Wil je steenstrips kopen? Hoeveel kosten steenstrips per m²?

Er zijn uiteenlopende manieren om je gevel te renoveren. Steenstrips is één van de vele mogelijkheden als gevelbekleding. Het leuke aan steenstrips is dat je ze binnen en buiten kan gebruiken. Steenstrips voor binnen komen het vaakst voor in de keuken, als achterwand van het fornuis, of in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Een andere, veelgebruikte toepassing is als bekleding van de schoorsteen.

Bij een gevelrenovatie met steenstrips zijn er verschillende factoren die een invloed kunnen hebben op de totale kostprijs, zoals: dienen er herstellingswerken uitgevoerd te worden aan de ondergrond voor de steenstrips? Die moet in goede staat verkeren met het oog op een goede hechting van de strips.

Bij de berekening van het kostenplaatje spelen ook zaken mee als totale oppervlakte, de bereikbaarheid van de gevel en het eventuele aanbrengen van isolatie.

Zo heb je keuze uit steenstrips zonder isolatie en steenstrips met isolatie. In het geval van steenstrips zonder isolatie mag je uitgaan van prijzen van 150 à 200 euro per m². Steenstrips met isolatie vallen wat duurder uit, met prijzen van 200 à 250 euro per m².

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom in contact met gevelwerkers in jouw regio
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Hoe plaats je stap voor stap steenstrips? [Stappenplan]

Vooraleer je begint aan de plaatsing van de steenstrips is het van cruciaal belang dat je ervoor zorgt dat de buitenmuur in kwestie in goede staat verkeert. Eventuele beschadigingen, zoals barsten en scheuren, moeten dus eerst gemaakt worden alvorens je tot de effectieve renovatie kan overgaan.

Steenstrips zijn overigens perfect op maat te zagen. De plaatsing gebeurt aansluitend met een speciale lijm, waarop ze vervolgens met een voegmortel gevoegd kunnen worden. Door middel van houten profielen waartussen een metselkoord gespannen wordt, komen de strips waterpas aan de muur.

Afhankelijk van het type ondergrond kan het voorvallen dat er extra werken vereist zijn:

  • Steenstrips op gevels zonder spouw: wanneer er geen sprake is van een spouwmuur doe je er goed aan om isolatiepanelen te gebruiken. Die kan je rechtstreeks aan de gevel bevestigen aan de hand van vijzen. Op de panelen komen nadien de steenstrips.
  • Steenstrips op gevels met een luchtspouw: als een luchtspouw aanwezig is die vooralsnog niet opgevuld is met isolatiemateriaal, dan is de gevelrenovatie werkelijk een uitgelezen kans om de spouwmuur alsnog te isoleren. De luchtspouw moet in ieder geval helemaal luchtdicht zijn, omdat dit bevorderlijk is voor de isolatie.
  • Aanbreng van isolatie na verwijdering van de buitenmuur: een drastische, maar heel effectieve methode met het oog op een goede en kwaliteitsvolle isolatie. Bij deze ingreep maakt de volledige luchtspouw plaats voor dikke isolatiepanelen, die later afgewerkt worden met steenstrips. Indien je deze methode toepast, heb je als voordeel dat je gevel niet breder zal uitvallen.
steenstrips voor binnen

De vele voordelen van steenstrips als gevelbekleding op een rij

Op zoek naar een specialist?Laat je inspireren door vakmannen in jouw buurt

Voordeel 1: Licht gewicht en ruimtebesparend

Een eerste voordeel van steenstrips is hun lichte gewicht en dat ze weinig ruimte innemen. Dat komt omdat ze zo dun zijn. De gemiddelde dikte van een steenstrip schommelt rond de 2 centimeter. Het lichte gewicht en de beperkte dikte zorgen ervoor dat steenstrips de ideale oplossing zijn voor een gevelrenovatie met een minimum aan ruimteverlies.

Voordeel 2: Makkelijk te plaatsen

Verder zijn steenstrips eenvoudig te plaatsen en op maat te zagen, waardoor de gevelwerken vlot opschieten.

Voordeel 3: Behoud van originele karakter woning

Daarnaast blijft door steenstrips het authentieke karakter van een bakstenen woning behouden. Ze worden dan ook meestal gemaakt van echte bakstenen en worden op quasi dezelfde manier verzaagd.

Het verschil tussen een bakstenen muur en een gevel met steenstrips is bijgevolg miniem. Als resultaat bekom je het optisch effect van een bakstenen muur met vaak een soort van industriële look.

Voordeel 4: Steenstrips op isolatie

Een vierde voordeel van steenstrips is dat ze hand in hand gaan met isolatiepanelen. Steenstrips die bestemd zijn voor buiten kan je zowel rechtstreeks aanbrengen op de gevel als plaatsen op isolatiepanelen. Een gevelrenovatie met steenstrips laat je dus toe om tegelijkertijd te investeren in gevelisolatie.

Steenstrips die aangebracht zijn op isolatie verhogen naast je wooncomfort ook het uitzicht van je woning. Je bent je daarbij er best van bewust dat door het gebruik van deze methode je gevel iets dikker kan uitvallen.

Voordeel 5: Ruime keuze aan materialen en soorten

Tot slot heb je keuze uit een brede waaier van steenstrips als gevelbekleding. Vaak worden ze vervaardigd uit baksteen maar evengoed zijn ze verkrijgbaar in beton, natuursteen, gips, kunststof en zelfs siersteen. Steenstrips hebben dit te danken aan de vele toepassingen van sierstrips. Ze komen binnen en buiten perfect tot hun recht: bij gevelrenovaties, maar evengoed als wandbekleding.

Steenstrips plaatsen

Soorten steenstrips

Er bestaan 2 verschillende soorten steenstrips: minerale steenstrips en keramische steenstrips.

1. Minerale steenstrips

Minerale steenstrips kunnen verder onderverdeeld worden in 3 categorieën:

  • Baksteenstrips
  • Kunststeenstrips
  • Natuursteenstrips

Baksteenstrips worden gemaakt van gebakken aarde of klei, zien eruit als bakstenen en hebben een dikte van 2 cm. Qua afmetingen zijn ze identiek aan traditionele metselstenen, met enkel de dikte als verschil. Ze zijn verkrijgbaar in tal van kleuren, maar ook in 2 verschillende vormen: vlakke strips en hoekstrips.

Kunststeenstrips worden dan weer vervaardigd van een mengsel van mortel (cement en korrels) en pigmentgrondstoffen. Er bestaan kunststeentrips in natuursteen en baksteen. Ze zijn haast niet te onderscheiden van echte strips. Het voordeel is dat ze een pak goedkoper zijn en toch even mooi ogen.

De laatste optie om buitengevels of betongevels mee af te werken zijn natuursteenstrips. Tal van soorten natuursteen zoals zandsteen, leisteen en graniet komen in aanmerking als strips.

minerale steenstrips

2. Keramische steenstrips

Keramische steentrips zijn gewone wandtegels, maar dan in “steenimitatie”. Ze zijn uitgerust met een glazuurlaag, wat maakt dat ze enorm geschikt zijn als gevelbekleding in vochtige ruimtes. Ook in dit geval zijn ze in diverse kleuren en modellen te verkrijgen.

keramische steenstrips

Steenstrips kopen? Vraag advies aan een gevelwerker en ontvang gratis offertes op maat

Het is niet altijd even makkelijk om uit te maken welk soort steenstrips beantwoorden aan jouw stijl en wensen. Via onderstaand formulier vraag je snel en eenvoudig naar info, advies en prijzen op maat bij meerdere gespecialiseerde gevelwerkers tegelijk.

Van zodra je een aantal offertes in handen hebt, krijg je een veel concreter beeld van de verschillende materialen en het kostenplaatje. Zo kan je ook makkelijker keuzes maken voor jouw toekomstige bouw- of renovatieproject.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Gevelwerken
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelwerken