Wat is Payconiq by Bancontact?

Payconiq is een betaaloplossing van Bancontact. Consumenten installeren de Payconiq-app op hun smartphone. Vervolgens kunnen zij met de applicatie afrekenen in winkels die de Payconiq-betaaloptie ondersteunen.

De interface van de Payconiq-applicatie.

Hoe Payconiq in gebruik nemen als verkoper?

Hoe gaat u als handelaar aan de slag met Payconiq?

Stap 1: Vraag een Payconiq handelaarsaccount aan

Om als handelaar Payconiq in gebruik te nemen, moet u een handelaarscontract aangaan. Daarvoor kunt u terecht op de website van Payconiq. Enkele belangrijke punten:

  • UBO (Ultimate Beneficial Owner). Dat zijn de natuurlijke personen die de onderneming beheren, en/of die natuurlijke personen op wiens rekening de betalingen terecht komen.
  • CDD-onderzoek (Customer Due Diligence). In het kader van de antiwitwaswetgeving moet Payconiq een CDD-onderzoek uitvoeren. 
  • Identiteitscontrole. Voor het CDD-onderzoek heeft Payconiq een volledig overzicht van de persoonsgegevens en een kopie van het identiteitsbewijs van elke UBO nodig. 

Bij het aanmaken van uw handelaarsaccount kunt u aangeven op welke manier u Payconiq wilt gebruiken. U kunt een sticker met unieke QR-code aanvragen, of een API-key om Payconiq te integreren in uw betaaloplossing.

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Stap 2: Meld u aan op het Payconiq handelaarsportaal

Eens Payconiq de nodige stappen heeft ondernomen en uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u een activatiemail. Daarmee kunt u een wachtwoord instellen.

Nu kunt u het Handelaarsportaal in gebruik nemen. Daar kunt u onder meer gebruikers en verkooppunten toevoegen en uw transacties bekijken.

Goed om weten: Er is geen Payconiq-applicatie voor handelaars. U raadpleegt alle transacties en beheert uw account in het Handelaarsportaal vanop uw computer, tablet of smartphone.

Stap 3: Testbetaling via uw persoonlijke Payconiq-app

Via uw persoonlijke Payconiq-applicatie (en dus niet het Handelaarsportaal van uw onderneming) kunt u nu een testtransactie uitvoeren. Als alles correct werd ingesteld, verschijnt het bedrag op de pagina ‘Transacties Vandaag’ in het Handelaarsportaal. 

Een handelaar voltooit de testbetaling via de persoonlijke Payconiq-applicatie.

Stap 4: Maak de QR-code zichtbaar in uw zaak

Ten laatste 10 werkdagen na het ontvangen van de activatiemail ontvangt u het Payconiq-welkomstpakket. Als u een sticker met unieke QR-code aanvroeg, zit die mee in dat pakket. U kleeft de sticker op een zichtbare plek in uw winkel.

Koos u voor de integratie in uw betaaloplossing? Dan heeft u een API-key nodig. Die ontvangt u via een beveiligde e-mail van Payconiq. Voor de activatie van de API-key neemt u contact op met de leverancier van uw betaaloplossing.

Belangrijk: Om Payconiq-transacties te ontvangen met uw kassasysteem, heeft de leverancier een connectie met Payconiq nodig. Niet alle leveranciers werken met Payconiq. Zij kunnen die connectie wel leggen. Verwijs hen daarvoor door naar de ‘partner’ pagina op de Payconiq-website.

De juiste betaaloplossing?Vergelijk het aanbod en vind een oplossing op maat.

Zo werkt betalen met Payconiq app in een winkel

Hoe kan een klant betalen met Payconiq?

… Met de Payconiq sticker

De klant scant de QR-code op de Payconiq-sticker (die u bijvoorbeeld op de toonbank kleefde) via de applicatie

Vervolgens geeft de klant het te betalen bedrag in en bevestigt de betaling via de applicatie. De handelaar controleert de betaling in het Handelaarsportaal.

… Met een QR-code op een scherm

U kunt de QR-code ook weergeven op uw betaalterminal of kassascherm. De klant opent opnieuw de Payconiq-applicatie op diens smartphone en scant de QR-code.

Waar de klant bij een betaling via de sticker zelf het bedrag moet invoeren, verschijnt in dit het geval het te betalen bedrag vanzelf op diens smartphone. De klant hoeft de betaling enkel nog te bevestigen

U hoeft het handelaarsportaal niet te raadplegen: de betaling wordt bevestigd op het kassascherm of de betaalterminal.

… Met een factuur

U kunt ook een QR-code weergeven op een factuur. De klant scant de QR-code en hoeft de betaling enkel nog te bevestigen. U vindt de bevestiging van de transactie terug in het handelaarsportaal.

Een smartphone scant een QR-code op een witte zuil.

Hoe ontvangt de verkoper geld via Payconiq?

Een Payconiq-betaling verloopt hetzelfde als een betaling via overschrijving. Hoe lang het duurt voor het geld op uw rekening verschijnt, is afhankelijk van de bank waarbij u en de klant zijn aangesloten. Over het algemeen is dat ten laatste een dag na het uitvoeren van de betaling.

U kunt ook kiezen voor gegroepeerde uitbetaling. Payconiq bundelt alle transacties van de dag en schrijft het volledige bedrag over naar uw rekening.

Meer weten over de verschillende betaaloplossingen?
Win advies in bij specialisten en vergelijk prijzen, voorwaarden en opties.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoeveel kost Payconiq voor handelaars?

Payconiq is een gratis dienst. U betaalt geen abonnementskosten.

Wat u wél betaalt, zijn de transactiekosten. Voor een betaling in een fysiek verkooppunt via de sticker bedraagt de transactiekost 0.06 euro. Een online betaling kost u 0.20 euro.

Opgelet: Op Payconiq-betalingen via de betaalterminal betaalt u de gewone transactiekosten voor kaartbetalingen zoals afgesproken met uw leverancier.

Facturatie Payconiq-transactiekosten

Aan het begin van elke maand ontvangt u een factuur met de transactiekosten voor alle transacties van de vorige maand. De transactiekosten worden 14 dagen na de verzending van de factuur per domiciliëring of SDD-mandaat van uw rekening gehaald

Een man in een grijze wollen trui overloopt de transactiekosten van Payconiq.

Wat met de kosten als u Payconiq niet gebruikt?

Ontving u geen betalingen via Payconiq in de voorbije maand? Dan betaalt u geen transactie- of andere kosten.

Voor- en nadelen Payconiq

Waarom wel of geen Payconiq-betalingen aanvaarden in uw zaak?

Ontvang advies op maat

Wat is het voordeel van betalen met Payconiq?

Payconiq brengt enkele leuke voordelen met zich mee:

  • Gratis oplossing. U betaalt enkel een vaste kost per transactie.
  • Geen betaalterminal nodig. U heeft geen betaalterminal of kassasysteem nodig om betalingen te ontvangen.
  • Integratie in uw bestaande kassasysteem. Als uw leverancier een connectie heeft met Payconiq  kunt u Payconiq integreren in uw huidige kassasysteem.
  • Helder transactieoverzicht. In het Handelaarsportaal vindt u een duidelijk overzicht van alle transacties. U kunt een transactierapport exporteren als pdf- of Excelbestand en ordenen op datum, verkooppunt specifiek Payconiq-product. 

Nadelen

Wie Payconiq overweegt, staat best stil bij de mogelijke nadelen.

Klant moet applicatie downloaden en installeren

Als de klant geen Payconiq-applicatie op diens smartphone heeft, kan die niet met Payconiq betalen.

Normale transactiekosten voor Payconiq-betaling via betaalterminal

Voor Payconiq-betalingen via uw betaalterminal betaalt u de gewone transactiekosten die de leverancier van de terminal hanteert voor kaartbetalingen.

Een dame met rood-oranje haar gebruikt haar smartphone om een QR-code te scannen.

Betaaloplossing op maat? Neem contact op met experts en vergelijk gratis offertes

Heeft u interesse in Payconiq of andere betaaloplossingen? Vul dan onderstaand formulier in. U ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vind u snel en eenvoudig de ideale oplossing voor uw unieke onderneming!

Veelgestelde vragen

Hoe kan een klant online betalen met Payconiq?

+
Als de klant online winkelt via een computer, kan die de QR-code scannen met een smartphone om zo de transactie te voltooien. 

Bezoekt de klant een online winkel met hetzelfde toestel waarop de applicatie is geïnstalleerd? Dan kan die de Bancontact of de Payconiq betaaloptie selecteren. De klant wordt vervolgens doorgestuurd naar de Payconiq applicatie, waar hij of zij de betaling kan bevestigen.

Is Payconiq veilig?

+
Payconiq voldoet aan strenge beveiligingsnormen. Verkopers en consumenten zijn beschermd tegen misbruik door de pincode en de opgelegde transactielimieten. Elke transactie via de Payconiq-applicatie wordt automatisch gecontroleerd op fraude.
Bij diefstal of verlies kunt u de applicatie blokkeren.

Kan een koper of verkoper opgelicht worden met Payconiq?

+
Geen enkele betaaloplossing is voor 100 procent beveiligd tegen misbruik. Uiteraard zet Payconiq in op veiligheid en bescherming. Het blijft wel de taak van de handelaars en consumenten om alert te blijven. Bij vragen of twijfels neemt u contact op met uw bank, met Payconiq, of met de leverancier van uw betaaloplossing.

Wat is het verschil tussen Payconiq en Bancontact?

+
Payconiq is een betaaloplossing van Bancontact. Waar een Bancontact betaling via een kaart verloopt, verloopt een Payconiq betaling via een smartphone.

Om Bancontact betalingen te aanvaarden in uw zaak heeft u een betaalterminal nodig. Om betalingen via Payconiq te ontvangen, heeft u geen betaalterminal nodig. Het weergeven van de QR-code volstaat.
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.