Wat is hechtgebonden asbest?

Bij hechtgebonden asbest zijn de asbestvezels stevig gemengd met een andere stof, zoals cement of lijm. Hechtgebonden asbest wordt ook wel vast asbest genoemd. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt.

Gebonden asbest versus los asbest

Losgebonden, niet-hectgebonden of zwakgebonden asbest bevat weinig of een zwak verbindmiddel, zoals gips. De vezels zijn dus amper of niet verankerd en vormen een gevaar voor de gezondheid. Losgebonden asbest is daarnaast ook nog gevoeliger voor beschadiging en laten makkelijk asbestvezels los in de lucht, omdat ze niet zijn verankerd in een ander materiaal.

Losgebonden asbest moet dus zo snel mogelijk verwijderd worden. Het komt vaak voor in vinylzeil, brandwerende kleding, afdichtingskoord, isolatieplaten en als spuitasbest.

Spuitasbest is een isolatiemateriaal dat vooral bestaat uit asbest met zeer weinig bindmiddel. Het werd opgespoten als isolatiemateriaal op staalconstructies tot 1978. Spuitasbest is meestal blauw, maar kan ook er bruin uitzien.

Asbest laten verwijderen door een professional?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende vakmannen in jouw buurt.
arrow Ontvang offertes

Vastgebonden asbest herkennen: voorbeelden 

Asbestcement en platen

Asbestcementen golfplaten zijn meestal lichtgrijs, maar kunnen er soms ook zwart- of roodgekleurd uitzien. Asbestcementen golfplaten werden vooral gebruikt op daken van garages, tuinhuizen, bijgebouwen etc. tot 1998.

Dak- en gevelleien kunnen ook mogelijk asbest bevatten. Ze zien er meestal grijs uit, maar kunnen even goed rood- of zwartgekleurd zijn. Het werd tot 1998 algemeen toegepast op daken van huizen en als bekleding van gevels.

Interieur: imitatiemarmer, bloembakken en vinyl

Asbest komt echter niet alleen terug in dakplaten, dak- en gevelleien, maar ook in imitatiemarmer, bloembakken etc.

Je herkent wel niet zo makkelijk asbest met het blote oog in deze toepassingen, dus je schakelt best een professional in om je materialen te laten onderzoeken op asbest.

Vormt hechtgebonden asbest een gevaar?

Er komen weinig tot geen asbestvezels vrij in hechtgebonden asbest zolang je voorzichtig omgaat met het materiaal. Meestal zijn hechtgebonden asbestconstructies in goede staat en zijn zo niet schadelijk voor de gezondheid.

Vroeger werd asbest ook gebruikt bij kits en lijmen, maar dit soort asbest valt niet altijd onder hechtgebonden asbest. Bij twijfel schakel je best een professional in om het materiaal te onderzoeken en mogelijk te verwijderen.

asbest dak verwijderen

Wanneer is het behouden van asbest verboden?

De algemene vuistregel is dat asbest verwijderd moet worden als het een risico vormt voor de gezondheid. Losgebonden asbest moet dus altijd verwijderd worden en hetzelfde geldt ook voor verweerd of beschadigd vastgebonden asbest waarvan de vezels dreigen los te komen.

Als asbest niet meer veilig is, mag je het ook niet zelf verwijderen. Je bent dan verplicht om een erkend asbestverwijderaar in te schakelen.

Hoe gevaarlijk is asbest stof?

Een normale blootstelling aan asbest is normaal gezien laag gedurende je hele leven, waardoor het risico op gezondheidsproblemen ook beperkt blijft. Ook als je wat langer vezels inademt, ligt het risico nog steeds laag, omdat het van korte duur is en de blootstelling aan de vezels ook niet heel groot is.

Vanaf je meerdere jaren asbestvezels inademt, loop je een groot risico op gezondheidsproblemen. Deze situatie kwam vooral vroeger voor bij bouwvakkers, timmermannen en verschillende andere beroepen in de industrie en installatietechniek. Tegenwoordig gaat men veel bewuster om met de gevaren die asbest met zich meebrengt en zijn de regels rond werken met asbest veel verstrengd.

Er gaat echter een lange tijd over het inademen van de asbestvezels en het opmerken van de gevolgen ervan. Het duurt ongeveer 40 jaar totdat kanker ten gevolge van asbest ontwikkeld is. Daarom neemt het aantal mensen met kanker door asbest nu nog steeds toe.

Hechtgebonden asbestvezels veilig verwijderen

Je mag hechtgebonden asbest zelf verwijderen, op voorwaarde dat de asbest in goede staat verkeert! Zo niet, dan valt het asbest onder semi-hechtgebonden asbest en mag dit enkel verwijderd worden door een professional.

Hechtgebonden asbest moet overigens ook verwijderd worden bij renovatie, verbouwing en verkoop van de woning.

Speel je liever op veilig en wil je een professional inschakelen om asbest te laten verwijderen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk verschillende professionals en laat je optimaal informeren!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen