Hoeveel mag een klant contant of cash betalen in België?

Sinds 1 juli 2022 bent u als ondernemer verplicht om uw klanten een elektronische betaalmogelijkheid aan te bieden. Dat betekent echter niet dat u cash betalingen zomaar mag weigeren. Rond het aanvaarden van cash betalingen gelden enkele regels.

Verkoopt u luxe producten of levert u prijzige diensten? Dan mag u daarvoor niet zomaar elk bedrag in contant geld aanvaarden. Er gelden namelijk strenge beperkingen op cashbetalingen. Overtreders riskeren bovendien een aanzienlijke geldboete. Op die manier moet fiscale fraude tegengegaan worden.

Enkele eurobriefjes van 500, 200 en 100 euro

Maximaal bedrag: grens van 3.000 euro

Over het algemeen geldt een grens van 3.000 euro voor de verkoop van goederen en diensten. Voor grotere bedragen zal de klant diens kaart moeten bovenhalen.

Een consument kan wel een gedeelte (tot maximaal 3.000 euro) van het totale bedrag cash betalen. De rest van het bedrag mag de consument via een (wettelijk aanvaard) elektronisch betaalmiddel aan de handelaar bezorgen. Dat kan bijvoorbeeld met een betaalkaart, of via een overschrijving.

Tip: Ook op overschrijvingen geldt een limiet. Die limiet wordt bepaald door de bank van de klant en kan op verzoek (tijdelijk) verhoogd worden. Een telefoontje naar de bank volstaat.

Betalen uw klanten ook liefst cashless?
Vind een elektronische betaaloplossing op maat van uw onderneming
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Mag u een factuur opsplitsen om meer dan 3.000 euro cash te ontvangen (bijvoorbeeld bij verkoop auto)?

Is het mogelijk om een factuur hoger dan 3.000 euro op te splitsen om zo meerdere keren bedragen tot 3.000 euro cash te ontvangen? Nee.

De limiet van 3.000 euro geldt voor alle betalingen waartussen een verband bestaat. Een klant die in schijven betaalt, mag voor al die schijven samen niet meer dan 3.000 euro cash betalen. Ook voor verschillende verkopen die elkaar opvolgen en voorschotten geldt een limiet van 3.000 euro voor alle betalingen samen.

Een verkoop kunstmatig opsplitsen in meerdere facturen in de hoop de limiet te overschrijden, is eveneens bij wet verboden. Alle betalingen in het kader van een specifieke aankoop gelden als een enkele transactie

Voorbeeld: u verkoopt een auto ter waarde van 10.000 euro. De klant betaalt een voorschot van 1.500 euro met contant geld. Er volgen 4 facturen van 2.125 euro. Daarvan mag de klant nog maximaal 1.500 euro contant betalen. De overige 7.000 euro mag niet contant betaald worden.

Twee mannen overhandigen elkaar een stapel briefjes van 50 euro. Ze overschrijden het maximum voor een cash betaling niet

Voor wie geldt de limiet?

Handelaars, land- en tuinbouwers, vzw’s en beoefenaars van vrije beroepen mogen geen betalingen hoger dan 3.000 euro in cash geld ontvangen.

Elektronisch betalen?Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat

In deze gevallen mag cash betalen nooit

Er zijn daarnaast enkele gevallen waar een cash betaling überhaupt niet is toegestaan, ongeacht het te betalen bedrag. Het gaat om:

  • Verkoop van een onroerend goed. Bij overtreding is zowel de koper als de verkoper aansprakelijk.
  • Inkoop van koperen kabels (door zakelijke en particuliere schroothandelaars).
  • Uitbetaling van lonen.

Boete bij overtreding: tot 1.800.000 euro

Tijdens een economische inspectie kan de inspecteur een overtreding vaststellen. Als een overtreding wordt vastgesteld, volgt een geldboete tot 10 procent van het bedrag. De boete bedraagt maximaal 1.800.000 euro

Belangrijk: Zowel de overtredende verkoper als de koper kunnen aansprakelijk worden gesteld.

Hoeveel cash geld mag u als ondernemer storten in België?

Er geldt wettelijk gezien geen limiet op de hoeveelheid cash die u mag storten bij uw bank. In de praktijk kan uw bank wel bepaalde limieten opleggen. Meer weten? Neem contact op met uw bankkantoor.

Cashless betalen in uw winkel? Vergelijk de opties en vind een oplossing op maat

Cash betalen wordt steeds minder aantrekkelijk. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om klanten cashless te laten betalen. Op zoek naar een oplossing voor uw onderneming? Gebruik onderstaand formulier en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat en advies van specialisten. Zo vindt u snel en eenvoudig de ideale oplossing voor uw onderneming.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type betaalterminal zoekt u?
2*. Wenst u de betaalterminal te kopen of te huren?
3*. Wat wenst u?
4. Voor welke activiteit of sector wenst u een betaalterminal?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Betaalterminal
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.