Hoe thermowood behandelen?

Thermowood, thermisch gemodificeerd hout, leent zich uitstekend tot gebruik buitenshuis. Denk maar aan gevelbekleding van je woning, poolhouse of tuinhuis. Ook een terras of een tuinomheining uit thermowood planken behoren tot de opties.

Thermowood hout

Thermowood ondergaat een thermische behandeling waarbij hout bloot wordt gesteld aan temperaturen tot 200 graden Celsius. Het hout wordt met andere woorden duurzaam gemaakt en krijgt een langere levensduur door de thermische modificatie. Daarbij is de ecologische voetafdruk ook vele malen kleiner.

Thermowood is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout omdat dit type hout afkomstig is van snelgroeiende bomen in duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa. Thermisch gemodificeerd hout is ook goedkoper dan tropisch hardhout of composiet. Thermowood heeft wel dezelfde stevigheid en duurzaamheid als tropisch hardhout, waardoor het een uitstekend alternatief is.

Thermowood heeft eigenlijk geen onderhoud nodig, maar kan wel snel aangetast worden door insecten, mos en andere invloeden.

Deze type hout krijgt na verloop van tijd een grijze kleur. Vergrijzing is een volledig onschadelijk en natuurlijk proces dat zich voordoet onder invloed van uv-licht. Veel mensen vinden dat de vergrijzing bijdraagt aan het karakter van het thermisch gemodificeerd hout, maar niet iedereen houdt van het grijze patina.

Er zijn gelukkig enkele methodes om de vergrijzing van thermisch hout tegen te gaan. Thermowood behandelen met beits, olie of lakverf houdt de vergrijzing tegen.

Tot slot kun je thermisch hout ook beschermen tegen kleine barstjes en mos. Hieronder lees je meer over hoe je de behandelingen aanpakt, en wanneer ze nodig zijn. Er bestaan verschillende toepassingen.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier offertes aan!

1. Met olie of beits

Voor het behandelen van dit thermisch gemodificeerd hout kun je olie of beits gebruiken. Gebruik je olie, kies dan voor een variant met uv-beschermer. Kies je voor beits na de thermische behandeling? Dan gebruik je bij voorkeur een gepigmenteerde beits. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de beits is, hoe beter het hout tegen uv-stralen beschermd is. En hoe beter die bescherming, hoe minder snel het hout zal vergrijzen.

Of je nu olie of gepigmenteerde beits kiest op het thermisch gemodificeerd hout, je houdt best rekening met deze twee zaken:

  • Gebruik een niet-filmvormend product.
  • Herhaal de behandeling periodiek, want de bescherming vermindert. Door de behandeling te herhalen, blijft het thermowood beschermd.
Hout olielaag

Acryl versus terpentine

Het is mogelijk om thermowood te behandelen met verf of beits op acrylbasis. Dergelijke behandeling is echter niet aan te raden. Thermisch gemodificeerd hout neemt vocht niet gemakkelijk op, en zal producten op acrylbasis dan ook niet snel absorberen. Acrylbeits of -verf kan niet tot diep in het hout trekken.

Zeker voor thermowood dat je buitenshuis plaatst is een behandeling met middelen op basis van terpentine de betere keuze. Terpentinebeits kan wel tot diep in het hout trekken, en droogt niet snel op. Zo geniet het hout langer van de voordelen van de behandeling.

Zoek je een mileuvriendelijk alternatief? Dan kun je thermisch gemodificeerd hout ook behandelen met producten op basis van lijnzaadolie.

Hoe olie aanbrengen op thermowood? [Stappenplan]

Hoe behandel je thermowood met olie? Met deze stappen maak je deze klus wat eenvoudiger.

  1. Schud of roer de olie voor minstens een minuut.
  2. Gebruik een roller, kwast of speciale applicator om de olie aan te brengen op de losse planken.
  3. Wacht niet langer dan vijf minuten om de resterende olie te verwijderen. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek, bijvoorbeeld een oude kussensloop.
  4. Breng een tweede laag aan op de thermisch gemodificeerd hout. Wacht hiermee tot de vorige laag volledig opgedroogd is.
  5. Blijf lagen aanbrengen tot het thermowood er verzadigd uitziet. Wacht telkens tot de vorige laag droog is.

Heb je geen idee hoe thermowood eruitziet wanneer het volledig verzadigd is? Een vakman kan je bijstaan in deze klus. Het kan overigens altijd interessant zijn om de behandeling over te laten aan een professional. Zo geniet je gegarandeerd van het beste resultaat.

Vraag advies aan vakmannen

2. Met lakverf

Na de thermische modificatie krijgt Thermowood een mooie bruine lichte kleur. Deze kleur kan natuurlijk weggaan door vergrijzing, net zoals bij andere houtsoorten. Ook met lakverf kun je thermowood behandelen. Enkele aandachtspunten:

  • Breng de lakverf aan op alle zijden van het thermisch behandeld hout, ook op de kopse kanten. Het is in de meeste gevallen dus niet mogelijk om de lakverf aan te brengen na plaatsing.
  • Breng ook op spijker- en schroefgaatjes een laklaag aan.
  • Breng minimaal twee lagen lakverf aan.

Je kunt transparante lakverf (vernis) gebruiken om je thermo hout te behandelen. Het is hier wel aan te raden om dan lakverf met een uv-remmer te gebruiken. Lakverf op alkydbasis geeft het beste resultaat.

Een gekleurde lakverf is natuurlijk ook een goede optie. In dat geval kun je thermowood naar wens van kleur voorzien.

Thermowood behandelen

3. Mosbestrijding

Als je thermowood goed en vaak genoeg onderhoudt met olie of beits, zijn de planken in principe voldoende beschermd tegen mos. De behandeling zorgt er namelijk niet enkel voor dat het hout niet vergrijst. Met een regelmatige behandeling voorkom je het vormen van kleine scheuren en barsten. Op zo’n glad oppervlak kunnen mos, algen en groenaanslag zich niet gemakkelijk hechten.

Mos hout

Breng je graag extra bescherming aan? Dan kun je het thermowood behandelen met antimosmiddel. Zo’n middel voorkomt de groei van mossen en algen. Ook deze behandeling zul je periodiek moeten herhalen voor een lange levensduur van het hout.

Hoe thermowood eenvoudig onderhouden?

Dan rest enkel nog het lichte onderhoud van je nieuwe terras, gevel of omheining. Naast de verschillende manieren om thermowood te behandelen kan het van tijd tot tijd ook nodig zijn om de planken te reinigen.

Een reiniging is gelukkig zeer eenvoudig. Dat doe je gewoon met een borstel, water en neutrale zeep. Gebruik nooit agressieve, bijtende middelen om behandeld wout te onderhouden. Daarmee kun je de losse planken beschadigen.

Met goed onderhoud en de juiste behandeling blijf je minstens 15, maar vaak meer dan 25 jaar van je thermowood genieten! 

Thermowood gevelbekleding

Zelf behandelen of vakman inschakelen? Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen

Door een specialist in te schakelen, spaar je niet enkel tijd en moeite. Je garandeert ook de optimale behandeling van het thermowood en een geringe ecologische voetafdruk. Je kunt de behandeling volledig uitbesteden, of de expert om advies vragen zodat je de behandeling zelf succesvol kunt uitvoeren.

Hoe werkt het nu precies? Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van ervaren vakmannen in jouw omgeving. Je beschrijft de uit te voeren werken en zij zullen contact opnemen met jou! Zo hoef jij er enkel nog de beste aanbieder uit te kiezen!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

+

+

+

+

Hoe thermowood gevelbekleding behandelen tegen vergrijzing?

+
Het is belangrijk dat je thermowood goed onderhoudt. De levensduur van thermowood ligt, afhankelijk van de soort, aangezien er meerdere soorten zijn, tussen de 15 en 25 jaar. Bij geen onderhoud, zal thermowood al na enkele maanden onder de invloed van zonlicht na enkele maanden vergrijzen. Om dit te voorkomen kan je een olie of gepigmenteerde beits met uv-bescherming gebruiken. 

Wat is thermowood ayous? 

+
Thermowood ayous ie een thermisch gemodificeerde vorm van ayous hout. Ayous hout is van nature niet erg duurzaam maar door het thermisch te modificeren kan het wel zo’n 20 tot 25 jaar meegaan. Het doel van thermische modificatie is dat het vocht uit het hout verdwijnt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een stoom en hitte behandeling. 

Wat is thermowood zwart? 

+
Thermowood zwart houdt in dat je kiest voor thermowood dat zwart is gemaakt. Thermowood zwart is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stijlvolle en elegante gevelbekleding. Deze gevelbekleding heeft verschillende voordelen:

1. Veelzijdig. Thermowood zwart heeft een strakke en moderne uitstraling. Deze gevelbekleding past bij vrijwel alles. Zwart kan met alles gecombineerd worden.
2. Warmteregulatie. Thermowood zwart absorbeert meer warmte dan lichter gekleurd thermowood hout.
3. Onderhoud. Schoonmaken en reinigen van thermowood zwart is gemakkelijk. Zwart hout kan beter vuil verbergen.

Zitten er ook nadelen aan thermowood?

+
Het thermisch modificeren van het hout verlengt dus aanzienlijk de levensduur, maar zitten er ook nadelen aan dit proces? Het thermisch modificeren van het hout heeft ook zeker nadelen. Zo wordt het hout hier bijvoorbeeld minder sterk van en wordt het ook minder buigzaam. Toch hoeft dit geen reden te zijn om dit niet toe te passen. Met de juiste manier van werken is het heel eenvoudig om het hout te installeren en kan je er langdurig van genieten. 

Zijn er verschillen tussen thermowood vuren en grenen?

+
Vuren en grenen zijn allebei houtsoorten uit Europa. Maar zitten er ook verschillen tussen? Er zijn geen enorme verschillen, maar toch zijn ze er wel. Zo is grenenhout net iets stroever als het over de bewerking van het hout gaat. Ook komt er enkel bij grenenhout een opmerkelijke harsgeur vrij, terwijl beide soorten harshoudend zijn. 

Hoe gaat het beitsen van thermowood planken?

+
Voor dat je begint met het behandelen van het hout, moet je weten of het hout al is voorbehandeld. Dit heeft namelijk invloed op de behandelingsmethode.
Voor het beitsen heb je daarna 4 opties:

1. Je kan het hout zo laten, onbehandeld dus.

2. Het gebruiken van een semi-transparante voorvergrijzer is een optie.

3. Het (semi-)dekkend behandelen van het hout is een optie.

4. Het zoveel mogelijk behouden van de warme houtkleur is een optie. (met een semi-transparante dampopen beits).
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie