Zelf buitengevelisolatie plaatsen versus vakman

Het is mogelijk om zelf isolatie te plaatsen. Wat de beste optie is voor jou hangt af van jouw specifieke situatie en voorkennis. Om zelf aan de slag te gaan met isolatiemateriaal, zijn wel enkele aandachtspunten en in veel gevallen is het inschakelen van een expert aangewezen.

Waarmee rekening houden? 

Als je zelf aan de slag wil gaan met het plaatsen van isolatie, is het belangrijk om je eerst goed te informeren. Het is een klus met een grote verantwoordelijkheid en er zijn enkele aandachtspunten. Enkele valkuilen staan hieronder opgelijst. 

1. Zelf materiaal kopen

Voordat je kunt beginnen met het isoleren van je buitengevel, is het belangrijk om het juiste materiaal te kopen, denk daarbij niet alleen aan het isolatiemateriaal zelf, maar ook aan een dampscherm, tape, een voegkit en een mondmasker. Als doe-het-zelver heb je een beperktere keuze aan isolatiemateriaal. Het is belangrijk om de verschillende materialen te vergelijken en de juiste keuze te maken voor jouw situatie. 

2. Tijdsintensief 

Isolatiewerken nemen redelijk wat tijd in beslag, zeker als je geen ervaring hebt. Wanneer je de werken laat uitvoeren door een vakman, gaat het echter een stuk sneller. 

3. Hoog risicopercentage

Zelf isoleren heeft heel wat valkuilen. Zelf isoleren is complexer dan het lijkt en onzorgvuldig te werk gaan kan leiden tot problemen zoals vocht, schimmels en warmteverlies

4. Geen garantie en zekerheid

Als je de werken laat uitvoeren door een vakman ben je zeker van de garantie op de werken. Wanneer je de werken zelf uitvoert is dat niet zo en zijn gebreken die later opduiken dus voor jouw rekening.

5. Geen financiële voordelen en premies

Als je zelf isolatie plaatst, spaar je de kosten uit zoals de werkuren van de vakman. Aan de andere kant vallen wel enkele financiële voordelen en premies weg waar je wel recht op hebt als je een vakman inschakelt.

Voordeel specialist inschakelen

Een specialist inschakelen heeft heel wat voordelen. Zo ben je zeker van een snellere en correcte uitvoering met de juiste techniek, zijn er financiële voordelen aan verbonden en ontvang je advies op maat

Op zoek naar een specialist?Vraag hier offertes aan!

Wat kost het om je buitenmuren te isoleren?

In onderstaande tabel kan je de kosten vinden van de materialen die vaak gebruikt worden om te isoleren. Hou echter ook in het achterhoofd dat er ander materialen, zoals beschermende kledij, mondmaskers en tape aangekocht worden voor een isolatieproject. 

Veelgebruikt isolatiemateriaal Prijs (incl. btw)
Minerale wol€ 10 à € 15 per m²
EPS platen€ 10 à € 20 per m²
Dampscherm€ 5 per m²
kitmateriaal€ 10 à € 30 per koker

Prijs zelf isoleren versus vakman

Voor het renoveren van de buitengevel kan je rekenen op een gemiddelde prijs van 100 à 150 euro per m². Wanneer je werkt met een vakman en je woning is ouder dan 10 jaar, zijn zowel de materialen als de arbeidskosten aan een tarief van 6 procent btw in plaats van de 21 procent die je betaalt wanneer je de isolatie zelf plaatst.

Ook komen er enkele premies aan te pas wanneer je een vakman inschakelt. Daardoor komen de werken amper duurder uit wanneer je beroep doet op een vakman. Daarbovenop ben je zeker van een goede uitvoering als je de werken laat uitvoeren en heb je een kwalitatieve isolatie die meegaat op lange termijn. 

Aandachtspunten en nadelen bij buitenmuurisolatie

Zelf isoleren kan best uitdagend zijn voor iemand zonder ervaring en er zijn enkele aandachtspunten. De valkuilen staat hieronder opgesomd.

Je isolatielaag moet luchtdicht zijn. Als er nog kieren tussen het dak en het materiaal zitten of als er te weinig isolatiemateriaal gebruikt wordt in de spouw, kunnen er koudebruggen ontstaan, waardoor je te kampen krijgt met warmteverlies en een lager rendement.

Ook zal je bij de meeste soorten isolatie rekening houden met voorbereidende werken alvorens je kan beginnen met de isolatie te plaatsen om een goed resultaat te bekomen en koudebruggen te vermijden. Die voorbereiding kan gaan van extra latjes aanbrengen op de dakconstructie tot het herstellen van schade aan de gevel.

Verder is het belangrijk om rekening te houden met de wettelijk opgelegde eisen omtrent isolatie en dat je de juiste isolatiedikte respecteert. Het is belangrijk om rekening te houden met de dakisolatienorm en indien je een nieuwbouw plaatst moet de isolatie voldoen aan de BEN-eisen op het vlak van de dikte van het isolatiemateriaal.

Een andere mogelijke valkuil betreft de keuze van isolatiemateriaal, aangezien dit afgestemd dient te zijn op jouw specifieke situatie. Op onbereikbare plaatsen kies je bijvoorbeeld best voor spuitisolatie en bij een houten ondervloer is het aangewezen om een dampopen isolatiemateriaal te voorzien.

Daarnaast is het bij een keuze voor PUR-schuim belangrijk om rekening te houden met enkele moeilijkheden, zo moet je aangepaste apparatuur en werkkledij hebben en is het ook niet gemakkelijk om mee te werken. Platen en isolatiedekens zijn geschikter voor een onervaren doe-het-zelver.

Een laatste aandachtspunt is het belang van een dampscherm bij zoldervloer- en dakisolatie. Een dampscherm houdt het vocht uit het isolatiemateriaal zodat de optimale werking van jouw isolatie gegarandeerd blijft.

buitengevel isoleren

Hoe kan je de gevel zelf isoleren? [Stappenplan]

Spouwmuur isoleren

Wanneer mensen het hebben over isolatie van binnenuit, dan hebben ze het over spouwmuurisolatie. Dit is iets duurder dan gevelisolatie, maar de plaatsing is een stuk vlotter.

Een spouwmuur kan enkel geïsoleerd worden als deze breed genoeg is. Reken daarbij op een minimumbreedte van 5 cm. Verder mag de spouwmuur niet vervuild zijn en belangrijk dat de gevel in goede staat verkeert. Een vervuilde spouw kan immers leiden tot een lager rendement.

Er worden boorgaten gemaakt in de voegen van de gevel volgens een patroon, waarlangs het isolatiemateriaal in de schouw geblazen kan worden. Dat isolatiemateriaal zijn ofwel EPS-parels, ofwel PUR-schuim. 

Tot slot dicht je de boorgaten en controleer je dat alles zo is dichtgemaakt dat je de gaten niet meer ziet in de muren. Achteraf controleert een specialist best met een warmtecamera of de spouwmuurisolatie correct werd aangebracht. De kostprijs van de spouw zelf te isoleren is tussen de 15 à 30 euro per m², maar bevat niet de huur van de gespecialiseerde toestellen zoals een endoscoop of een inblaasmachine. 

Voor iemand die geen ervaring heeft, zijn er heel wat valkuilen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid isolatiemateriaal te gebruiken en het isolatiemateriaal te kiezen dat past bij jouw spouwbreedte of voegen. Om zeker te zijn dat je niet te kampen krijgt met vochtproblemen of verzakkingen in de isolatie, kan het aangewezen zijn om een specialist in te schakelen. 

Ontvang gratis offertes

Isolatie buitenmuur en voorgevel

De buitenmuur isoleren wordt ook wel gevelisolatie genoemd. Wanneer je spouw te smal is of je geen spouw hebt, kan het interessant zijn om de buitenmuur te isoleren, dit draagt bij tot de thermisch prestaties van de woning.

Buitengevelisolatie is ook ideaal wanneer je een volledige gevelisolatie plant en nieuwe gevelbekleding gaat aanbrengen. De verschillende stappen zijn als volgt.

Eerst ga je ervoor zorgen dat je buitenmuur goed is voorbereid. De muur moet vrij zijn van mortelresten en vuil zodat de ondergrond volledig egaal is. Anders kleeft het isolatiemateriaal niet goed. Zulke resten kunnen verwijderd worden met een beitel en een staalborstel. Daarnaast mag de buitenmuur niet te kampen hebben met vochtproblemen. Indien dat het geval is, neem je best contact op met een specialist. Het is belangrijk dat de muur vochtvrij is om isolatie aan te brengen.

Vervolgens moet het isolatiemateriaal, bijvoorbeeld platen uit kunststof, gemeten en op maat gesneden worden. Daarna wordt de gevelisolatie aangebracht op de buitenmuur met een speciale lijm. Kies voor dunne platen, met een hoge isolatiewaarde zodat de isolatie niet te veel ruimte inneemt aan de buitenkant van de woning.

Daarna wordt tegen de muur een houten of metalen draagstructuur gemonteerd, zodat er in de buitenmuren een gat ontstaat tussen de isolatie en de bekleding van de voorgevel.

Tot slot wordt de gevelafwerking geplaatst. Er zijn verschillende soorten afwerking mogelijk. Ook worden Z-profielen bevestigd om te voorkomen dat er vocht aan de isolatie kan komen. Om de buitengevel zelf te isoleren zal je rekenen op een kostprijs tussen de 15 à 30 euro per m², zonder de prijs van de afwerking.

Zelf de buitengevel isoleren kan uitdagend zijn wanneer er niet voldoende plaats is aan de buitenkant van de woning en het is belangrijk om koudebruggen bij ramen te voorkomen en de platen correct te verlijmen. Om ervoor te zorgen dat je zeker bent van een goed uitgevoerd resultaat, schakel je best een vakman in.

Dak isoleren

Hoe je tewerk gaat om een dak te isoleren, hangt af van het soort dak dat je hebt. Een plat dak isoleer je bijvoorbeeld langs buiten. Er zijn twee manieren om dat te doen.

Ten eerste kan je het isolatiemateriaal op de dakbedekking plaatsen en daarboven een beschermende ballastlaag aanbrengen.

Een andere manier is om isolatiemateriaal niet onder de dakbedekking aan te brengen, maar onder de draagvloer van het plat dak. Het is mogelijk om de dakbedekking te plaatsen op de huidige dakbedekking, in dat geval fungeert die bedekking als een dampscherm.

Het isoleren van een plat dak kan een moeilijke klus zijn. Aangezien je zelf op het dak dient te gaan. Natuurlijk zal je ook rekening houden met de waterafvoer. Daarom wordt dit best aan een vakman overgelaten. Ook wanneer je een hellend dak vanbuitenaf isoleert, schakel je best een vakman in, omdat de dakbedekking verwijderd wordt en er aan weerszijden van het dak een constructie geïnstalleerd wordt. Zelf een dak isoleren kost tussen de 15 à 25 euro per m².

dak isoleren langs buiten

Zolder isoleren

In tegenstelling tot het dak langs buitenaf isoleren, is een schuin dak langs binnen isoleren wel iets wat je zelf kan doen. De volgende stappen kunnen daarbij een handje helpen.

Het dak moet voorbereiden worden: indien er geen onderdak aanwezig is, moet er een folie geplaatst worden die de isolatie beschermt tegen allerhande weersinvloeden.

Daarna moet het materiaal op maat gesneden worden en tussen de structuur van het dak geplaatst worden. Het is belangrijk dat de isolatie niet oppropt. Indien er geen ingebouwd dampscherm is in het materiaal, dan moet deze nog geplaatst worden om het materiaal van binnenuit te beschermen tegen vocht. Plaats de schermen horizontaal en zorg steeds voor een overlap van 10 cm.

Als je jouw zolder wil gebruiken als leefruimte kan je de isolatie van het plafond afdekken met gyproc of kunststofpanelen die je vervolgens op verschillende manieren kan afwerken zoals schilderen of behangen. De prijs van de dakisolatie op zolder ligt tussen de 15 à 25 euro per m² . 

Je kan ook de zoldervloer isoleren. Wanneer je de zolder enkel gebruikt als opslagplaats, is het niet nodig om het dak te isoleren en volstaat het isoleren van de vloer.

Op een vlakke vloer kan je isolatiedekens leggen of, wanneer je wil kunnen stappen op de vloer, isolatieplaten. Als je zoldervloer een houten rooster is, dan vul je de ruimtes tussen de balken met isolatiemateriaal en werk je indien gewenst de vloer verder af met platen of parket. De prijs voor de isolatie van een zoldervloer is 10 à 20 euro per m². 

zoldervloer isoleren

Kruipruimte isoleren

Hoe je een kruipruimte isoleert hangt af van de toegankelijkheid van de ruimte. Indien de ruimte toegankelijk is, kan je best het plafond isoleren. Indien je een houten ondervloer hebt, kies je best voor een materiaal dat damp kan doorlaten, zodat er vocht kan ontsnappen aan het materiaal.

Je klemt de isolatie dan tussen de houten balken van de vloer. Indien je een betonnen ondervloer hebt, dan is het een optie om isolatieplaten te bevestigen tegen het plafond van de kruipruimte. Deze zijn echter minder wendbaar dan minerale wol, waardoor het uitdagend kan zijn om deze te bevestigen in de kruipruimte.

Wanneer de ruimte echter niet toegankelijk is, moet de bodem geïsoleerd worden. Dat doe je door de zakken met EPC-parels uit te gieren in de ruimte, deze goed te verspreiden (bijvoorbeeld door gebruik te maken van een bladblazer) en ze vervolgens glad te strijken om een egale isolatielaag te bekomen. De prijs voor de isolatie van een kruipruimte is tussen de 15 à 20 euro per m². 

Deze techniek levert een iets lager rendement op en bij het aanbrengen worden vaak fouten gemaakt. Daarom is het aangewezen om bij het isoleren van een kruipruimte een vakman in te schakelen. 

Vloer isoleren

Het is niet altijd een optie om de vloer te isoleren langs de kruipruimte. In zulke gevallen kan je een vloer langs boven isoleren. Ook voor deze methode is het aangewezen om een vakman in te schakelen, omwille van de voorbereidende werken en de verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden zoals opbouwhoogte en luchtdichtheid.

Wanneer je een vloer langs boven isoleert, kan je kiezen om de vloer eerst uit te breken vooraleer je de isolatie plaatst. Zo verlies je geen opbouwhoogte. Je kan de vloer vervolgens isoleren met harde isolatieplaten.

Wanneer je isolatie aanbrengt op een bestaande vloer, is het belangrijk dat deze in goede staat is. Je kiest best voor een dunne isolatieplaat zoals PIR-platen, zodat je aanpassingen aan plinten en deuren kan vermijden. De prijzen variëren tussen 15 à 20 euro per m² en zijn exclusief de afwerking die je naar eigen smaak kan kiezen.

Wil je gevelisolatie plaatsen of muren isoleren? Raadpleeg specialisten in je buurt en vergelijk gratis offertes

Een erkende specialist ziet de mogelijkheden en valkuilen voor jouw gevelisolatie en zorgt voor een isolatie die kwaliteitsvol is, lang meegaat en bijdraagt tot de energiezuinigheid van de woning.

Via de onderstaande form kan je gratis offertes aanvragen en advies op maat ontvangen over het isoleren van de buitengevel.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie