Hoelang zweeft asbest in de lucht?

Asbest werd omwille van zijn goede eigenschappen tientallen jaren voor allerlei toepassingen in huis gebruikt. Zolang ze hechtvast en onaangeroerd in de oude woning blijven vormen ze geen probleem. Voor aanraken en zelfs inslikken van asbest zijn er tot vandaag nog geen wetenschappelijk aan te tonen nadelen gevonden. Het probleem begint wanneer asbestvezels jouw longen kunnen bereiken. Zodra materiaal met asbest bewerkt, gereinigd of gebroken wordt komen de met het blote oog niet zichtbare vezels in de lucht terecht. Vanaf dat moment is er een risico op inademen van asbestvezels. 

Zodra de vezels in de lucht terechtkomen kunnen ze daar, onder ideale omstandigheden, voor een heel lange tijd blijven. Dit komt doordat asbestvezels een bijna verwaarloosbaar gewicht hebben. Naast hun lichte gewicht hebben de asbestvezels aerodynamische eigenschappen. De combinatie van deze twee kwaliteiten zorgt ervoor dat asbest onder ideale, dat wil zeggen droge, omstandigheden in principe eindeloos lang in de lucht kan blijven. 

Ontvangt u graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Contacteer gratis en vrijblijvend asbestdeskundigen
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Vrijgekomen asbest na brand

Asbest mag dan wel gebruikt zijn voor zijn brandwerende kwaliteit, breekt er brand uit dan zullen de gevaarlijke asbestvezels zich razendsnel in de lucht verspreiden. Dit komt omdat meer dan 95% van de asbesthoudende materialen bestaan uit cement. Dit cement heeft in tegenstelling tot asbest geen goede brandwerende eigenschappen.

De structuur van asbest verandert bij een temperatuur van 1200°C. Op deze temperatuur zouden de vezels zo aangepast worden dat ze niet meer gevaarlijk zijn bij inhalatie. Bij een woningbrand worden deze temperaturen echter niet gehaald. Het cement waar asbestvezels in verwerkt zitten zullen bij een lagere temperatuur al uiteenspatten, wat de asbestvezels vrijgeeft in de lucht. De vezels verspreiden zich gedeeltelijk in de directe omgeving van de brand en worden gedeeltelijk meegevoerd met de hittestroom.

Het verhoogde contact met asbestvezels tijdens en na de brand zorgt amper voor een verhoging van de totale blootstelling aan asbestvezels gedurende je hele leven. De kans op asbestgerelateerde klachten is dus relatief weinig verhoogd na dit contact en vrijwel te verwaarlozen. De lucht wordt gekenmerkt door een verhoogde achtergrondconcentratie aan asbest. Dit wil zeggen dat vrije asbestvezels zich altijd en overal in beperkte mate in de lucht bevinden.

Hoeveel asbestvezels hangen in de buitenlucht?

In het buitenlicht bevinden zich over het algemeen zo een klein aantal asbestvezels dat het gezondheidsrisico heel erg laag blijft. Je kan de vezels niet met het blote oog waarnemen. Er bestaan luchtmetingen om de concentratie te controleren. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat de concentratie asbestvezels in jouw huis of op jouw werkplaats niet te hoog is. 

In de buitenlucht bedraagt de concentratie 20 – 40 vezels per m³. Ter vergelijking staat in de codex over het welzijn op het werk een grenswaarde op het vrijkomen van 0,1 asbestvezels per cm³ bij asbestwerken ingesteld. Deze grenswaarde is om de veiligheid van werknemers te waarborgen. 

Asbest komt vrij bij huisbrand

Vochtig weer gaat verspreiding tegen

Er hangen altijd asbestvezels in de lucht. De concentratie is deels afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij regen worden asbestdeeltjes uit de lucht gehaald en blijven ze op de bodem. Planten en vocht in de tuin houden asbestdeeltjes in sterke mate tegen. Opwaaiing van asbestvezels is zeker bij regen en mist minimaal. Bij droog weer kunnen de vezels opnieuw in de lucht terechtkomen.

Ga je toepassingen met hechtgebonden asbest verwijderen? Zorg dan dat je materiaal vochtig blijft. Dit gaat de eventuele verspreiding van asbestvezels tegen. Reinig achteraf alles goed met vochtige doeken. Asbestvezels kunnen niet in de lucht terechtkomen als ze nat zijn. 

Vochtig weer gaat de verspreiding van asbestvezels tegen die zich reeds in de lucht bevinden. Asbestvezels in verweerde asbesttoepassingen van gebouwen komen door regen net makkelijker vrij. Regen op asbestdaken neemt asbestvezels mee tot in de regengoot en daarna het grondwater. Via dit grondwater kan asbest verspreiden. Bij droog weer komen de vezels opnieuw vrij in de lucht. 

Hoe ver reikt asbest?

Zoals eerder aangehaald hebben asbestvezels een zo goed als verwaarloosbaar gewicht en perfecte aerodynamische eigenschappen. Hierdoor kunnen de vezels bij ideaal droog weer in principe de wereld rond geraken. Dit zorgt voor een heel lage concentratie asbestvezels in de lucht.

De meer geconcentreerde asbestrook die vrijkomt na een brand kan tot 500 meter vervliegen. Deze rook inademen is in principe niet gevaarlijker dan andere rook inademen, dit is namelijk altijd ongezond. Deze verspreiding van asbest noemen we primaire emissie.

Asbestvezels in de lucht

Kom in contact met asbestexperten en ontvang gratis en vrijblijvend advies

Asbest verwijderen laat je best over aan een expert. Zij volgen jaarlijks bijscholing om iedereen te verzekeren van een asbestveilige omgeving. Vul onderstaand offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend 1 of meerdere offertes. Vergelijk de offertes en bespaar zo kosten

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Sinds wanneer zijn hechtgebonden asbesttoepassingen verboden?

+
Hechtgebonden, maar ook niet-hechtgebonden asbest werd in België grotendeels verboden sinds 1998. Het produceren, verhandelen en hergebruiken van asbestmaterialen werd toen aan banden gelegd. Enkele uitzonderingen voor producten waar geen alternatief voor gevonden kon worden werden nog toegestaan. Sinds 2001 werden ook de uitzonderingen niet meer geaccepteerd en kwam er een totaalverbod op asbest in België. 

Ik heb per ongeluk asbest ingeademd, hoe gevaarlijk is dit?

+
Wanneer je eenmalig asbestvezels inademt, is de kans om asbestgerelateerde aandoeningen te krijgen heel klein. Asbestaandoeningen worden vooral gezien bij mensen die jaren werkten met asbesttoepassingen. Er blijft een kans op ziekte, ook als je slechts eenmalig asbest inademde, maar het risico is dus aanzienlijk lager. Het risico stijgt met intensiteit en duur van de blootstelling. Asbestvezels inademen moet dus te allen tijde vermeden worden. 

Zijn asbest platen gevaarlijk?

+
Platen van asbest bestaan uit hechtgebonden asbest. Dit is gevaarlijk, maar minder dan niet-hechtgebonden materiaal. Dit soort asbest komt iets minder makkelijk in de lucht terecht en zorgt dan ook voor een iets kleiner risico. Zolang de platen in goede conditie zijn en niet bewerkt worden is de kans op het vrijkomen van asbestvezels heel klein.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen