Hoe werkt koelen met een warmtepomp? 

Een warmtepomp kan niet alleen verwarmen, maar ook koelen. Maar hoe werkt dat precies? Bij het koelen met een warmtepomp wordt het proces omgekeerd ten opzichte van verwarmen. In plaats van warmte uit de buitenlucht of grond te halen en deze naar binnen te brengen, wordt warmte uit het binnenklimaat gehaald en naar buiten afgevoerd. Hierdoor wordt het binnen lekker koel, vergelijkbaar met airconditioning, maar dan op een duurzame en energiezuinige manier.

Op zoek naar een specialist?Vraag advies aan vakmannen

Actief koelen met een warmtepomp 

Bij actieve koeling onttrekt een warmtepomp warmte aan de woning om die via de buitenunit af te geven aan de buitenlucht. Op die manier kan je snel en efficiënt je huis koelen met je warmtepomp.

Wat kost actief koelen met een warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is beschikbaar vanaf € 3.000,-, inclusief btw en plaatsing. Wil je liever een lucht-water warmtepomp? Dan kun je deze verkrijgen vanaf € 7.500,-, inclusief btw en plaatsing.

1. Lucht-lucht warmtepomp

Hierbij doet een lucht-lucht warmtepomp dienst als airco. Via de binnenunit voert het systeem de warme binnenlucht af naar de buitenunit en geeft de warmte af aan de buitenlucht.

2. Lucht-water warmtepomp

Bij actief koelen met een lucht-water warmtepomp koelt deze het water voor je centrale verwarming, dat vervolgens door de buizen van je radiatoren of vloerverwarming stroomt en warmte uit je woning absorbeert. Daarna geeft de warmtepomp die warmte af aan de buitenlucht via de buitenunit.

Tip: Welk type warmtepomp kies ik best?

De lucht-lucht warmtepomp is een energiezuiniger alternatief als je momenteel elektrisch verwarmt. Als je al radiatoren of vloerverwarming hebt, is de lucht-water warmtepomp de beste keuze.

warmtepomp koelen

Alle voor- en nadelen van actief koelen met warmtepomp 

Voordelen 

 • Goedkoper: lucht-lucht en lucht-water warmtepompen zijn goedkoper dan geothermische warmtepompen voor passieve koeling.
 • Snelle en efficiënte koeling: je kunt je binnenruimtes snel op de gewenste temperatuur brengen.
 • Geen koelbeperking: je bepaalt zelf hoe fris je het maakt in je huis.
 • Vlot te plaatsen: geen graafwerken nodig, dus lagere installatiekosten.

Nadelen 

 • Minder energiezuinig: actieve koeling verbruikt meer energie dan passieve koeling.
 • Minder ecologisch: minder milieuvriendelijk dan passief koelen.
 • Geen extra rendement bij verwarming: bij actieve koeling sla je de opgenomen warmte van de woning niet op.

Passief koelen met een warmtepomp 

Bij passieve koeling gebruikt de warmtepomp de koelte in de bodem of het grondwater om het water in de leidingen van de vloerverwarming af te koelen. Deze methode staat bekend als ‘natuurlijke koeling’ en kan alleen worden uitgevoerd met geothermische warmtepompen.

Kostprijs voor passieve koeling 

Houd er rekening mee dat geothermische warmtepompen, zoals het grond-water en water-water warmtepompen, hogere kosten met zich meebrengen in vergelijking met warmtepompen voor actieve koeling. 

1. Grond-water warmtepomp

Voor een grond-water warmtepomp kun je doorgaans rekening houden met een prijs vanaf € 10.000,- inclusief btw en plaatsing. Deze warmtepomp haalt niet alleen warmte uit je woning, maar kan ook koud water uit de aardbodem halen, waardoor het een efficiënte optie is voor passieve koeling. Met deze koelingstechniek kun je op een duurzame manier je woning aangenaam koel houden tijdens warme dagen.

2. Water-water warmtepomp

Voor een water-water warmtepomp liggen de prijzen doorgaans iets hoger, met een startprijs vanaf €15.000,- inclusief btw en plaatsing. Deze warmtepomp werkt op vergelijkbare wijze als het grond-water warmtepomp, maar maakt gebruik van de lage temperatuur van het grondwater in plaats van de aardbodem. Met deze optie kun je eveneens je woning op een duurzame en ecologische manier passief koelen.

Tip: Welk type warmtepomp kies ik best?
De beste keuze is afhankelijk van de bodemsamenstelling rond jouw woning. Een installateur kan je hierbij helpen.

Vergelijk gratis offertes

Alle voor- en nadelen van passief koelen met warmtepomp 

Voordelen:

 • Energiezuiniger: een van de grote voordelen van passieve koeling met een warmtepomp is dat de compressor niet hoeft te werken tijdens het koelproces. Hierdoor is er aanzienlijk minder energieverbruik in vergelijking met actieve koelingssystemen. Dit resulteert niet alleen in lagere energiekosten, maar draagt ook bij aan een verminderde ecologische impact.
 • Ecologischer: passieve koeling met een warmtepomp is een milieuvriendelijke koeloptie. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen en er geen directe CO2-uitstoot is, helpt deze koelmethode bij het verminderen van schadelijke effecten op het milieu. Hierdoor draagt het bij aan de strijd tegen klimaatverandering en bevordert het duurzaam wonen.
 • Extra rendement bij verwarming: een opvallend voordeel van passieve koeling is het extra rendement bij verwarming. Gedurende het koelproces slaat de warmtepomp de opgenomen warmte op in de bodem. In de winter kan deze opgeslagen warmte weer worden gebruikt voor het verwarmen van je woning. Dit resulteert in een efficiëntere en energiebesparende verwarmingscyclus.

Nadelen:

 • Duurder: hoewel passieve koeling met een warmtepomp vele voordelen biedt, is de initiële investering hoger dan bij warmtepompen voor actieve koeling. De kosten voor geothermische warmtepompen, zoals grond-water en water-water warmtepompen, zijn over het algemeen hoger vanwege de complexiteit van de installatie.
 • Minder snelle en efficiënte koeling: in vergelijking met actieve koeling heeft passieve koeling minder controle over het koelproces. Hierdoor kan het langer duren voordat de gewenste binnentemperatuur is bereikt. Hoewel het nog steeds effectief is in het koelen van de woning, kan het iets minder snel zijn dan actieve koelingssystemen.
 • Wel een koelbeperking: bij passieve koeling is er een limiet aan het temperatuurverschil dat kan worden bereikt in vergelijking met actieve koeling. Het koelproces kan de binnentemperatuur meestal slechts met een beperkt aantal graden verlagen. Dit kan een factor zijn om te overwegen als je een zeer koele binnentemperatuur wenst op zeer hete dagen.
 • Complexe plaatsing: voor geothermische warmtepompen zijn grote graafwerken en diepe boringen nodig om de nodige onderdelen te installeren. Deze complexe installatieprocedure kan leiden tot hogere installatiekosten. Het is essentieel om rekening te houden met de vereiste infrastructuur en de impact ervan op de totale kosten.

Het type afgiftesysteem 

Bij het gebruik van een warmtepomp voor koeling speelt het type afgiftesysteem een cruciale rol. Het afgiftesysteem bepaalt namelijk mede het koelvermogen van de warmtepomp, waardoor het een essentiële factor is om het koelproces in je woning optimaal te laten verlopen.

Het is van belang om te weten welk type afgiftesysteem je hebt, aangezien dit invloed heeft op hoe de warmte of koelte wordt verspreid in je woning. Hierdoor kan de warmtepomp efficiënter werken en kun je het gewenste binnenklimaat bereiken.

1. Vloerverwarming

Vloerverwarming is een veelgebruikt afgiftesysteem in moderne woningen. Bij koeling met een warmtepomp zorgt vloerverwarming ervoor dat de koelte gelijkmatig door de vloer wordt verspreid. Dit resulteert in een aangename en gelijkmatige temperatuur in de hele ruimte. Vloerverwarming werkt goed in combinatie met een warmtepomp voor koeling, waardoor je op warme dagen kunt genieten van een aangenaam gekoelde woonruimte.

2. Ventilo-convectoren (geen radiatoren)  

Ventilo-convectoren zijn een ander type afgiftesysteem dat geschikt is voor koeling met een warmtepomp. In tegenstelling tot radiatoren verspreiden ventilo-convectoren zowel warmte als koelte door de lucht te circuleren. Deze systemen zijn effectief in het snel bereiken van de gewenste temperatuur en kunnen ook goed worden geregeld voor individuele ruimtes.

Door het gebruik van vloerverwarming of ventilo-convectoren als afgiftesysteem in combinatie met een warmtepomp, kun je efficiënt en comfortabel koelen tijdens warme dagen, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de energiezuinige en milieuvriendelijke voordelen die een warmtepomp biedt.

vloerverwarming warmtepomp

Hoeveel graden kan een warmtepomp koelen? 

De maximale koeltemperatuur die je met een warmtepomp kunt bereiken, wordt beïnvloed door verschillende aspecten, zoals de natuurlijke warmte in huis, de isolatie van je woning en het gebruikte afgiftesysteem.

Bijvoorbeeld, met vloerverwarming kun je water van ongeveer 18°C gebruiken om te koelen zonder risico op condensvorming. Als uw woning ventilo-convectoren heeft, kun je met water van ongeveer 7°C koelen, wat een groter koelvermogen oplevert.

Als je al deze aspecten in overweging neemt en uw woning goed is geïsoleerd met het juiste afgiftesysteem, kunt je jouw huis perfect op een aangename temperatuur van ongeveer 22°C houden, zelfs wanneer het buiten boven de 30°C is. Dit maakt een warmtepomp een efficiënte en comfortabele manier om uw woning te koelen op warme dagen.

Is het milieuvriendelijk om je huis met een warmtepomp te koelen?

Ja, het koelen van je huis met een warmtepomp is milieuvriendelijk. Bovendien heb je minder elektriciteit nodig. Warmtepompen werken op een duurzame en energiezuinige manier, waarbij ze warme lucht onttrekken aan de omgeving en deze gebruiken om je woning te verwarmen.

Bij het koelen wordt werkt het proces simpelweg in de andere richting, waarbij de warmtepomp warmte uit je huis onttrekt en deze afgeeft aan de buitenlucht, waardoor je woning koeler wordt.

Het grote voordeel van het koelen met een warmtepomp is dat het geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen, zoals gas of olie, waardoor er geen CO2-uitstoot is. Dit draagt bij aan het verminderen van de schadelijke effecten op het milieu en helpt om klimaatverandering tegen te gaan.

Bovendien zijn warmtepompen het hele jaar door zeer energie-efficiënt, waardoor ze minder elektriciteit verbruiken in vergelijking met de klassieke airco, wat resulteert in lagere energiekosten.

Het gebruik van een warmtepomp voor koeling is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook de beste keuze voor je portemonnee. Het is een duurzame en verantwoorde keuze om je huis comfortabel te koelen tijdens warme zomerdagen.

warmtepomp milieuvriendelijk

Je gebouw laten koelen met een warmtepomp? Vul het offerteformulier in en kom in contact met verschillende specialisten uit jouw regio 

Wil je je huis koelen met een warmtepomp? Dan ben je op de juiste weg naar een milieuvriendelijke en energiezuinige oplossing. Om de beste optie voor jouw situatie te vinden en de mogelijkheden te ontdekken, kun je gebruik maken van ons offerteformulier. Hiermee kom je vrijblijvend in contact met erkende warmtepomp installateurs, deskundigen en specialisten uit jouw regio.

Erkende warmtepomp installateurs bieden deskundig advies op maat, zodat je goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden en voordelen van de installatie van een warmtepomp. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en genieten van een efficiënte, milieuvriendelijke en comfortabele koeling in je huis.

Kies voor een erkend warmtepomp installateur en laat je adviseren over de beste oplossing voor het koelen met een warmtepomp in jouw gebouw. Zo draag je niet alleen bij aan een groenere toekomst, maar geniet je ook van een aangenaam binnenklimaat met een duurzame en verantwoorde koeling.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp