Wat zijn Pical platen?

Pical platen, ook wel bekend als asbesthoudende plafondplaten, zijn specifieke soorten asbestplaten die vaak worden gebruikt om plafonds te verlagen of te egaliseren. Deze platen hebben een aantal unieke eigenschappen en toepassingen. Hoewel ze inderdaad voornamelijk worden aangetroffen in omgevingen zoals ziekenhuizen, industriële gebouwen en scholen, zijn ze over het algemeen minder gebruikelijk in particuliere woningen.

Asbestinspectie nodig?Vraag advies en vergelijk offertes op maat!

De populariteit van Pical platen in dergelijke commerciële en institutionele omgevingen kan worden verklaard door de specifieke behoeften en vereisten van deze gebouwen. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen, waar hygiëne en onderhoud van groot belang zijn, kunnen Pical platen gebruikt worden om een glad en gemakkelijk schoon te maken oppervlak te creëren. In industriële gebouwen kunnen deze platen helpen bij het verminderen van geluidsoverlast en het bieden van een gestructureerd plafondoppervlak dat geschikt is voor verschillende installaties.

Hoewel Pical platen hun nut hebben bewezen in bepaalde professionele omgevingen, zijn ze relatief zeldzaam in particuliere woningen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder de kosten, beschikbaarheid van alternatieve materialen en de toenemende bewustwording van de risico’s en gevaren van asbestvezels voor de gezondheid.

Het is belangrijk op te merken dat Pical platen, net als andere asbesthoudende materialen, een potentieel gevaar vormen voor de gezondheid als de vezels worden vrijgegeven en ingeademd. Daarom is het cruciaal om voorzichtig te zijn bij het omgaan met en het verwijderen van dergelijke platen, en indien nodig de hulp in te roepen van professionele asbestverwijderaars.

Pical plafond plaat scheur

Hoe kan je een Pical plaat herkennen?

Het herkennen van Pical platen vereist kennis van specifieke kenmerken en visuele observatie. Hier zijn enkele punten die kunnen helpen bij het identificeren van Pical platen:

Niet hechtgebonden asbest

Pical platen behoren tot de categorie niet-hechtgebonden asbest, wat betekent dat de asbestvezels niet stevig aan elkaar gebonden zijn. Dit maakt ze gevaarlijk, omdat de vezels gemakkelijk kunnen vrijkomen en ingeademd kunnen worden, wat een risico vormt voor de gezondheid

Uiterlijke kenmerken:

Uiterlijke kenmerken van Pical platen zijn onder andere de gewafelde achterzijde, wat betekent dat de platen een geribbelde structuur hebben aan de achterkant. Dit onderscheidt ze van andere asbesthoudende materialen die mogelijk een gladde achterkant hebben. Daarnaast bevatten ze bruine asbest (soms in combinatie met witte asbest) en kunnen tot wel 30% asbestvezels bevatten. Dit hoge asbestgehalte maakt ze potentieel gevaarlijk voor de gezondheid.

Wat betreft de structuur zijn de platen broos en hebben bijna een cartoonachtige samenstelling. Ze zijn niet zo hard als bijvoorbeeld asbestcementplaten. Dit maakt ze kwetsbaar voor beschadiging en het vrijkomen van asbestvezels.

asbest platen textuur

Gevaar van Pical platen

Pical platen vormen een gevaar vanwege hun niet-hechtgebonden aard. Dit betekent dat de asbestvezels niet stevig aan elkaar gebonden zijn en gemakkelijk kunnen vrijkomen. Het is daarom belangrijk om ze te laten verwijderen.

De platen hebben de neiging om te scheuren als karton, wat kan leiden tot de verspreiding van asbestvezels in de lucht. In vergelijking met asbestcementplaten laten Pical platen gemakkelijker asbestvezels vrij. Dit verhoogt het risico op blootstelling aan deze gevaarlijke vezels, die bovendien niet zichtbaar zijn met het blote oog.

Niet-hechtgebonden asbest bestaat uit weinig of zwak bindmiddel, zoals gips. Hierdoor kunnen de concentraties van asbestvezels in deze materialen veel hoger zijn, wat ze zeer gevaarlijk voor de gezondheid maakt.

Ontvang gratis offertes

Vul het offerteformulier gratis en vrijblijvend in en krijg meer advies over jouw asbestplaten

Wil je meer informatie en advies over jouw specifieke situatie met betrekking tot asbesthoudende Pical platen? Ben je op zoek naar professioneel advies en een gepersonaliseerde offerte voor de verwijdering van asbest in jouw woning of gebouw? Vul dan nu ons gratis en vrijblijvende offerteformulier in!

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen