Hoe werkt een warmtepomp met buffervat? 

Een buffervat is een voorraadvat dat tussen je warmtepomp en verwarmingssysteem wordt geplaatst. De warmtepomp produceert soms namelijk meer warmte dan je op het moment nodig hebt.

Een buffervat slaat het warme water nog 2 tot 3 dagen op, afhankelijk van hoe goed het van geïsoleerd is. Het water wordt opgeslagen op ongeveer 40°C, dus het kost weinig energie om het weer op te warmen.

Met een buffervat vergroot je dus het rendement van je warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp is een buffervat optioneel, maar bij een volledig elektrische warmtepomp wordt altijd een buffervat geïnstalleerd.

Als je de verwarming aanzet, verwarmt de ketel het water in het buffervat. De koude retour van de radiatoren stroomt ook naar het buffervat en wordt daar ook verwarmd.

Een hygiënebuffervat werkt grotendeels hetzelfde, maar schiet in actie als er sanitair warm water wordt opgevraagd. Een hygiënebuffervat bewaart het water ook op hogere temperatuur, op 60°C, zodat er geen bacteriën in het water zitten en het water drinkbaar blijft.

Het warme water in het buffervat zit bovenin en stroomt van boven in het buffervat naar de radiatoren. De koude retour komt onderin het buffervat terecht en stroomt van daar uit naar de ketel om opgewarmd te worden. Het nu warme water komt dan weer in het buffervat terecht.

buffervat-1024x569.png

Waarom is een buffervat zuinig?

Je kunt ook verschillende warmte-opwekkers op basis van verschillende energiebronnen op eenzelfde buffervat aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld zowel thermische zonnepanelen, als een warmtepomp aansluiten op hetzelfde buffervat.

Op die manier kun je de energie die de zonnepanelen overdag opwekken ‘s avonds toch nog gebruiken. Het probleem met hernieuwbare energie is soms namelijk dat het moment van de energievraag niet overeen komt met het moment van de energie opwekking.

Met een buffervat is er een blijvende voorraad aan warm water. De warmtepomp hoeft dus niet steeds als er warm water gevraagd wordt in gang te schieten, ook pendelen genoemd.

Als de warmtepomp minder pendelt, gaat ook de compressor in de warmtepomp langer mee en verleng je de levensduur van je warmtepomp. Als de compressor langer constant kan doordraaien, verhoog je ook de prestatiecoëfficient (CoP) van de warmtepomp.

Ontvang je graag advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Buffervat met stratificatiesysteem

In een verticaal vat stijgt het warme water omhoog en komt het koude retourwater onderin het vat terecht, dat heet thermische gelaagdheid.

Bij stilstaand water is die thermische gelaagdheid bijna verzekerd en is er een groot temperatuur verschil tussen het water boven en onderin het vat. Maar als er veel af- en aanstroom van water is, zal het warme water bovenin met het koude water onderin het vat mengen, waardoor al het water dezelfde temperatuur heeft.

Zo is het water te koud voor sanitair gebruik, maar ook te warm om efficiënt op te warmen. Daarom kun je kiezen voor een stratificatiesysteem. Dat is een systeem in het buffervat dat het warme water van het koude water scheidt, om het water zo zuinig mogelijk warm te houden en op te warmen. 

Verschil met een warmwater boiler 

Een buffervat is niet hetzelfde als een warmteboiler. Een boiler slaat enkel sanitair water op, terwijl een buffervat alleen verwarmingswater opslaat. Voordat de warmtepomp nieuw warm water naar de radiator aanvoert, maakt die eerst het buffervat leeg.

Wat kost een buffervat aansluiten op warmtepomp? 

De prijs van het buffervat hangt uiteraard af van de maat die je kiest. Voor de maat geldt: hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe groter het buffervat. Over het algemeen kun je voor een buffervat de volgende prijzen verwachten.

Inhoud buffervatPrijs
200 – 300 liter€ 1.100 – € 1.800
400 – 500 liter€ 1.600 – € 2.700
700 – 1.000 liter€ 3.700 – € 4.800

Wil je een exacte prijsinschatting? Via onderstaande knop kun je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken

Voordelen 

Een buffervat helpt je meer rendement uit je warmtepomp te halen. Omdat je minder energie verbruikt om steeds koud water op te warmen, bewaar je nu warm water, zodat er minder opgewarmd moet worden.

Een buffervat verlengt de levensduur van je warmtepomp. De compressor in een warmtepomp slijt sneller naarmate die vaker aan en af moet slaan. Als je een buffervat installeert, hoeft de compressor minder vaak aan te slaan om nieuw water op te warmen. 

Als de warmtepomp alleen aanslaat als er warm water gevraagd wordt, ontstaan er pieken in het energieverbruik en die zijn duur. Met een buffervat zorg je voor een stabiele warmteaanvoer.

Met een buffervat verspil je minder water. Het water dat je niet direct gebruikt wordt opgeslagen om later te gebruiken. Zo is er altijd warm water beschikbaar.

Je kunt meerdere warmtebronnen op hetzelfde buffervat aansluiten. Daardoor wordt je verwarmingssysteem een stuk efficiënter. En het verhoogt het rendement van je verwarmingssystemen.

Nadelen 

De aanschaf van een buffervat bij de warmtepomp maakt de investering duurder, waardoor ook de terugverdientijd van je investering langer wordt.

Afhankelijk van het volume van je gekozen buffervat, heb je plaats nodig om het buffervat te plaatsen.

Neemt ruimte in: een buffervat kan (afhankelijk van het volume) nogal groot zijn.

Waarom heeft een hybride warmtepomp een buffervat nodig? 

Bij de installatie van een warmtepomp is een buffervat essentieel. Een buffervat verzekert een constante warmteaanvoer en voorkomt pieken in je energieverbruik.

Ook hoeft je warmtepomp minder te schakelen met een buffervat, waardoor de compressor langer meegaat. Omdat het opgeslagen water op ongeveer 40°C blijft, hoeft de ketel minder hard te werken om het water op te warmen eenmaal je het nodig hebt, wat het rendement ten goede komt.

Grootte buffervat berekenen

Buffervaten zijn zowel voor particulier als voor industrieel gebruik in alle maten verkrijgbaar. Hieronder lees je hoe je berekent welke maat buffervat je nodig hebt. Als je niet zeker weet wat voor buffervat geschikt is voor jouw situatie kunnen vakmensen je helpen de juiste keuze te maken.

Vraag hier advies over de maat van je buffervat
Een expert kan je helpen!

Hoe groot moeten de afmetingen van een buffervat zijn voor een warmtepomp? 

Het gemiddelde buffervat voor bij een warmtepomp meet 1,0 bij 0,4 bij 0,6 meter. Zorg dus dat je plaats hebt om het buffervat te plaatsen. Je kunt het horizontaal of verticaal plaatsen.

Mag een buffervat buiten staan? 

Als je binnen geen plaats hebt, kun je het buffervat ook buiten of zelfs buiten onder de grond plaatsen. Zo verlies je binnenshuis en in de tuin geen ruimte.

Hoeveel liter heeft een buffervat nodig voor een warmtepomp?

Bij een warmtepomp wordt aangeraden 10 – 20 liter te voorzien voor elke kW. Dat betekent dus hoe groter het vermogen, hoe groter het buffervat. Voor een warmtepomp van 5 kW, wordt dus een buffervat van 50 tot 100 liter aangeraden. De regels kunnen per fabrikant verschillen. Vraag dus altijd aan je installateur wat bij jouw warmtepomp wordt aangeraden.

Ook voor industrieel gebruik zijn er buffervaten beschikbaar tot zo’n 10.000 liter.

Wat is een hygiëne buffervat?

Een normaal buffervat verwarmt het water maar tot 40°C, de perfecte temperatuur voor bacteriën. In het cv-systeem is dat geen probleem, maar voor het sanitair water wel. Om alle bacteriën te doden, moet het water minimaal verwarmd worden tot 60°C. Dat doet een hygiëne buffervat. Door de hogere temperatuur is een hygiëne buffervat geschikt om ook sanitair en tapwater in te bewaren. 

In een hygiëne buffervat stroomt het tapwater door een spiraal van roestvrij staal door het buffervat. Het komt dus niet in contact met het opgeslagen water, maar wordt door het water in het buffervat opgewarmd. Daarom is geschikt voor consumptie. 

buffervat-spiraal-min-1024x619.png
Installateur plaatst hitte element onderaan buffervat

Een buffervat warmtepomp laten installeren? Stel je vragen en krijg advies op maat 

Wil je graag advies over de installatie of de maat van een buffervat, of wil je offertes vergelijken? Vraag dan hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan. Wij brengen je in contact met experten die samen met jou de beste optie voor jouw situatie zullen vinden. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp