Kies ik voor een warmtepomp of gasketel als centrale verwarming? [Checklist] 

Vind je het moeilijk om een keuze te maken tussen een warmtepomp of een gasketel? Beide systemen zijn energiezuinig en milieuvriendelijk. De keuze hangt in de eerste plaats af van je eigen situatie, budget en persoonlijke voorkeuren. Hieronder geven we twee checklists die je kunnen helpen. 

Eigenlijk bestaat er nog een derde optie: de hybride warmtepomp. Dit toestel combineert beide systemen: zowel de warmtepomp als de gasketel zijn belangrijke componenten. 

Op zoek naar een specialist?Kom in contact met deskundigen uit jouw regio.

1. Warmtepomp 

Een warmtepomp kan voor jou een goede keuze zijn in de volgende gevallen: 

 • Je beschikt over een woning met een goede isolatie (vaak nieuwbouw). 
 • Je hebt lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. 
 • Je wil niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en hun wisselende tarieven. 
 • Je wil een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie laten plaatsen. 
 • Je beschikt over zonnepanelen die de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp kunnen opwekken. 
 • Je wil regelmatige onderhoudskosten liever uit de weg gaan. 

2. Gasketel 

Een gasketel kan voor jou een goede keuze zijn in de volgende gevallen: 

 • Je hebt een woning met een slechtere isolatie (geen nieuwbouw). 
 • Je hebt geen lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. 
 • Je wil een verwarmingsinstallatie die je woning snel kan verwarmen. 
 • Je hebt een gasaansluiting (of kan er een installeren). 
 • Je wil een verwarmingsinstallatie die snel en eenvoudig te installeren is (geen grote renovatieprojecten). 

3. Een combinatie van beide: de hybride warmtepomp 

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een hybride warmtepomp: een toestel dat een combinatie is van een warmtepomp (lucht-water) en een gas condensatieketel. Zo ben je in staat de beste kenmerken van beide installaties samen te voegen: 

 • Het hoge rendement van de gasketel. 
 • De groene en duurzame energie van de warmtepomp. De warmte wordt uit de omgevingslucht opgenomen. 

De werking is efficiënt en simpel: het intelligente systeem van de hybride warmtepomp evalueert op basis van de temperatuur van de buitenlucht en de gewenste hoeveelheid warmte welke verwarmingssystemen best gebruikt worden. Zo is de meest efficiënte en energiezuinige optie altijd de eerste keuze. 

 De drie mogelijke soorten verwarming zijn de volgende: 

 • Enkel de warmtepomp zorgt voor warmte. 
 • Enkel de ketel verwarmt het huis. 
 • Beide systemen werken samen om voor voldoende verwarming te zorgen. 

Tip: weet je niet zeker of een hybride warmtepomp voor jouw situatie een goede keuze is? Vul ons offerteformulier in en ontvang advies op maat van specialisten uit jouw regio. Zij hebben voldoende kennis en ervaring om je kwaliteitsvol en betrouwbaar advies te geven. De offertes zijn gratis en vrijblijvend

warmtepomp buitenunits

Wat is goedkoper: gas of warmtepomp? 

Wat de aankoopprijs en installatiekosten betreft, is een warmtepomp in de meeste gevallen duurder dan een gasketel. De prijs voor een warmtepomp hangt in de eerste plaats af van het type en hoe groot de werkzaamheden zijn. Onderstaande tabel geeft de richtprijzen per type warmtepomp weer inclusief btw en installatiekosten: 

Type warmtepomp Richtprijs 
Water-water warmtepomp15.000 euro 
Grond-water warmtepomp 20.000 euro 
Lucht-water warmtepomp 5.000 euro 
Lucht-lucht warmtepomp 4.000 euro 

De aankoopprijs van een gasketel is afhankelijk van hoe groot het vermogen is, de complexiteit van de regelingen en de domotica. Over het algemeen liggen de kosten tussen de 2.150 en 5.400 euro inclusief btw en installatie. 

Naast de aankoopprijs en installatiekosten is het ook interessant om te kijken naar de terugverdientijd. Een warmtepomp heeft inderdaad hogere aanschafkosten, maar deze heb je doorgaans binnen een aantal jaar terugverdiend. Bovendien liggen de onderhoudskosten van een warmtepomp altijd laag. 

Een ketel gebruikt aardgas om te verwarmen. Omdat deze grondstof duurder en schaarser wordt, is het slim om in een duurzamere verwarmingsinstallatie te investeren. De aankoopprijs voor een gasketel ligt een stuk lager dan voor een warmtepomp, maar de terugverdientijd is langer. Bovendien lopen de onderhoudskosten voor een gasketel hoger op. 

Tip: druk de kosten door premies aan te vragen 

Zowel voor een warmtepomp als gasketel kan je bepaalde premies aanvragen. We geven ze hieronder weer in een handig overzicht. 

Als je een warmtepomp laat plaatsen, kan je onder bepaalde voorwaarden een premie of andere financiële voordelen aanvragen: 

 • Mijn VerbouwPremie: afhankelijk van het type warmtepomp en de inkomenscategorie waartoe je behoort, ligt het bedrag van deze premie hoger of lager. De middelste inkomenscategorie krijgt een premie van 3.000 euro voor een lucht-water warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp ontvangen ze 2.000 euro premie (40 % van de factuur). 
 • EPC-labelpremie: als je de installatie van een warmtepomp combineert met minstens twee andere energiebesparende initiatieven, dan kan je de EPC-labelpremie van Fluvius aanvragen. 
 • Verlaagd btw-tarief: laat je jouw warmtepomp door een vakman installeren? Dan kan je een verlaagd btw-tarief van 6 % krijgen in plaats van 21 %. Let op: het verlaagde btw-tarief voor warmtepompen in woningen jonger dan 10 jaar kan je maar tot 31 december 2023 aanvragen. Dit heeft te maken met de stijgende energieprijzen. 

Ook voor een gasketel kan je een premie of andere financiële ondersteuning aanvragen: 

 • Mijn VerbouwPremie: als je tot de laagste inkomenscategorie behoort, krijg je een premiebedrag van 1.800 euro wanneer je beslist een nieuwe gascondensatieketel te plaatsen. Vervang je jouw oude stookolieketel? Dan krijg je een premie van 2.500 euro. 
 • Verlaagd btw-tarief: Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan krijg je het verlaagde btw-tarief van 6 % in plaats van 21 %. 

Ontvang gratis offertes

Alle voor- en nadelen van een warmtepomp ten opzichte van een cv-ketel 

Een warmtepomp is de meest energiezuinige, duurzame en milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie voor een nieuwbouwwoning. Deze systemen werken op elektriciteit. De warmte halen ze uit een omgevingsbron zoals grondwater, bodem of de buitenlucht. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. 

Wil je de sterktes en zwaktes van een warmtepomp kennen? Hieronder geven we een overzicht van de voor- en nadelen van een warmtepomp ten opzichte van een gasketel.

Voordelen

Een warmtepomp doet het op de volgende vlakken beter dan een gasketel: 

 • Energiezuiniger: een warmtepomp verbruikt minder energie dan een gasketel. 
 • Je bent niet afhankelijk van fossiele brandstoffen: dit betekent dat je niet moet inzitten met de schommelende gasprijzen. Bovendien heb je geen gasaansluiting nodig.
 • Milieuvriendelijker: een warmtepomp stoot minder CO₂ uit dan een gasketel.
 • Minder onderhoudskosten: bij een gasketel moet je om de twee jaar verplicht een onderhoud laten uitvoeren. Dit kost ongeveer 100 à 200 euro inclusief btw. Bij een warmtepomp is het enkel verplicht om iedere 2 jaar het koelcircuit te laten controleren. 

Tip: Wil je een extra milieuvriendelijke warmtepompinstallatie? Combineer dan een warmtepomp met zonnepanelen. Ook al haalt een warmtepomp de warmte uit een omgevingsbron, het werkt nog steeds op elektriciteit. Wil je niet afhankelijk zijn van de wisselende tarieven van elektriciteit? Dan kan je ervoor zorgen dat je zonnepanelen de nodige elektriciteit voor je warmtepomp opwekken. 

Nadelen 

Een warmtepomp doet het op deze vlakken minder goed dan een gasketel: 

 • Duurder: warmtepompen hebben een duurdere aankoopprijs dan gasketels. De investering is dus groter. Gelukkig bestaan er wel enkele premies die de prijs kunnen drukken. 
 • Enkel rendabel in woningen met een goede isolatie: een warmtepomp doet er langer over om de woning te verwarmen. Een warmtepomp is niet rendabel in een slecht geïsoleerde woning.  Het behaalt pas een optimaal rendement in gebouwen met een goede isolatie. 
 • Complexere installatie: een gasketel is gemakkelijk en snel te installeren in een bestaande woning. Bij een warmtepomp is dit niet altijd zo. In een appartement is de volledige installatie van een warmtepomp zelfs niet mogelijk. Een deel van de installatie moet namelijk op het dak of aan de gevel gemonteerd worden. 
 • Je hebt laagtemperatuurverwarming nodig: een warmtepomp werkt op lagere temperaturen dan een gasketel. Daarom is laagtemperatuurverwarming zoals vloerverwarming en lage temperatuur radiatoren vereist om een goed rendement te behalen. 
warmtepomp in tuin

Alle voor- en nadelen van een gasketel ten opzichte van een warmtepomp 

Er mogen vandaag enkel nog maar gascondensatieketels geplaatst worden. Bij een traditionele cv-ketel werden de rookgassen door de schoorsteen naar buiten gevoerd. 

Een klassieke gascondensatieketel hanteert een andere aanpak: de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen wordt opgenomen en vervolgens gebruikt om het water van de centrale verwarming te op te warmen. 

Hierdoor ligt het rendement een stuk hoger en is het toestel energiezuiniger dan de oude gasketel. Je jaarlijkse energiefactuur kan tot 35 % dalen door de overstap te maken van een oude gasketel naar een gascondensatieketel. 

Let op: bij deze overschakeling is het belangrijk om ook je rookgasafvoer te laten vervangen. Doe je dit niet, dan krijg je vocht- en veiligheidsproblemen. 

In wat volgt geven we de sterktes en zwaktes weer van een gasketel ten opzichte van een warmtepomp. 

Voordelen 

Een gasketel doet het op de volgende vlakken beter dan een warmtepomp: 

 • Goedkoper: een gasketel heeft een veel lagere aankoopprijs dan een warmtepomp.
 • Ook rendabel in woning met een minder goede isolatie: een warmtepomp is zo goed als niet rendabel in slecht geïsoleerde woningen. Een gascondensatieketel haalt een goed rendement in deze huizen. Een gasketel warmt de woning bovendien een stuk sneller op dan een warmtepomp. 
 • Eenvoudigere installatie: zowel in nieuwbouwwoningen als bestaande woningen is een gasketel snel en eenvoudig te plaatsen. Grote renovatiewerken zijn niet nodig. Bij een warmtepomp zijn er vaak wel grote werken. 
 • Je hebt geen lagetemperatuurverwarming nodig: je kan een gascondensatieketel zowel met lage- als hogetemperatuurverwarming combineren. Bij een warmtepomp is laagtemperatuurverwarming vereist. 

Tip: Wil je een optimaal rendement uit je gasketel halen? Dan is het belangrijk om het vermogen van de gasketel aan te passen aan de isolatiewaarde van je woning, de oppervlakten van je ruimtes en je warmtebehoefte. Als je gasketel een te klein vermogen heeft, moet het constant intensief werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit zorgt voor meer verbruik en dus een hogere energiefactuur. Een gasketel met een te groot vermogen is ook niet voordelig: dan betaal je een aankoopprijs die veel te hoog is voor het vermogen dat je nodig hebt. 

Nadelen 

Een gasketel doet het op de volgende vlakken minder goed dan een warmtepomp: 

 • Minder energiezuinig: een gascondensatieketel is al een stuk zuiniger dan zijn voorganger, maar is niet zo zuinig als een warmtepomp. 
 • Je bent afhankelijk van fossiele brandstoffen: bij een gasketel ben je altijd afhankelijk van de wisselende tarieven voor gas. Je hebt bovendien een gasaansluiting nodig. 
 • Minder milieuvriendelijk: een warmtepomp stoot minder CO₂ uit dan een gasketel. 
 • Meer onderhoudskosten: voor een gasketel moet je om de twee jaar verplicht onderhoud laten uitvoeren. Hiervoor betaal je gemiddeld tussen de 100 en 200 euro inclusief btw. 
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in en krijg gratis en vrijblijvend offertes van meerdere specialisten.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Is een warmtepomp beter voor het milieu dan een gasketel? 

Een warmtepomp zorgt voor een kleinere broeikasgasuitstoot in de gebruiksfase dan een aardgasketel. Omdat de CO2-uitstoot bij de gebruiksfase een zwaardere impact heeft dan bij de productiefase is het duidelijk dat de warmtepomp beter is voor het milieu. Een gasketel stoot tijdens het gebruik meer broeikasgas uit. 

installateur plaatst warmtepomp

Warmtepomp of gasketel laten installeren? Vul het offerteformulier in en krijg meerdere offertes op maat van verschillende specialisten uit jouw regio 

Wil je een warmtepomp of gasketel door een erkend installateur laten plaatsen? Of wil je weten welk systeem het beste in jouw woning past? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met verschillende specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes op. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je je beter informeren en de keuze maken die bij je situatie past. Bovendien zorgt een specialist voor correct uitgevoerde werken. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp