Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp? 

Het samenvoegen van een warmtepomp met zonnepanelen is een slimme en veelbelovende aanpak voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. Het biedt kostenbesparingen op de lange termijn en vermindert de CO2-uitstoot, waardoor het milieuvriendelijk is.

Om het juiste aantal zonnepanelen te bepalen, moet men rekening houden met de systeemefficiëntie, jaarlijks stroomverbruik, het type warmtepomp en andere factoren. Het is een stap in de richting van een groenere toekomst door gebruik te maken van schone energiebronnen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ontvang gratis offertes

Zelf berekenen 

Om het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen, zijn er meerdere gegevens nodig, zoals de gemiddelde jaarlijkse energiebehoefte van je huishouden, de opbrengst van een zonnepaneel in jouw regio, en de COP (Coëfficiënt of Performance) van je warmtepomp.

Door deze gegevens te combineren, kun je zelf de benodigde hoeveelheid zonnepanelen berekenen. Hieronder worden een rekenvoorbeeld en de formule worden gegeven om je op weg te helpen:

Voor een gemiddeld huishouden met een thermisch verbruik van 10.000 kWh werkt de berekening als volgt: deel dit verbruik door 3,5 (10.000 / 3,5) = 2.857. Dit is het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van je warmtepomp in kWh. De 3,5 staat voor de gemiddelde COP waarde.

Aangezien een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh elektriciteit per jaar opbrengt, kun je eenvoudig de berekening maken. Deel het verbruik (2.857) door het vermogen van een zonnepaneel (300).

Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben om het energieverbruik van je warmtepomp te compenseren. Met deze informatie kun je een weloverwogen beslissing nemen over het aantal zonnepanelen dat je wilt installeren om een duurzame en energiezuinige combinatie met je warmtepomp te creëren.

Hybride warmtepomp in combinatie zonnepanelen

Bij een hybride warmtepomp zijn doorgaans 5 tot 7 extra zonnepanelen voldoende. Deze warmtepomp haalt warmte uit de buiten- of ventilatielucht, wat betekent dat je meer warmte krijgt dan stroom verbruikt.

Voor elke 1 kWh aan stroom die je verbruikt, produceert de hybride warmtepomp 3,5 tot 5 kWh aan warmte. Bovendien is de hybride warmtepomp voordeliger in aanschaf in vergelijking met een all-electric warmtepomp.

All electric warmtepomp in combinatie zonnepanelen

Voor een all-electric warmtepomp is het verstandig om minimaal 7 tot 9 extra zonnepanelen te installeren. Op deze manier kun je de hogere vraag naar elektriciteit volledig compenseren.

Hoewel de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen een aanzienlijke investering kan zijn, zal deze zich in de loop der jaren terugbetalen.

Aangezien de all-electric warmtepomp een hogere stroomvraag heeft, is het bijplaatsen van extra zonnepanelen noodzakelijk. 

hybride warmtepomp

Wat is de prijs van een warmtepomp en zonnepanelen?

De kosten voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de specifieke situatie en de gekozen configuratie. Hier zijn de prijzen per type warmtepomp en zonnepanelen, inclusief btw en plaatsing:

KostenpostPrijs per eenheid (in euro’s)
Zonnepanelen 2500 kW vermogen€ 6.000 – € 6.250
Zonnepanelen 3500 kW vermogen€ 8.000 – € 9.000
Zonnepanelen 4000 kW vermogen€ 9.000 – € 11.000
Zonnepanelen 5000 kW vermogen€ 11.000 – € 13.000
Hybride warmtepomp€ 2.500 – € 6.000
Lucht-water warmtepomp€ 7.000 – € 13.500
Water-water warmtepompVanaf € 15.000
Grond-water warmtepompVanaf € 10.000

Het is essentieel om de kosten en voordelen van elk systeem zorgvuldig af te wegen, rekening houdend met factoren zoals de grootte van de woning, de energiebehoeften, de beschikbare ruimte voor zonnepanelen, en de lokale klimatologische omstandigheden. 

Op zoek naar een specialist?Vind er een in jouw buurt!
warmtepomp kosten

Enkele aandachtspunten voor de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen 

Bij het overwegen van de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. 

  1. Warmtevraag: de warmtevraag van jouw woning kan hoger of lager zijn dan het gemiddelde van 17.000 kWh per jaar. Het is van cruciaal belang om jouw eigen warmtebehoefte te bepalen om het juiste aantal zonnepanelen te kunnen inschatten.
  2. Type warmtepomp: geothermische warmtepompen hebben doorgaans een hoger seizoensgebonden rendement (SCOP) dan lucht-water warmtepompen. Als je kiest voor een lucht-water warmtepomp, dien je ongeveer 30% meer zonnepanelen te plaatsen om aan de stroombehoefte te voldoen.
  3. Beschikbare ruimte: controleer of er voldoende vrije ruimte op het dak is om het gewenste aantal zonnepanelen te installeren. Houd hierbij rekening met eventuele obstakels zoals dakkapellen of schoorstenen die de plaatsing kunnen beïnvloeden.
  4. Hellingshoek: zonnepanelen zijn het meest efficiënt wanneer ze worden geplaatst onder een ideale hellingshoek van 35 graden. Bij een schuiner of platter dak kan het rendement van de zonnepanelen dalen, waardoor de opbrengst minder optimaal is.
  5. Oriëntatie: als je een slimme meter hebt, is het raadzaam om de zonnepanelen op verschillende oriëntaties te plaatsen. Dit zorgt voor een betere spreiding van de opbrengst over de dag, waardoor je een groter deel van jouw elektriciteitsverbruik kunt compenseren met de opgewekte stroom.
  6. Omgeving: let op omgevingsfactoren zoals schaduw van hoge bomen of andere gebouwen, aangezien deze een aanzienlijke impact kunnen hebben op de stroomopwekking van de zonnepanelen.
  7. Type zonnepanelen: verschillende modellen zonnepanelen hebben verschillende opbrengsten. Kies het type zonnepanelen dat het beste aansluit bij jouw specifieke situatie en energiebehoeften.
  8. Omvormer: zorg ervoor dat de omvormer geschikt is voor het aantal zonnepanelen dat je wilt installeren. Een passende omvormer is essentieel om de maximale opbrengst van jouw PV-installatie te kunnen realiseren.

Een warmtepomp met zonnepanelen combineren? Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten uit jouw regio 

Overweeg je om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Vul ons offerteformulier in en kom eenvoudig in contact met meerdere specialisten uit jouw regio.

Hiermee ontvang je gratis en volledig vrijblijvend offertes en advies over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je warmtepomp, evenals informatie over de installatie van de warmtepomp zelf in je woning.

Op basis van dit advies heb je de nodige informatie om een weloverwogen keuze te maken over het combineren van een warmtepomp met zonnepanelen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om energieneutraal te zijn?

+
Voor een doorsnee gezin dat jaarlijks ongeveer 3500 kWh aan elektriciteit verbruikt, zou een zonnepaneleninstallatie met een capaciteit van 4100 Wp (Watt piek) vereist zijn, rekening houdend met een efficiëntie van ongeveer 85% (3500 kWh x 0.85 = 4100 Wp). Als je panelen met een vermogen van 295 Wp gebruikt, betekent dit dat je in totaal 14 zonnepanelen nodig hebt om aan deze energiebehoefte te voldoen.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een 4 kw warmtepomp?

+
Om een 4 kW warmtepomp te compenseren, heb je ongeveer 10 zonnepanelen nodig, op basis van een gemiddeld vermogen van 400 Wp (Watt piek) per zonnepaneel. Met deze 10 zonnepanelen kun je ongeveer 30% van het verbruik van je warmtepomp compenseren, afhankelijk van factoren zoals de locatie, oriëntatie en efficiëntie van de zonnepanelen.

 

Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp