Wat zijn Glasal platen?

Glasal-platen zijn kunststof gevelplaten die bestaan uit een isolerende kern die is ingeklemd tussen twee platen, waardoor een sandwichconstructie ontstaat. Het meest bekende type Glasal is gemaakt van cement en versterkingsvezels. Deze platen hebben een gladde zijdeglansafwerking en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Glasal is een specifiek type gevelplaat dat werd vervaardigd door het dubbel comprimeren en autoclaveren van panelen met asbest als basis van cement. Het werd zowel binnen als buiten gebruikt voor verschillende toepassingen. De panelen waren bedekt met een kleurvaste emaille coating die met een spuitpistool werd aangebracht en vervolgens in de oven werd verglaasd.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes

Veelvoorkomende toepassingen van Glasal platen

Glasal platen zijn veelzijdig in hun toepassingen, maar worden vooral gebruikt in keukens en badkamers dankzij hun glanzende uitstraling. Zo kom je ze vooral tegen in onder andere badkamermeubelen, buitendeuren en buitengevels. Deze platen bestonden eerder uit een vlakke plaat in asbestcement met een gladde harde bovenlaag. Tegenwoordig zijn er echter verschillende varianten beschikbaar die worden gebruikt in bouw- en interieurprojecten, waaronder als wandbekleding en gevelbekleding. Glasal platen zijn duurzaam, hygiënisch en eenvoudig te reinigen, waardoor ze een geliefde keuze zijn voor zowel commerciële als residentiële ruimtes. Echter, na 1994 worden glasalplaten door fabrikanten asbestvrij geproduceerd. 

Sandwich panelen verschillende kleuren

Risico’s van Glasal plaat

Het is uiteraard van belang alert te zijn op asbest, maar Gasal platen vormen vooral een risico bij bewerkingen, beschadiging, afbrokkeling of veroudering van het materiaal. Zolang je dus correct omspringt met de materialen, komen er zo goed als geen asbestvezels vrij. Het is echter belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het inroepen van professionele hulp bij het verwijderen of herstellen van asbesthoudende materialen. 

Platen met asbestcement verwijderen

Het verwijderen van asbestcementplaten is niet verplicht omdat ze als hechtgebonden worden beschouwd. Het is echter wel aan te raden om ze te verwijderen vanwege de gezondheidsrisico’s. Ook al zijn ze hechtgebonden, toch kun je het beste hulp inroepen om ze op een professionele en veilige manier te laten verwijderen. Het is belangrijk hierbij te vermelden dat, hoewel je asbestcementplaten zelf mag verwijderen door hun hechtgebonden aard, het altijd wel aangeraden is een specialist te contacteren om de veiligheid en gezondheid van jezelf en anderen te waarborgen.

Bewerken glasal platen

Laat Glasalplaten veilig verwijderen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar kosten

Gasalplaten veilig en correct verwijderen? Laat het over aan professionals die de nodige voorzorgsmaatregelen zullen treffen en vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende gespecialiseerde asbestverwijderingsbedrijven. Zo bespaart u kosten en zorgt u voor een gegarandeerde veilige verwijdering.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of er asbest in platen zit?

+
Hoewel asbestvezels niet met het blote oog zichtbaar zijn, zijn er toch enkele indicatoren die kunnen duiden op aanwezigheid van asbesthoudende materialen. Zo is de vezelachtige structuur of honingraatstructuur te zien op breukvlakken en bij beschadigingen van asbestmateriaal. Verder kan je ook letten op de kleur. Asbest is namelijk vaak wit tot lichtgrijs. Bij asbestplaten zie je dus mogelijk witte vlekken op het oppervlak van de plaat.
Het is echter belangrijk op te merken dat je nooit volledig zeker kan zijn over het al dan niet aanwezig zijn van asbest zonder een laboratoriumtest door erkende deskundigen. Het is dus raadzaam hulp in te roepen van een professional om stalen te komen nemen van het mogelijk asbesthoudend materiaal.

Bevatten de Menuiserite toepassingen van Eternit asbest?

+
De algemene bewustwording rond de risico’s verbonden aan asbestvezels als een van de gevaarlijke stoffen (met name de longaandoeningen en op lange termijn mogelijkheden tot ontwikkeling van kanker) tot een forse daling van de productie en later dus een verbod op het gebruik ervan in verschillende landen. Eternit was één van zo’n Belgische fabrikanten, en gebruikt dus al enkele decennia geen asbest meer in haar platen.

Sinds wanneer is asbest verboden?

+
Het kan tientallen jaren duren voor er gezondheidsklachten zijn. Ondanks dat er een geruime tijd over gaat, kan het uiteindelijk ernstige aandoeningen veroorzaken, met als voorbeeld mesothelioom (kanker in longvlies of buikvlies), longkanker en stoflongen (asbestose). Daarom is het gebruik van asbest in nieuwe producten sinds 1993 verboden en kiezen fabrikanten voor alternatieven. Platen die geproduceerd werden vanaf 1994 zijn dus asbestvrij

+

+

+
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen