Wat is een gaswarmtepomp?

Een gaswarmtepomp is vergelijkbaar met een elektrische warmtepomp, maar wordt aangedreven door gas en niet door elektriciteit.

Een gaswarmtepomp zorgt, net zoals een elektrische warmtepomp, voor de verwarming van jouw woning en voor de productie van warm sanitair water, maar op basis van fossiele brandstof. Een gaswarmtepomp wordt aangedreven door een gasbrander, die zorgt voor een drukverhoging en dat zorgt op zijn beurt weer voor hete damp in de buizen.

Vaak wordt er naar een gaswarmtepomp verwezen als een GHP, Gas Heat Pump. Bovenop het gebruik van lucht als hernieuwbare energiebron, laat de gasgedreven motor het toe om het elektrisch aansluitvermogen te verlagen tot 90 % in vergelijking met een elektrische warmtepomp.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de juiste vakman in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Gaswarmtepomp versus elektrische warmtepomp

Een elektrische warmtepomp is interessant voor nieuwbouw en renovatie met nood aan verwarming. Terwijl een gaswarmtepomp beter past bij al bestaande woningen. Een elektrische warmtepomp is alleen interessant voor renovaties wanneer je je woning goed isoleert en verwarmt met een lage temperatuursysteem. Een gaswarmtepomp kan makkelijk hoge watertemperaturen leveren en past daardoor in een woning met verwarming op hoge temperatuur (70°C – 90°C).

Daarnaast speelt een lage buitentemperatuur geen grote rol bij een gaswarmtepomp ten opzichte van een elektrische warmtepomp. Een gaswarmtepomp verliest niet aan rendement bij koude temperaturen, zelfs bij temperaturen van -10 °C, terwijl een een elektrische warmtepomp wel aan rendement verliest bij koude temperaturen.

Een gaswarmtepomp is tot slot ook aanzienlijk efficiënter dan een elektrische warmtepomp op vlak van hernieuwbare energie en verwarmingskosten. Een elektrische warmtepomp heeft tot 2,5 keer meer primaire energie nodig om 1 kWh op te wekken dan aardgas. Dat vertaalt zich uiteindelijk in minder hoge energiekosten.

warmtepomp

Werkingsprincipe en soorten

Er bestaan 2 soorten gaswarmtepompen: de gasabsorptiewarmtepomp en de gasmotorgedreven warmtepomp. Het eerste type werkt door het zogenaamde absorptieproces. De tweede soort werkt via een gasmotor.

1. Gasabsorptiewarmtepomp 

Dit type warmtepomp werkt door thermische processen, zoals een lucht-water warmtepomp. Een gasbrander laat de druk verhogen, waardoor de vloeistof in de warmtepomp verdampt. Dankzij die verdamping wordt de warmte uit de lucht gehaald en op die manier wordt jouw woning verwarmd of geniet je van sanitair warm water.

2. Gasmotorgedreven warmtepomp 

Een gasmotorgedreven warmtepomp werkt op dezelfde manier als een elektrische warmtepomp. Het onttrekt warmte uit de natuur en verwarmt zo jouw woning of voorziet het van sanitair warm water. Het verschil met de elektrische warmtepomp zit in de aandrijving van het toestel: de warmtepomp wordt aangedreven door gas en niet door elektriciteit.

Gaswarmtepomp kopen in 2024

Een gaswarmtepomp kopen in 2024 biedt een duurzame en efficiënte oplossing voor je verwarmingsbehoeften. Overweeg de aanschaf via erkende installateurs, die niet alleen hoogwaardige apparatuur leveren, maar ook expertise en een professionele installatie bieden.

Zo ben je verzekerd van een optimale werking en maximaal rendement van je gaswarmtepomp. Maak vandaag nog een weloverwogen keuze en geniet van een comfortabel en energiezuinig verwarmd huis.

Wil je een gaswarmtepomp installeren?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wat kost een gaswarmtepomp?

Een gasabsorptiewarmtepomp voor particuliere toepassing, zoals de lucht-water variant, heeft een startprijs van gemiddeld € 7.000 à 8.000. Dit is vergelijkbaar met de aanschafprijs van een elektrische lucht-waterwarmtepomp, die start vanaf gemiddeld € 7.500.

Hoewel de initiële kosten vergelijkbaar zijn, biedt de gasabsorptiewarmtepomp aanzienlijk lagere gebruikskosten in vergelijking met de elektrische variant. Voor vrijblijvend advies en prijzen op maat, kun je terecht op de offertepagina.

Premie

Bij de keuze voor een gaswarmtepomp komen diverse premiemogelijkheden in aanmerking, vergelijkbaar met elektrische warmtepompen:

  1. Premie van de netbeheerder
  2. Mijn VerbouwPremie
  3. Gemeentelijke premies voor warmtepompen

Het benutten van bovenstaande premies kan je aanzienlijke financiële voordelen opleveren bij de installatie van een gaswarmtepomp.

warmtepomp buiten

Rendement

Een gaswarmtepomp staat bekend om zijn hoog rendement, zelfs bij lage buitentemperaturen. Met een rendement dat kan oplopen tot wel 169 %, overtreft het de prestaties van een elektrische warmtepomp. 

Het opvallende voordeel van een gaswarmtepomp is de mindere afhankelijkheid van de buitentemperatuur in vergelijking met zijn elektrische tegenhanger. Zelfs in vrieskou behoudt een gaswarmtepomp zijn efficiënte werking, terwijl een elektrische variant bij lage temperaturen juist rendementsverlies kan ervaren.

Gaswarmtepomp plaatsen: voor- en nadelen

Voordelen

  1. Slimme keuze voor je portemonnee en het milieu, met als doel klimaatbesparing. Het draait om efficiënt energieverbruik en minimale energievraag. Aardgas, als primaire brandstof, vereist aanzienlijk minder energie voor productie dan elektriciteit. De productie van 1 kWh elektriciteit vergt 2,5 keer meer primaire energie dan bij aardgas. Dit verschil weerspiegelt zich in de energiefactuur, waar 1 kWh aardgas 3 à 4 keer goedkoper is dan 1 kWh elektriciteit.
  2. Geschikt voor renovaties en nieuwbouw. Een gasabsorptiewarmtepomp is toepasbaar voor zowel lage- als hoge-temperatuurverwarming. Hierdoor is het niet enkel geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor renovatieprojecten.

Het opvallende voordeel is dat een gaswarmtepomp aanvoertemperaturen tot 70 °C kan bereiken. Daardoor is het perfect te integreren in bestaande woningen met hoogtemperatuurverwarmingssystemen, zonder het bestaande afgiftesysteem te moeten vervangen.

Nadelen

  1. Beperkingen bij hoge watertemperaturen. Een gaswarmtepomp is minder geschikt als de benodigde watertemperatuur hoger ligt dan 70 °C. In dergelijke situaties is een gascondensatieketel een betere keuze.
  2. Geen gasaansluiting of behoefte aan afstelling. Bij afwezigheid van een gasaansluiting kan een gaswarmtepomp op propaangas werken, maar het vereist wel een nauwkeurige afstelling.
  3. Ruimtevereisten voor de buitenunit. Een buitenunit is noodzakelijk voor een gaswarmtepomp, wat plaats vereist. De compacte omvang (1 m²) maakt dit in de meeste situaties echter haalbaar.

Meer weten over gaswarmtepompen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Heb je bijkomende info nodig over gaswarmtepompen? Wil je advies op maat en offertes ontvangen? Aarzel niet om je verder te informeren en maak gebruik van ons gratis offerteformulier.

Kom zo in contact met deskundige installateurs die je graag bijstaan en helpen bij het maken van de juiste keuze. En zorgen voor een correcte plaatsing! Bespaar ook tijd en geld terwijl je profiteert van een duurzame en efficiënte verwarmingsoplossing.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Wat is zuiniger: een warmtepomp of gas?

+
Met een lucht-water warmtepomp bespaar je gemiddeld 1.341 euro per jaar ten opzichte van een gasinstallatie.

Kan een warmtepomp gas vervangen?

+
Sinds kort kan je de gas – of mazoutketel probleemloos vervangen door een warmtepomp zonder dat je hele systeem van radiatoren moet worden vervangen.

Wat is een gasabsorptiewarmtepomp?

+
Een gasabsorptiewarmtepomp is een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp waarvan de compressor aardgas gebruikt in plaats van elektriciteit als energiebron. Vooral voor de verwarming van grotere ruimtes wordt deze techniek toegepast.
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp