De technische werking van een warmtepomp

Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde koelkast. De warmtepomp bestaat uit twee warmtewisselaars, een compressor, elektrische pomp en een leidingensysteem met koelvloeistof.

De compressor drukt het gas in de compressor samen, waardoor de temperatuur stijgt. De pomp en de warmtewisselaar zorgen ervoor dat die gecreëerde warmte wordt afgegeven aan het verwarmingswater in huis.

Zelfs bij lage buitentemperaturen (tot -20 graden Celsius) kan de warmtepomp nog warmte aan de omgeving onttrekken.

Een warmtepomp verwarmt je woning in drie stappen: De warmte wordt aan de omgeving onttrokken. De temperatuur wordt verhoogd. De warmte wordt afgegeven. Voor het voorbeeld gebruiken we een lucht-water warmtepomp.

Stap 1: Warmte onttrekken

De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht. Dat gebeurt zowel in de zomer, als in de winter. In de buitenunit zitten buizen gevuld met koelvloeistof. De warmte van de buitenlucht wordt aan de vloeistof afgegeven en de vloeistof verdampt. Dat werkt ook bij zeer lage vorsttemperaturen. 

Stap 2: Temperatuur verhogen

De damp van de koelvloeistof komt in een compressor terecht. De druk in de compressor wordt verhoogd, waardoor de damp opwarmt. De warme damp geeft zijn warmte af aan het verwarmingssysteem in huis.

Stap 3: Het huis verwarmen

Het verwarmingssysteem geeft warmte af aan de binnenomgeving en verwarmt zo je woning.  

warmtepomp buiten

Rendement van warmtepomp

Het rendement van warmtepompen drukken we uit in CoP (Coefficient of Performance). Een CoP van 4, het gemiddelde voor een warmtepomp, betekent dat de warmtepomp 1 kW elektriciteit verbruikt, om 4 kW warmte te produceren.

Een warmtepomp levert dus meer energie dan die verbruikt. Bepaalde factoren kunnen het rendement van je warmtepomp beïnvloeden, zoals de isolatiegraad van je woning, de temperatuur van de bron en het verwarmingssysteem.

Wil je het exacte rendement van een bepaalde warmtebron weten? Dan kan een installateur je verder helpen. 

Hoe werkt het systeem in de winter?

Een warmtepomp kan warmte aan de omgeving onttrekken tot aan -20 graden Celsius. De vloeistof in de warmtepomp kookt en verdampt al bij -15 graden Celsius en geeft dus al warmte af.

Het rendement van je warmtepomp zal wel dalen bij vrieskou. Een geothermische warmtepomp heeft zelfs in de winter het hoogste rendement. De bodemtemperatuur blijft namelijk redelijk constant door het jaar heen.

Ontvang gratis offertes

Soorten warmtepompen 

Er zijn vier soorten warmtebron, afhankelijk van welke warmtebron ze gebruiken en waaraan ze warmte afgeven. De verschillende types warmtepomp zijn: lucht-lucht warmtebron, lucht-water warmtepomp, een water-water warmtepomp en grond-water warmtepomp. 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de ketel en neemt dus niet alle verwarming op zich. Vaak verwarmt de hybride warmtepomp de centrale verwarming in huis en wordt het sanitaire warme water verwarmd door de ketel.

De meeste hybride warmtepompen werken met een lucht-water warmtepomp en een ketel met hoog rendement op gas of stookolie. 

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Op dagelijkse basis zal de warmtepomp het huis opwarmen, enkel als het heel koud is, of als je woning snel moet opwarmen, springt de cv-ketel bij.

Daarnaast zorgt de cv-ketel voor warm water in huis. Is je woning nog niet overal goed geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp ideaal. De cv-ketel kan immers bijspringen waar nodig. 

De hybride warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. De ventilator in de buitenunit maakt veel geluid als de warmtepomp aangaat. Denk daarom goed na over waar je de buitenunit plaatst. De binnenunit plaats je binnen, zo dicht mogelijk bij de cv-ketel. Daar geeft de binnenunit warmte af aan het verwarmingswater van de centrale verwarming. 

Geothermische warmtepomp: bodem als bron

Een grond-water, bodem-water of geothermische warmtepomp onttrekt warmte aan de grond. De leidingen van een grond-water warmtepomp liggen horizontaal of verticaal onder de grond. Als je weinig ruimte hebt, kies je het beste voor een verticaal buizensysteem.

De installatiekosten van een verticaal buizensysteem liggen vrij hoog, door de diepteboringen. Voor een verticaal systeem gaan de buizen tot 80 meter diep de grond in. Omdat een verticaal systeem zo diep wordt gegraven, worden bodem-water warmtepompen vooral in nieuwbouwwoningen geïnstalleerd, nog voordat de tuin is aangelegd.

Een horizontaal buizensysteem ligt ongeveer anderhalve meter onder de grond. De installatiekosten zijn goedkoper dan bij een verticaal systeem, maar je moet wel voldoende ruimte hebben. Anders dan bij een lucht waterpomp, hoef je geen plaats te vinden voor een buitenunit. Een bodem-water warmtepomp is volledig stil, dus je hoeft je geen zorgen te maken over geluidsoverlast. Boven de grond zie je er niet veel van. Je ziet alleen waar de buizen de grond ingaan.

Houd bij installatie van een geothermische warmtepomp rekening met de volgende factoren:

  • Een geschikte ondergrond
  • Een goed geïsoleerde woning
  • Een goed verwarmingssysteem, vloerverwarming is aangeraden 
horizontale-warmtepomp-min-1-1024x576.png

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt warmte aan het grondwater. Zelfs in de winter is het grondwater nog 7 – 12 graden Celsius. Een water-water warmtepomp pompt het water uit de grond met behulp van een dieptepomp. Na gebruik, komt het water terecht in een lozingsput

Voor de installatie van een water-water warmtepomp moet je twee diepe putten laten boren, van ongeveer 80 meter diep, waardoor de installatiekosten vrij hoog liggen. Wel heeft de water-water warmtepomp het hoogste rendement van de warmtepompen. Ook is water een medium met hoge opslagcapaciteit en een goede regeneratie. Net als de bodem-water warmtepomp, is een water-water warmtepomp stil

Grond-water warmtepomp

Lucht warmtepomp

Bij een lucht warmtepomp haalt de buitenunit de warmte uit de lucht en geeft die af aan de lucht in huis of aan het verwarmingssysteem binnenshuis.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en blaast die warme lucht naar binnen. In de zomer draait het proces om en blaast de lucht-lucht warmtepomp koude lucht naar binnen.

De warmtepomp fungeert dan als airconditioner. Ook bij renovatie is een lucht-lucht waterpomp een ideale oplossing, omdat je de buitenunit gewoon buiten kunt plaatsen.

Er zijn drie modellen lucht-lucht warmtepomp beschikbaar.

  • Zo kun je kiezen voor een wandmodel, dat aan de muur hangt en dat je in elk interieur kunt integreren. Daarbij is een wandmodel fluisterstil
  • Daarnaast kun je kiezen voor een vloermodel, dat wordt op de vloer of aan de muur, laag boven de grond geplaatst. 
  • Je kunt ook kiezen voor een plafondmodel, bijvoorbeeld als je weinig plaats op de grond hebt. Een plafondmodel is ideaal voor een strak interieur met onzichtbare verwarmingstoestellen

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt ook warmte aan de buitenlucht. Via een watercircuit staat die de warmte af aan het leidingwater of het water in de centrale verwarming. Een lucht-water warmtepomp kun je ook gebruiken voor vloerverwarming.

De lucht-water warmtepomp wordt vaak gekozen bij renovaties. Omdat je de buitenunit simpelweg buiten kunt plaatsen, en niet in de grond, is het een niet invasieve renovatie. De ventilator in de buitenunit van de lucht waterpomp maakt veel geluid. Houd daar dus rekening mee als je de buitenunit plaats.

Op zoek naar een specialist?Laat je adviseren door een vakman

Werking van gecombineerde warmtepompen

Een warmtepomp werkt met verwarming op lage temperatuur. Juist daarom is een warmtepomp uitstekend te combineren met vloerverwarming, of met een cv-ketel. Zo maakt een volledig elektrische warmtepomp de cv-ketel overbodig. De elektrische warmtepomp verwarmt niet alleen je woning, maar zorgt ook voor warm water. Voor een elektrische warmtepomp is het essentieel dat je woning overal goed geïsoleerd is.

Een elektrische waterpomp op lucht bestaat ook uit een binnen- en een buitenunit, al is de binnenunit een stuk groter dan bij de hybride waterpomp. De binnenunit van de elektrische waterpomp is ongeveer net zo groot als een koelkast en komt op de plaats van de oude cv-ketel. 

Een voorwaarde voor de installatie van een elektrische warmtepomp is dat je woning goed geïsoleerd is. Alleen dan kan de elektrische warmtepomp het hele huis warm krijgen. De elektrische warmtepomp heeft een elektrisch element dat de woning op hele koude dagen extra kan verwarmen. 

Hoe werkt een warmtepomp met vloerverwarming?

Warmtepompen werken optimaal in combinatie met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Bij een lagere watertemperatuur wordt het rendement van de warmtepomp hoger. De warmtepomp moet dan minder hard werken om het water tot de juiste temperatuur op te warmen. Zo blijft ook je energierekening laag. 

Hoe werkt een warmtepomp met cv?

Hybride warmtepomp werkt samen met de centrale verwarming, die ook nog een andere warmtebron heeft, zoals gas of stookolie. Het sanitair water verwarmt met gas of stookolie en de centrale verwarming met de warmtepomp. Als de buitentemperatuur in de winter te laag ligt, schakelt het systeem over naar gas of stookolie, zodat je huis altijd verwarmt.

De warmtepomp verwarmt het verwarmingswater in de cv-ketel, maar voor het verwarmen van sanitair water springt de ketel in. Dat wordt dus nog steeds met gas verwarmd. In de winter schakelt de cv-ketel bij als de warmtepomp het huis niet snel genoeg verwarmt.

De omkeerbare warmtepomp

De omkeerbare warmtepomp werkt zoals een ventilator en haalt dus koelte uit de omgeving en verspreid die binnenshuis. Met een lucht-water warmtepomp kun je de compressor omdraaien zodat die het water in het systeem koelt. Het systeem onttrekt dan warmte aan de binnenlucht en voert die af. Een geothermische warmtepomp kan ook passief koelen. Dan gebruikt het systeem koelte uit de bodem om het water af te koelen.

installateur buitenunit warmtepomp

Vul onderstaand formulier in en krijg gratis advies op maat van een professional

Weet je nog niet welke warmtepomp de juiste keuze is voor jouw woning? Onze experts helpen je graag verder. Via onderstaand formulier kun je gratis en vrijblijvend offertes opvragen en vergelijken. Zo vind je samen met een vakman de beste optie voor jouw situatie. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp