Wat is het verschil tussen spouwmuurisolatie en gevelisolatie?

Met zowel gevelisolatie als spouwmuurisolatie verbeter je de isolatie van de bouwschil. Toch gaat het om twee heel andere isolatiemethodes, met elk hun voor- en nadelen.

Gevelisolatie betreft het isoleren van de binnen- of buitenmuur van een woning of gebouw. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op de muur. Dat kan op verschillende manieren. Bepaalde soorten isolatiemateriaal kun je bijvoorbeeld tegen de buitengevel spuiten. Andere soorten isolatie worden via muurprofielen aan de gevel of binnenmuur bevestigd.

Spouwmuurisolatie wordt in de spouwruimte gespoten of geblazen. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. Je raadt het al: niet elke woning beschikt over een spouwmuur. Bijgevolg is spouwmuurisolatie lang niet overal aan de orde. 

Vooral oudere woningen (woningen gebouwd tussen 1920 en 1976 in het bijzonder) zijn voorzien van een spouwruimte. Bij veel oudere woningen werd de spouwmuur ondertussen al geïsoleerd, maar dat is lang niet altijd het geval. Woningen met een spouwmuur die na 1976 zijn gebouwd, zijn in theorie altijd voorzien van spouwmuurisolatie. 

Benieuwd naar de kostprijs van jouw gevelrenovatie?
Vergelijk gratis vrijblijvende offertes op maat voor isolatiewerken
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Spouwmuurisolatie of gevelisolatie: alle voordelen en nadelen op een rij

Zowel spouwmuurisolatie als binnen- of buitenmuurisolatie hebben enkele voor- en nadelen. Hieronder vind je een overzicht per type isolatie.

1. Gevelisolatie binnenmuur

Een eerste optie is het isoleren van de binnenkant van de gevel. De belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Voordelen gevelisolatie binnenmuur

 • Een gevel langs binnen isoleren is in theorie altijd mogelijk. Je hoeft geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen voor de werken, want het bouwvolume wijzigt niet. Je woning wordt niet verbreed en de gevel hoeft ook niet opnieuw bekleed te worden. Daardoor verandert er niets aan het straatbeeld. 
 • Isoleren van de binnenmuur kan geleidelijk gebeuren. Je kunt elke ruimte apart isoleren en in fases werken indien nodig. 

Wat zijn de nadelen van gevelisolatie via de binnenkant?

Binnenisolatie wordt vaak gezien als een laatste optie. Er zijn namelijk heel wat nadelen verbonden aan die methode van isoleren.

 • Eerst en vooral gaat isolatie langs de binnenkant van de gevel altijd gepaard met verlies van de binnenruimte. Om efficiënt te zijn, moet het isolatiemateriaal in een bepaalde dikte worden aangebracht.

Tip: Kies bij het isoleren langs de binnenkant van de gevel voor isolatiematerialen die ook met geringe diktes een hoge isolatiewaarde bieden, bijvoorbeeld kunststof isolatieplaten.

 • Daarnaast heb je niet de garantie dat alle koudebruggen weggewerkt kunnen worden. Het isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld niet altijd aangesloten worden op vloer- en dakisolatie. Een vakspecialist gaat op zoek naar de beste oplossing voor dat probleem.
 • Ook zorgt het isoleren van de binnenmuur voor meer overlast. De werken gebeuren binnenshuis. Gelukkig kun je de werken wel ruimte per ruimte laten uitvoeren. 

Tip: Hou er rekening mee dat radiatoren en elektriciteitspunten wellicht verlegd moeten worden.

Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiemethode en de gewenste afwerking kan isoleren via de binnenkant van de gevel bovendien een duurdere oplossing zijn.

2. Gevelisolatie buitenmuur

Liever niet langs binnen isoleren? Dan is het isoleren van de buitenmuur een alternatief. Ook deze methode biedt voor- en nadelen.

Voordelen gevelisolatie buitenmuur

 • Een eerste voordeel is het behoud van de ruimte binnenshuis. Isoleren van de buitengevel kan perfect zonder ruimteverlies. Er is dus ook geen beperking wat de dikte van de isolatielaag betreft. Je bent evenmin gebonden aan de dikte van de spouwmuur, wat bij spouwisolatie wél het geval is.

Tip: Hou wel rekening met eventuele bouwkundige voorschriften en zorg dat je de juiste vergunningen aanvraagt. Een vakspecialist staat je daarin bij.

 • Met buitenmuurisolatie bescherm je jouw gevel in één klap tegen vocht en vorstschade. De kans op vervelende vochtproblemen en schade aan de gevel verkleint aanzienlijk. Ook is het risico op koudebruggen minimaal. Het isolatiemateriaal kan eenvoudig aangesloten worden op de dakisolatie.
 • Tot slot biedt het isoleren van de buitenkant van de gevel de ideale kans om je woning een nieuwe look te geven. Buitenmuurisolatie biedt bijvoorbeeld de perfecte gelegenheid voor het renoveren van een beschadigde of verouderde gevel. Na de isolatiewerken werk je de gevel best af met een gevelbekleding naar wens.

Wat zijn de nadelen van gevelisolatie via de buitenkant?

 • Het verdikken van de gevel kan eerst en vooral ingaan tegen bepaalde bouwkundige voorschriften. Het is niet altijd toegestaan om het bouwvolume van een woning zomaar te vergroten. Ook wat het straatbeeld betreft kunnen regels gelden omtrent de nieuwe gevelbekleding.
 • Het verdikken van de gevel brengt een bijkomende uitdaging met zich mee. Ramen en deuren waarvan de woning reeds voorzien is, moeten vaak aangepast worden. 

Tip: Bij het verplaatsen van ramen en deuren vergroot de kans op koudebruggen. Doe daarom beroep op een ervaren aannemer die daarmee korte metten weet te maken.

 • Tot slot is het aanbrengen van isolatie aan de buitenkant van de gevel een ingrijpende klus. Er komen doorgaans geen breekwerken bij kijken, maar het gaat nog steeds om een grondige aanpassing van de gevel. De werken duren langer dan het isoleren van de spouw, en zijn ook aanzienlijk duurder omdat je na het isoleren ook nieuwe gevelbekleding laat aanbrengen.
Op zoek naar een specialist?Vind de juiste vakman voor isolatiewerken in jouw regio

3. Spouwmuurisolatie

Tot slot kun je er ook voor kiezen om de spouwmuur te laten isoleren. De belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje.

spouwmuurisolatie

Voordelen spouwmuurisolatie

 • Het belangrijkste voordeel van spouwmuurisolatie is de efficiëntie. De spouwmuur isoleren gaat ontzettend snel, en gaat niet gepaard met overlast.
 • Het is ook een bijzonder budgetvriendelijke optie, met een terugverdientijd van gemiddeld 4 jaar. De kosten voor spouwmuurisolatie liggen een stuk lager dan die voor gevelisolatie, zeker als je bedenkt dat de spouwmuur na het isoleren niet afgewerkt of bekleed hoeft te worden.
 • Voor het isoleren van de spouwmuur is daarnaast geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Er komt geen breekwerk bij kijken, en zowel de binnen- als de buitenmuren behouden hun oorspronkelijke uitzicht.

Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

 • Spouwmuurisolatie is uiteraard alleen mogelijk bij woningen met een spouwruimte. Die spouwruimte moet bovendien dik genoeg zijn om efficiënt geïsoleerd te kunnen worden. De dikte van het isolatiemateriaal is natuurlijk beperkt door de dikte van de spouw. Een minimale dikte van 5 centimeter is vereist.
 • Daarnaast treden regelmatig condensatie- en vochtproblemen op na het isoleren van de spouwruimte. De lege spouwmuur was in zulke gevallen de ideale uitweg voor vochtige lucht. Nadat de spouw wordt opgevuld, kan het vocht niet meer via de muur ontsnappen. 

Tip: Voorzie je woning van degelijke ventilatie wanneer je kiest voor spouwmuurisolatie. Zo voorkom je vochtproblemen. Bespreek de opties over ventileren met je aannemer of met een ventilatiespecialist.

spouwmuurisolatie

Wat zijn de kosten? Prijs en materiaal gevelisolatie

Spouwmuurisolatie kost je gemiddeld 25 euro per vierkante meter. Hoeveel je precies betaalt, is natuurlijk afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en het te isoleren oppervlak.

Een overzicht met enkele richtprijzen per soort isolatiemateriaal, inclusief plaatsing:

Spouwmuurisolatiemateriaal Richtprijs per vierkante meter
Steenwol (vaak de goedkoopste optie) € 6 – 16
EPS parels (gemiddelde prijs) € 20 – 25
PIR (vaak de duurste optie) € 15 – 40

Het isoleren en afwerken van de buitenmuur kost je gemiddeld 115 tot 135 euro per vierkante meter. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal, het soort gevelbekleding, en de te isoleren oppervlakte. 

Een overzicht met richtprijzen per soort isolatiemateriaal voor het isoleren van de buitenmuur, zonder bekleding maar inclusief plaatsing:

Buitenmuurisolatiemateriaal Richtprijs per vierkante meter
Icynene isolatieschuim € 25 – 35
PUR isolatieplaten € 30 – 40
Houtwol isolatieplaten € 40 – 50

Isolatiewerken laten uitvoeren?  Verstuur je aanvraag en ontvang gratis meerdere offertes

Wil jij jouw woning laten na-isoleren? Dan doe je best beroep op een ervaren vakspecialist. Met een expert onder de arm weet je zeker dat jouw huis correct geïsoleerd wordt. Een echte specialist bekijkt wat mogelijk is met jouw specifieke gevel, gaat op zoek naar duurzame oplossingen, en overziet het volledige project van planning tot finale oplevering.

Ben je op zoek naar een gevelspecialist in jouw omgeving, of heb je vragen over de mogelijkheid tot isoleren bij jou thuis? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes en advies op maat van specialisten. Zo kun jij heel eenvoudig het aanbod vergelijken, en vind jij de beste én meest voordelige oplossing voor jouw isolatieproject.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Is spouwmuurisolatie verstandig? Spouwmuur isoleren of niet?

+
Als je woning over een niet-geïsoleerde spouwruimte beschikt, is spouwmuurisolatie nagenoeg altijd aan te raden. Nu is niet elke spouwruimte dik genoeg, en kan bijvoorbeeld de gevelsteen niet compatibel zijn met spouwisolatie. Een ervaren vakspecialist bekijkt je gevelsituatie en gaat op zoek naar de beste isolatiemethode.

Let wel: verzeker voldoende isolatie om vochtproblemen te voorkomen!

Welke muurisolatie is het beste?

+
Spouwmuurisolatie is verreweg de meest eenvoudige methode om je gevel te isoleren. Is het isoleren van de spouw niet mogelijk? Dan is het isoleren van de buitenmuur vaak de beste oplossing. Binnenmuurisolatie wordt doorgaans niet aangeraden, maar kan de enige mogelijke oplossing zijn. Een isolatie-expert bekijkt je gevelsituatie en licht je in over de mogelijkheden.

Wat is beter binnen of buiten isoleren?

+
Het isoleren van de buitenmuur krijgt doorgaans de voorkeur boven het isoleren van de binnenmuur. Buitenmuurisolatie gaat niet gepaard met ruimteverlies binnenshuis, brengt minder overlast met zich mee, en is vaak de efficiëntere keuze.

Heeft het zin om 1 gevel te isoleren?

+
Over het algemeen is 1 geïsoleerde buitenmuur altijd beter dan een niet-geïsoleerde gevel. De warmte zal nog steeds deels verloren kunnen gaan via niet-geïsoleerde buitenmuren, maar minder snel dan wanneer geen enkele buitenmuur van isolatie werd voorzien. Laat wel steeds luchtlekken dichten. Daarlangs kan ontzettend veel warmte verloren gaan. Door een luchtlek kan bovendien koude tocht de woning binnen blazen.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie