Is elektrisch verwarmen met een warmtepomp rendabel zonder zonnepanelen? 

Ja, een warmtepomp is rendabel zonder zonnepanelen. Hoewel de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen het meest kostenbesparend is, biedt een warmtepomp zonder zonnepanelen ook aanzienlijke voordelen.

Door een warmtepomp te gebruiken, elimineer je het gebruik van gas om jouw woning op te warmen, wat in verhouding veel duurder is dan elektriciteit. Hierdoor wordt het wonen in een huis zonder gasaansluiting systeem aanzienlijk voordeliger.

Hoe werkt de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen? 

De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen kan een bijzonder duurzame manier zijn om te verwarmen. Zonnepanelen zijn uitstekend geschikt om zelf de benodigde elektriciteit uit zonne-energie op te wekken. 

Hierdoor wordt een groot deel van de vereiste elektriciteit voor de warmtepomp duurzaam geproduceerd. De opgewekte elktriciteit wordt direct ingezet voor de warmteproductie. 

Deze benadering maakt de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen veel duurzamer dan wanneer je alleen een warmtepomp zou gebruiken die elektriciteit van het reguliere elektriciteitsnet haalt.

Werkmannen-plaatsen-zonnepanelen-op-dak.

Zorg eerst en vooral voor een goede isolatie 

Een goede isolatie van je woning is essentieel voordat je een warmtepomp (en zonnepanelen) installeert. Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat de warmte die de warmtepomp produceert, beter behouden blijft, waardoor het verwarmingssysteem efficiënter werkt.

Als je woning niet goed geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren, waardoor de warmtepomp harder moet werken en mogelijk niet het gewenste resultaat oplevert.

Investeer dus eerst in een goede isolatie voordat je een warmtepomp en zonnepanelen overweegt, zodat je optimaal kunt profiteren van de duurzame voordelen en energiebesparingen. Een goed geïsoleerd huis is de eerste stap naar een energiezuinige en comfortabele leefomgeving.

Interesse in een warmtepomp?Ontvang hier gratis offertes!

Waarom voor een warmtepomp zonder zonnepanelen kiezen? 

Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor een warmtepomp zonder zonnepanelen zou kunnen kiezen:

1. Warmtepompen en zonnepanelen hebben een hoge aankoopprijs 

Het is natuurlijk waar dat zowel warmtepompen als zonnepanelen een aanzienlijke investering zijn. Wanneer je beide tegelijk wilt installeren, kan dit een behoorlijke financiële last zijn.

De kosten variëren afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp, de zonnepanelen, de omvang van de installatie en het merk van de apparatuur, evenals de installatiekosten.

warmtepomp verbruik

2. Warmtepompen en zonnepanelen zijn minder efficiënt in de winter 

In de winter is de buitentemperatuur lager, waardoor de warmtepomp meer elektriciteit nodig heeft om je woning comfortabel te verwarmen.

Op bewolkte en kortere winterdagen produceren zonnepanelen bovendien minder energie, waardoor de warmtepomp mogelijk energie van het elektriciteitsnet moet afnemen. 

Een goed geïsoleerde woning kan dit probleem helpen verminderen, aangezien het aantal verwarmingsuren in de winter dan wordt beperkt. Niettemin kunnen warmtepompen in de zomer omgekeerd werken en voor koeling zorgen, wat dan weer gecombineerd kan worden met zonnestroom.

Warmtepomp zonder zonnepanelen door een erkend installateur laten plaatsen? Verstuur je aanvraag en krijg meerdere offertes op maat van specialisten uit jouw regio 

Ontvang offertes op maat en volledig vrijblijvend advies van specialisten uit jouw regio. Vergelijk prijzen en vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Een erkend warmtepomp installateur biedt waardevol advies voor de ideale warmtepomp zonder zonnepanelen en installatie. Zo kan je goed geïnformeerd je keuze maken en besparen op je energiekosten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen: 

Wat kost een warmtepomp zonder zonnepanelen?

+
In 2023 kan je een overzicht vinden van de gemiddelde prijzen voor verschillende typen warmtepompen, inclusief btw en plaatsing. De water-water warmtepomp varieert grofweg in prijs van € 15.000 tot € 20.000. Als je geïnteresseerd bent in een grond-water warmtepomp, kan je rekenen op een prijs tussen de € 20.000 en € 30.000. Voor een lucht-water warmtepomp liggen de gemiddelde kosten tussen de € 5.000 en € 9.000. Wil je liever een lucht-lucht warmtepomp? Dan kan je verwachten dat deze je € 4.000 tot € 7.000 kost. Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts gemiddelden zijn en dat de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de capaciteit en specificaties van de warmtepomp, de locatie van de installatie en de complexiteit van het project.

Wat is voordeliger zonnepanelen of warmtepomp?

+
Bij de huidige energieprijzen kun je vaststellen dat het rendement van een warmtepomp bijna gelijk is aan dat van zonnepanelen. De zonnepanelen behalen een rendement van 64,7 procent, berekend als 301 euro besparing per jaar gedeeld door een investering van 465 euro. Aan de andere kant heeft een warmtepomp een rendement van 65,5 procent, wat overeenkomt met 2.087 euro besparing per jaar gedeeld door een investering van 6.500 euro. Beide opties bieden dus een aantrekkelijk rendement op de investering, waardoor het de moeite waard is om te overwegen welke het beste past bij jouw situatie en behoeften. Vergeet niet om professioneel advies in te winnen en offertes op maat aan te vragen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Wat is een warmtepompboiler?

+
Een warmtepompboiler is een apparaat dat warmte uit de lucht gebruikt om sanitair water te verwarmen. Het is 3 tot 4 keer energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een uitstekend alternatief voor traditionele waterverwarmingssystemen. Bovendien ligt je maandelijkse energierekening een stuk lager en geniet je van een hoog comfort. 

Heeft een warmtepomp elektriciteit nodig?

+
Een warmtepomp heeft ongeveer 20 tot 25 procent elektriciteit nodig om voldoende warmte te kunnen halen uit de lucht, bodem of water. Er is ongeveer 2 kilowattuur (kWh) stroom nodig om 10 kilowattuur warmte te produceren. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor 10.000 kwh?

+
Als je ervan uitgaat dat een paneel 319 kWh opwekt, dan heb je voor 10.000 kWh ongeveer 32 zonnepanelen nodig. 
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp