen

prijs gevelsteen

Als we over handvormsteen praten, dan hebben we het eigenlijk over het productieproces. De bakstenen werden vroeger met de hand gemaakt. Dit zorgt voor een authentieke uitstaling van de baksteen en het heeft een ruwe afwerking. Bij de handvormsteen zijn de voegen duidelijk zichtbaar. 

2. Gesmoorde baksteen

Gesmoorde baksteen

Vroeger waren grijze bakstenen moeilijk te verkrijgen. Een verklaring daarvoor ligt onder meer in het complexe productieproces.

In elke steen zit ijzeroxide. Door de hoge temperaturen in de bakoven verkleuren de stenen. Zo krijgen bakstenen hun typische kleur.

Door de stenen in een zuurstofarme omgeving te bakken, verkrijg je de grijze kleur. Dankzij technologische innovaties is het steeds makkelijker geworden om de productie te verbeteren en de juiste kleur(en) te bekomen van de bakstenen.

3. Vormbaksteen

Vormbaksteen

De vormbaksteen is de moderne tegenhanger van de handvormbaksteen. Klei wordt in een machine tot zijn vorm geperst en het resultaat is een strak afgewerkte baksteen. Als je graag een strak en modern karakter aan je woning geeft, dan is de vormbaksteen een goede keuze.

Bij landelijke woningen gebruik je het best getrommelde gevelstenen.

4. Strengpers baksteen

Strengpers baksteen

Strengpersbakstenen zijn hoekig en glad. De afwerking gebeurt met een bezanding. Dit maakt het oppervlakte korrelig.

Een voordeel van de strengpersbaksteen is dat je ze gemakkelijk in verschillende formaten kan verkrijgen. De strengpersbaksteen is op die manier eigenlijk een gevelsteen op maat.

Hoe de gepaste gevelsteen voor je woning kiezen?

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende types gevelstenen. Bij het kiezen van de juiste gevelsteen voor jou, is het in de eerste plaats belangrijk dat je rekening houdt met je persoonlijke voorkeuren. Zo is het aangewezen op voorhand de kleuren en de uitstraling te bepalen die je graag wenst. 

Op zoek naar een specialist?Vraag professioneel advies aan een vakman in jouw buurt

Optie 1: volgens de bouwstijl van de gevelstenen

Je kan jouw keuze onder meer laten bepalen door de bouwstijl van je woning. Tip: voor een moderne woning is het interessant om te werken met uniforme kleuren.

Een ander voorbeeld is de pastorijstijl. Erg mooi voor de pastorijstijl is zandkleur, lichtbruin, beige enzovoort. Je hebt ook keuze uit een mix van kleuren.

Optie 2: op basis van textuur en kleur

De verschillende soorten gevelstenen vind je in meerdere texturen en diverse kleuren. De vier belangrijkste texturen die we onderscheiden zijn: strengpers, handvorm, wasserstrich en verouderd.

Optie 3: volgens afmetingen

De bakstenen zijn ook verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Een grotere baksteen zorgt ervoor dat de verhouding tussen mortel en steen in het voordeel van de steen is. Maar uiteraard kan je ook kiezen voor kleine gevelstenen. Stel dat je kiest voor een dunne voeg, of voor verlijmen of dunbedmortel, heb je meer bakstenen nodig.

Zoals reeds gezegd, alles hangt uiteraard af van wat je zelf mooi vindt.

Op zoek naar een specialist?Ontvang gratis 1 of meerdere offertes

Gevenstenen metselen: werkwijze

Er zijn drie manieren om gevelstenen te metselen. Elke methode creëert een ander motief. Hieronder zetten we de drie opties op een rij:

  • Windverband: hier is geen patroon in terug te vinden. De stenen worden willekeurig gestapeld.
  • Halfsteensverband: de stenen worden afgewisseld in de helft van hun lengte. Daardoor verkrijg je de typische schakering van een bakstenen muur.
  • Kruisverband: hier wisselen twee verschillende rijen elkaar af. De metser plaatst volledige bakstenen en koppen naast elkaar. Het patroon is een soort van grote steen met boven en onder een kleine steen. Zo ontstaat een soort kruis.

Er wordt niet vaak aan gedacht maar de voegen tussen de gevelstenen zijn ook van groot belang voor het eindresultaat. 

Je kan je gevel accentueren door te kiezen voor een lichte voegkleur of voor voegen met dezelfde kleur om een egale gevel te verkrijgen.

De dikte van de voegen kan ook zorgen voor een ander uiterlijk van de gevelstenen. Zo heb je meerdere opties om te bepalen wat je met de voegen doet.

gevelsteen prijs

Advies nodig? Vind vakmannen in jouw regio en ontvang gratis offertes!

Heb je bijkomend advies nodig omdat je graag jouw gevel een opfrisbeurt wil geven? Via onderstaand formulier kan je gratis 1 of meerdere vrijblijvende offertes aanvragen aan verschillende gevelwerkers. Vergelijk prijzen en maak de juiste keuze voor jouw project.

Zeker zijn van de juiste techniek? Aarzel niet en vraag advies aan een gespecialiseerde vakman.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken