Is een gasketel of warmtepomp voordeliger? 

Als je van plan bent om te verbouwen, kan het voordeliger zijn om over te schakelen naar een warmtepomp. Het is wel belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is: zonder isolatie blijft je warmtepomp intensief werken om de gewenste temperatuur te behouden. Het rendement ligt dan te laag om er voordeel uit te halen. 

Naast de isolatie, moet je ook rekening houden met de SCOP-waarde van een warmtepomp. De SCOP-waarde of Seasonal Coëfficiënt of Performance (seizoensgebonden rendement) toont aan hoe efficiënt je warmtepomp is. Hoe hoger dit getal ligt, hoe efficiënter de werking van je warmtepomp. 

Met de huidige energieprijzen is een warmtepomp met een SCOP-waarde van 2,8 (of meer) al rendabeler dan een gasketel. Een lucht-lucht warmtepomp is daarom gegarandeerd een goede keuze: de SCOP-waarde ligt bij dit soort warmtepomp sowieso hoger dan 2,8.  

Bij lucht-water warmtepompen is het iets ingewikkelder. Daar hangt de SCOP-waarde af van de watertemperatuur. Hoe lager de temperatuur ligt, hoe hoger de SCOP-waarde. Over het algemeen is een watertemperatuur van 55 graden of lager perfect. Dan is het zeker de moeite waard om je gasketel door een warmtepomp te laten vervangen. 

Nieuwbouw: cv-ketel is verboden 

Vanaf 2023 mogen gasketels in geen enkel nieuwbouwproject geïnstalleerd worden. Voordien gold al een verbod op aardgas in grote nieuwbouwprojecten. Deze maatregelen zijn een onderdeel van de duurzame energietransitie. Zonnepanelen en warmtepompen zijn hierbij belangrijke spelers. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Waaraan voldoen om over te schakelen van gasketel of stookolieketel naar warmtepomp? 

De strengere energienormen samen met de steeds duurder wordende gasprijzen doen veel mensen overschakelen naar een warmtepomp. Maar deze omschakeling is enkel interessant en voordelig als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. We leggen deze hieronder uit. 

deskundige herstelt buitenunit warmtepomp

1. Systeemtemperatuur mag niet meer dan 55 graden zijn

Het is belangrijk dat je de systeemtemperatuur kan beperken tot maximaal 55 graden. Een warmtepomp werkt namelijk met laagtemperatuurverwarming. Enkel dan ligt het rendement hoog. Heb je het niet voldoende warm met een systeemtemperatuur van 55 graden? Dan heeft je woning waarschijnlijk een betere isolatie nodig. 

2. Warmtevraag mag niet meer dan 40.000 kWh gas of 4.000 liter stookolie zijn 

Verwarmen met een warmtepomp is voordelig wanneer de jaarlijkse warmtevraag niet meer is dan 40.000 kWh gas of 4.000 liter stookolie. Ligt je verbruik een stuk hoger? Dan kan het interessant zijn je woning van een betere isolatie te voorzien. 

Door welke warmtepomp kan je de centrale verwarmingsketel vervangen? 

Voldoet je gebouw aan de bovenstaande voorwaarden? Dan kan je jouw cv-ketel vervangen door drie soorten warmtepompen: de geothermische warmtepomp, de lucht-water warmtepomp en de hybride warmtepomp. 

1. Geothermische warmtepomp 

Een geothermische warmtepomp heeft nog een extra voorwaarde: er moet voldoende plaats in de tuin zijn zodat er 3 tot 5 boringen met een tussenafstand van 7 meter geboord kunnen worden. Vergeet bovendien niet dat de tuin groot genoeg moet zijn om een rups boormachine van 3×8 meter en 20 ton toe te laten. 

Kan je aan al deze voorwaarden voldoen? Dan kan je een geothermische warmtepomp installeren. Dit type warmtepomp heeft het hoogste rendement omdat het energie haalt uit een constante energiebron: de aardwarmte

2. Lucht-water warmtepomp 

Wanneer je jouw huidige gas- of stookolieketel volledig laat verwijderen, dan kan je deze gemakkelijk vervangen door een lucht-water warmtepomp. Er bestaan heel wat modellen lucht-water warmtepompen die elk hun eigen specificaties hebben. 

Lucht warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht. De buitenunit geeft vervolgens de warmte af aan je cv-water. Lucht-water warmtepompen zijn goedkoper in aankoop dan geothermische warmtepompen, maar hun rendement ligt lager. Dit komt doordat de buitentemperatuur aan veel veranderingen onderhevig is. 

3. Hybride warmtepomp: gasketel en warmtepomp combineren 

Heb je nog een relatief nieuwe verwarmingsketel, maar wil je ook al overschakelen naar een warmtepomp? Dan is de hybride warmtepomp die ideale oplossing voor jou.

Dit systeem is namelijk een combinatie van een gasketel met een warmtepomp. Hierdoor moet de cv-ketel niet meer in de tussenseizoenen werken: de warmtepomp neemt in die periodes over. Op koudere dagen werken ze samen om voor een comfortabele warmte in je woning te zorgen.

Het intelligente systeem is in staat om op ieder moment van de dag de meest efficiënte en voordelige energiebron te kiezen. Omdat je warmtepomp een hoger rendement heeft, dalen de kosten voor je verwarming. 

Over het algemeen wordt een hybride warmtepomp aanbevolen wanneer het vermogen om je woning te verwarmen meer dan 14 kWh is. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Zo krijg je gratis en vrijblijvend meerdere offertes.
arrow Ontvang offertes

Aandachtspunten bij het vervangen van (oude) condensatieketel door warmtepomp 

Denk je eraan om je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp? Dan zijn er ook enkele zaken waarop je best let. 

1. Is je woning geschikt? 

Je woning moet aan enkele voorwaarden voldoen om een warmtepomp tot zijn recht te laten komen. Zo moet je huis een goede isolatie hebben. Bovendien is het belangrijk dat je woning aangepast kan worden om de warmtevraag te beperken

Een warmtepomp heeft namelijk lagere aanvoertemperaturen. Hoe lager deze liggen, hoe hoger het rendement is. Vloerverwarming is een ideale oplossing omdat het altijd op lage temperaturen functioneert. 

Radiatoren zijn ook een afgiftesysteem, maar het werkt met hogere temperaturen dan vloerverwarming. Daarom hebben ze vaak een lagere capaciteit. Dit kan je gelukkig oplossen door meerdere radiatoren te plaatsen, laagtemperatuurradiatoren te installeren of ondersteuningsventilatoren aan te brengen. 

2. De capaciteit van de warmtepomp 

Het is ook van belang om het correcte type warmtepomp te kiezen op basis van je warmtebehoefte. Over het algemeen kies je best een warmtepomp die een iets kleinere capaciteit heeft. Het tekort wordt bij een all-electric warmtepomp namelijk door het elektrische element ingevuld. Bij een hybride warmtepomp kan je cv-ketel af en toe bijspringen. 

Dit is een verstandige keuze, omdat je warmtepomp dan kan blijven werken zonder te moeten stoppen en dan weer te starten. Hierdoor ligt het rendement hoger en verleng je de levensduur van het toestel. 

installateur werkt aan warmtepomp

3. Vergeet het inregelen niet 

Bij een cv-ketel is er vaak geen inregeling. Voor een warmtepomp is dit echter essentieel: zo zorg je voor een goede verdeling van de warmte, een optimaal rendement en een groot gemak voor de inwoner(s) van de woning. 

4. Warmwater berekening 

Een laatste belangrijke aandachtspunt is het kiezen van een correcte boiler. Een warmtepomp heeft heel wat meer tijd nodig om water op te warmen. Daarom bereken je best op voorhand je warmwaterbehoefte en stem je deze vervolgens af op de grootte van de boiler. 

Wanneer voor een warmtepomp kiezen? 

De keuze voor een warmtepomp hangt af van je eigen wensen en situatie. Twijfel je nog? Een warmtepomp is een verstandige keuze in de volgende gevallen: 

  • Je beschikt over een woning met een goede isolatie (vaak nieuwbouw). 
  • Je hebt lage temperatuurverwarming (denk aan vloerverwarming en laagtemperatuurradiatoren). 
  • Je wil niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en hun steeds wisselende tarieven. 
  • Je wil duurzaam zijn en daarom voor een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie kiezen. 
  • Je hebt al een zonnepaneleninstallatie die de nodige elektriciteit voor de warmtepomp kan opwekken. 
  • Je wil geen regelmatige onderhoudskosten betalen. 

Tip: vraag premie(s) aan 

Wil je de kosten voor een warmtepomp drukken? Vraag dan de Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen aan. Op de website van de Vlaamse overheid vind je de procedure en voorwaarden gemakkelijk terug. 

Gasketel laten vervangen door warmtepomp? Vul het offerteformulier in en krijg prijsvoorstellen op maat van verschillende specialisten uit jouw regio 

Wil je jouw gasketel laten vervangen door een warmtepomp? Of heb je nood aan advies op maat van erkende warmtepomp specialisten? 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere deskundigen uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken, kan je je goed informeren en de keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Bovendien geeft een warmtepomp installateur advies op maat en zorgt hij of zij voor correct uitgevoerde werken.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp