Opties: welke isolatie materialen voor gevels bestaan er?

Er zijn verschillende materialen geschikt voor het isoleren van een gevel. Hieronder vind je alvast een greep uit het aanbod.

Meer weten over gevelisolatie of zoek je een isolatiespecialist?
Vul het offerteformulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes en advies
arrow Ontvang offertes

1. EPS buitengevelisolatie

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen (hard)schuim. Het materiaal wordt ook wel eens piepschuim genoemd. Een EPS plaat bestaat uit EPS parels en stilstaande lucht. Stilstaande lucht heeft uitstekende isolerende eigenschappen, en is dan ook een ideale aanvulling op de EPS parels.

EPS platen kunnen eenvoudig tegen een bestaande buitengevel of binnenmuur worden geplaatst. De platen zijn daarvoor voorzien van een tand-en-groefsysteem. Je kunt de platen verlijmen, of tegen een draagmuur ‘pluggen’. 

Afwerking buitenmuur na EPS isolatieplaten 

Een met EPS geïsoleerde gevel kun je laten afwerken met bijvoorbeeld gevelbepleistering of steenstrips. Wie overweegt de gevel te bekleden met steenstrips, kan gebruik maken van vlakke maar ook voorgeprofileerde EPS platen. Die zijn voorzien van uitsparingen waarin je de steenstrips heel eenvoudig kunt bevestigen met hechtmortel. De plaatsing van EPS platen met steenstrips kan daardoor enorm vlot verlopen.

EPS-isolatie

2. Kunststof buitengevelisolatie

Kunststof isolatieplaten zoals PUR, XPS of PIR platen zijn erg dun, maar hebben een erg hoge isolerende waarde. Kunststof platen zijn dan ook de aangewezen optie om de buitenmuur te isoleren zonder al te veel ruimteverlies.

De cellenstructuur van kunststof isolatieplaten is niet open, waardoor ze ook goed bestand zijn tegen vocht. Net als EPS platen kunnen kunststof isolatieplaten voorzien zijn van een tand-en-groefsysteem. Het plaatsen verloopt daardoor vlot, en het risico op koudebruggen is erg klein.

Afwerking kunststof isolatieplaten

Na het plaatsen kun je de isolatieplaten afwerken met gevelbekleding naar wens. Je kunt de platen bepleisteren, of opteren voor regelwerk afgewerkt met hout, leien of zelfs metaal. 

Opgelet: Voorzie steeds een dampscherm. Zo blijft de muur ademen.

3. Minerale wol buitengevelisolatie

Glas- en rotswol zijn budgetvriendelijke isolatiematerialen. Zowel glas- of rotswol platen als gespoten minerale wol behoren tot de mogelijkheden.

Minerale wol

4. Houtvezelisolatie

Houtvezels bieden een natuurlijk alternatief of bijvoorbeeld kunststof isolatieplaten. Houtvezel kan zowel gespoten worden als verwerkt worden tot harde isolatieplaten. Zowel metselwerk als houtskeletbouw is geschikt voor isolatie met houtvezels. Houtvezelplaten kunnen voorzien zijn van een tand-en-groefsysteem.

Houtvezelisolatie

5. Ecologische muurisolatie

Natuurlijke, afbreekbare en ecologische isolatiematerialen zijn geschikt voor wie tijdens het isoleren ook stilstaat bij de impact op het milieu en de natuur. Voorbeelden van ecologisch isolatiemateriaal zijn cellulose, hennep, schapen- of houtwol, kurk en zelfs stro.

Opgelet: Niet elke aannemer werkt met ecologische buitengevelisolatie.

Afwerking met isolerende gevelbekleding

Voor een optimaal resultaat bekleed je de buitenmuur als afwerking met isolerende gevelbekleding. Denk maar aan kurk, dat bijdraagt aan de isolatiewaarde van je gevel.

gevelisolatie

Hoe wordt de gevel van een houtskeletgebouw geïsoleerd?

In een woning uit houtskeletbouw wordt het isolatiemateriaal doorgaans ingeblazen in de structuur. Denk maar aan cellulose, EPS-parels, glaswolvlokken of houtvezels. Ook gespoten isolatiemateriaal behoort tot de mogelijkheden. Denk daarbij aan lcynene isolatieschuim, een ecologisch en spuitbaar isolatiemateriaal.

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio voor je project

Hoe moet je een gemene gevel of wachtgevel isoleren?

Een gemene of gemeenschappelijke muur isoleren, hoe begin je daar aan? De beste optie is het isoleren van de spouw tussen de twee muren. Zo creëer je niet enkel thermische, maar ook efficiënte, akoestische isolatie.

Een wachtgevel is een gevel tussen een bestaande woning, en een woning die nog gebouwd moet worden. Voor die nieuwe woning gebouwd wordt, kun je uiteraard die toekomstig gemeenschappelijke gevel alvast isoleren.

Vaak wordt daarvoor gebruik gemaakt van isolatiepanelen. De panelen kunnen bestaat uit verschillende isolatiematerialen, zoals glas- of rotswol, of PIR. 

Tot de nieuwe woning gebouwd wordt, beschermt een isolatiespecialist het isolatiemateriaal met een dampopen geveldoek. Duurt het verscheidene jaren voor de nieuwe woning er komt? Dan kies je best voor een meer duurzame afwerking van de wachtgevel, bijvoorbeeld gevelbekleding zoals leien, steenstrips of kurk.

Meer weten over gevelisolatie? Stel je vragen aan specialisten en ontvang gratis offertes

Heb je nog vragen over buitengevelisolatie, of ben je op zoek naar een isolatiespecialist voor het isoleren van je buitenmuren? Vul dan snel onderstaand formulier in. Je ontvangt niet enkel gratis en vrijblijvende offertes, maar ook advies op maat. Zo weet jij precies welke gevelisolatie je kunt laten plaatsen, kun je het aanbod in jouw regio eenvoudig vergelijken, en vind je gegarandeerd de meest voordelige oplossing voor jouw isolatieproject!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat is de beste gevelisolatie voor een spouwmuur?

+
Als je woning over een spouwruimte beschikt, kies je best voor spouwmuurisolatie. Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor het isoleren van de spouw, is afhankelijk van onder meer de dikte van de spouwruimte. Erg smalle spouwruimtes vragen bijvoorbeeld om PUR schuim. Een aannemer helpt je bij het vinden van de juiste oplossing.

Wat is de beste isolatie voor een buitenmuur?

+
Als spouwisolatie geen optie is, kies je best voor het isoleren langs de buitenzijde van de gevel. Er zijn ontzettend veel materialen geschikt voor het isoleren van de buitenkant van je gevel. Welk materiaal je best gebruikt, is afhankelijk van bijvoorbeeld je budget, de ondergrond en het type woning. Een isolatiespecialist helpt je bij het vinden van het meest geschikte materiaal.

Welke soorten isolatie zijn er?

+
Je kunt isolatie indelen volgens grondstof. Dan spreekt men van anorganische, ecologische en kunststof isolatie. Ook een opdeling volgens vorm is mogelijk (dan beschouwt men isolatiedekens en -platen, spuit- of inblaasisolatie). Tot slot kun je isolatie ook volgens doel indelen. Het gaat dan om thermische of akoestische isolatie.

Hoe dik moet gevelisolatie zijn?

+
De dikte van je gevelisolatie is afhankelijk van onder meer het type isolatiemateriaal, de isolatiemethode en het type woning. PUR schuim kan bijvoorbeeld erg dun worden aangebracht.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie