Wat is de hot splash warmtepomp?

Een hot splash warmtepomp is een draagbare, elektrische ‘plug and play’ warmtepomp voor in een opzetzwembad. De warmtepomp is bedacht als simpele warmtepomp voor het verwarmen van een zwembad.

De unit is compact en heeft een gewicht van slechts één kilogram, wat zorgt voor een eenvoudige installatie. Aan het einde van het zwemseizoen kun je deze moeiteloos en gemakkelijk opbergen, samen met je zwembad.

De hot splash warmtepomp functioneert constant op hetzelfde vermogen, gebaseerd op een aan-uitprincipe. Daardoor is de warmtepomp niet zo efficiënt, maar de simpele techniek houdt de aankoopprijs laag.

Hoe werkt een hot splash warmtepomp?

Net als bij een grote warmtepomp, onttrekt de hot splash warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan het water. Het is dus eigenlijk een kleine lucht-water warmtepomp. De warmtepomp werkt via een aan-uitprincipe.

Warmtepomp werking

Door de buitenunit met ventilator stroomt koelvloeistof met een laag kookpunt door leidingen. De leidingen komen in contact met de buitenlucht en de warmte van de buitenlucht doet het koelmiddel in de leidingen verdampen.

De damp zweeft naar een compressor, waar de druk wordt opgevoerd en de temperatuur van de koelmiddeldamp toeneemt. De warme damp stroomt langs leidingen met zwembadwater.

De damp condenseert en geeft zijn warmte af aan het water in de leidingen. Het nu warme water wordt verspreid in het zwembad en zo warmt het zwembad op. 

Wil je meer informatie over de hot splash warmtepomp?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoe warm krijg je het zwembad met warmtepomp?

De hot splash warmtepomp is gemaakt voor zwembaden tot 12 m³. De warmtepomp kan je zwembad verwarmen tussen de 20 en 40°C. Bij 26°C is de verwarmingscapaciteit van de hot splash 3 kW.

Voor- en nadelen van een hot splash warmtepomp

In deze paragraaf vind je de voor- en nadelen van de hot splash zwembad warmtepomp.

Voordelen

  • Door het kleine formaat is de hot splash warmtepomp ideaal voor opzetzwembaden van ongeveer 14.000 liter die je enkel tijdens de lente en zomer gebruikt.
  • De hot splash warmtepomp heeft een snel en makkelijk plug & play installatie systeem. 

Nadelen

  • Het geluidsniveau van de warmtepomp is met 50 dB best wel hoog.
  • De warmtepomp kan niet koelen, omdat die geen inverter technologie heeft.
  • Door het simpele aan-uitprincipe is het niet de meest efficiënte zwembadverwarmer.
opzetzwembad

Hoe de hot splash warmtepomp voor kleine zwembaden installeren? 

Volg bij de installatie van jouw warmtepomp altijd de bijgeleverde handleiding. De richtlijnen kunnen per model en per merk verschillen. De hot splash is een kleine draagbare warmtepomp die je op elk opzetzwembad tot 12 m³ kunt aansluiten. 

Klaarmaken

Zorg dat de warmtepomp op minimaal 2m van het zwembad staat. Plaats de warmtepomp op een vlak en stevig oppervlak. Laat in het uitblaasgebied van de ventilator minstens 2m vrij.

Installeren

Bekijk voor het installeren of het systeem niet beschadigd is. Dat is aan te raden voor het eerste gebruik, maar zeker als de warmtepomp lange tijd in de opslag heeft gestaan. 

Maak eerst de verdamper schoon als dat nodig is. Als de luchtinlaat geblokkeerd wordt, brengt de pomp minder warmte op. Bekijk dus zeker of de lamellen van de verdamper schoon zijn en/of niets de ventilator blokkeert. 

Sluit de waterleidingen aan op de voorkant van de warmtepomp en op het zwembad. 

Steek de stekkers van de warmtepomp en de circulatiepomp in een buitenshuis stopcontact. De circulatiepomp en warmtepomp werken samen, verbind ze daarom met hetzelfde elektrische circuit.

De circulatiepomp zorgt voor de waterstroom door de hot splash pomp en de warmtepomp voorziet de compressor voor het verwarmen van het water. Let op, plaats het stopcontact ver genoeg van het zwembad, zodat er geen kortsluiting kan ontstaan door opspattend water. 

Vraag hier jouw offerte aan

Ontkoppelen

Als het zwemseizoen voorbij is kun je de stekker van de warmtepomp ontkoppelen. Als je het zwembad hebt laten leeglopen, ontkoppel je ook de waterleidingen en berg je de warmtepomp op een droge plaats op.

Opbergen

Maak de warmtepomp volledig droog en berg hem op een droge plaats op als je hem lange tijd niet gebruikt. 

Extra benodigdheden

Om de warmtepomp op het zwembad aan te sluiten, heb je een extra 32mm slang met een 32mm slangklem nodig. Op de warmtepomp vind je standaard twee 32mm slangtubes waarop je de slang kunt aansluiten. Ook heb je een verlengsnoer en stekkerdoos nodig om de warmtepomp aan te sluiten. 

Enkele richtlijnen voor onderhoud 

Het is aangeraden om de wateraansluitingen van de warmtepomp regelmatig te controleren op schade. Vermijd te allen tijde lucht in de waterleiding of een lage waterdruk.

Het is ook een goed idee om het zwembad regelmatig te controleren op vuil. Zo voorkom je dat de warmtepomp beschadigd raakt.

Kan een zwembad warmtepomp tegen regen?

Hoewel de warmtepomp is ontworpen om vorst en extreem weer te kunnen weerstaan, is het afgeraden om de warmtepomp voor lange periodes buiten te laten staan als je die niet gebruikt.

Een warmtepomp laten aansluiten op je zwembad? Vul ons offerteformulier in 

Wil je graag advies en prijsinformatie over zwembadwarmtepompen, dan kun je via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes opvragen. Een van onze experten kan je helpen de juiste zwembad warmtepomp te kiezen. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp