Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Lucht – lucht warmtepompen zijn een goed alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie. Het is een van de goedkopere soorten warmtepomp en is daarnaast ook nog eens energiezuinig. Naast verwarmen, kan de installatie ook koelen.

Wanneer is een lucht-lucht warmtepomp systeem interessant?

Een lucht-lucht warmtepomp is de ideale oplossing voor wie een energiezuinig apparaat wil dat zowel kan koelen als kan verwarmen. Verwarmen met het warmtepompsysteem verbruikt minder energie dan verwarmen met een elektrisch vuurtje, waardoor het voor mensen die elektrisch verwarmen een interessante keuze kan zijn. Er zijn enkele situaties waarin een lucht-lucht warmtepomp bijzonder interessant kan zijn

  • Voor wie geen centrale verwarming heeft
  • Wie verwarmt op elektrische vuurtjes 
  • Wie ook een airco plant te installeren 
  • Wie een kleine en goed geïsoleerde woning heeft
lucht-lucht warmtepomp

Hoe zuinig is een lucht-lucht warmtepomp?

De enige energie die een lucht-lucht warmtepomp te doen werken is de energie die gebruikt wordt om het systeem te laten draaien en het transport van de vloeistof. Er is dus veel minder energie nodig dan bij een elektrisch vuurtje.

Hoe werkt het?

Een lucht-lucht warmtepomp maakt geen gebruik van fossiele brandstof. Het verwarmen en verkoelen van de ruimte gebeurt aan de hand van warme lucht en koelvloeistof!

Twee units

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit twee units: een binnenunit en een buitenunit. Dat is nodig omdat er lucht van buiten gebruikt wordt om de temperatuur binnen te reguleren. De twee units staan in verbinding met elkaar. 

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de plaatsing van de units. De buitenunit kan aan de muur, op een (plat) dak of op de grond geplaatst worden. Een binnenunit kan op de vloer, aan een wand of aan het plafond bevestigd worden. Er kunnen ook meerdere binnenunits gelinkt worden aan één buitenunit om bijvoorbeeld meerdere ruimtes te koelen of verwarmen.

Lucht-lucht warmtepomp binnenunit en buitenunit

Verwarmingsproces

Met behulp van een ventilator in de buitenunit wordt buitenlucht aangetrokken. Deze lucht warmt koelmiddel op, waardoor er gas ontstaat. Een compressor zuigt het gas aan en zet het onder druk, waardoor de temperatuur van het gas stijgt. Daarna komt het gas in de binnenunit terecht, waar het gas condenseert en warmte afgeeft aan de ruimte. Een ventilator verdeelt de lucht dan over de ruimte. De druk op de koelvloeistof wordt opnieuw verlaagd zodat dit proces opnieuw kan plaatsvinden.

Warmtepompen vergelijken?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Mogelijkheden bij een lucht-lucht warmtepomp

Er bestaan verschillende soorten warmtepomp met verscheidene mogelijkheden. Hieronder lees je meer over de verschillende opties.

Lucht-lucht warmtepomp monoblock

Een monoblock is een warmtepomp die je binnen plaatst. De binnen- en buitenunit zijn verwerkt in één apparaat. Door middel van een aan- en afvoerkanaal verplaatst de lucht zich naar buiten. Wanneer je een opening in de buitengevel hebt voor het afvoerkanaal, is de installatie van dit model zeer eenvoudig.

Lucht-lucht warmtepomp monoblock

Voordelen monoblock

Een monoblock heeft enkele voordelen. Het toestel slaagt er eveneens in om de ruimte te koelen en verwarmen, maar is goedkoper in aanschaf. Het toestel zorgt ook voor een kleinere geluidsoverlast dan vele andere modellen en er is een premie beschikbaar voor de aanschaf.

Nadelen monoblock

Er zijn eveneens nadelen verbonden aan een monoblock. De luchtstromen zijn erg voelbaar en op te merken in de ruimte. Daarnaast is enkel de directe omgeving van het apparaat gekoeld of verwarmd door het beperkte bereik. Ook het geluid van de compressor kan wel eens hoorbaar zijn.

Lucht-lucht warmtepomp koeling

Veel toestellen die gebruikmaken van een lucht-lucht warmtepomp zijn ook in staat om de ruimte koel te houden, zodat je ook gebruik kan maken van het toestel in de zomermaanden en geen aparte airconditioning hoeft aan te schaffen.

Lucht-lucht warmtepomp verwarmen en koelen

Lucht-lucht warmtepomp vloerverwarming

Lucht-lucht warmtepompen zijn niet geschikt om te combineren met vloerverwarming. Er bestaan echter wel warmtepompen die gecombineerd kunnen worden met een vloerverwarming, door de warmte van de buitenlucht of grond om te zetten in warm water. Een lucht-water warmtepomp is daarvoor een geschikte optie.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Wat kost een lucht-lucht warmtepomp?

Wie een lucht-lucht warmtepomp aanschaft, zal meestal tussen de 2.500 en 3.000 euro kwijt zijn. Daarmee zijn lucht-lucht warmtepompen bij de eerder goedkopere opties is onder de warmtepompen. Er zijn voor de installatie dan ook geen graafwerken nodig. Hoeveel de installatie zal kosten in jouw situatie hangt af van verschillende factoren zoals het vermogen van de installatie, het aantal binnenunits en het model van de buitenunit. Daarnaast kosten plafondmodellen over het algemeen meer dan grondmodellen. Om te weten welke warmtepomp het beste past bij jouw situatie, schakel je best het advies van een specialist in. 

Lucht-lucht warmtepomp plafondmodel

Premie + aanvraagprocedure

Voor een energiezuinige verwarmingsinstallatie geeft de overheid premies. Er zijn twee voorwaarden: 

  1. De aankoopfactuur is maximaal twee maanden oud
  2. De plaatsing gebeurde door een erkende vakman

Er bestaan verschillende premies. Hieronder vind je een overzicht.

A. Renovatiepremie

Je komt in aanmerking voor deze premie als jouw woning door renovatiewerken voorzien is van een centrale verwarming of een pelletketel. De premie is afhankelijk van jouw inkomenssituatie. Een voorwaarde is dat  jouw woning minimaal 30 jaar oud is. Sinds 1 oktober 2022 kan je de aanvraag van Mijn VerbouwPremie online indienen.

B. Warmte-krachtcertificaten

Een warmte-krachtkoppeling is een CV-ketel die zowel elektriciteit als warmte genereert. Je bespaart energie door gelijktijdig elektriciteit en warmte op te wekken. Hiervoor kan je steun ontvangen voor de overheid.

C. Warmtepomppremies

De premie wordt gegeven aan mensen die een warmtepomp installeren. De grootte van de premie hangt af van het type warmtepomp. Een voorwaarde voor het ontvangen van de premie is dat je omgevingsvergunning minstens vijf jaar geleden verleend is.

D. EPC-labelpremie

Als jouw woning geen goede energieprestatie heeft, kan je beroep doen op een EPC-labelpremie. Met dat geld kan je je woning (binnen de vijf jaar) renoveren, zodat je een gunstig EPC-label haalt.

Lucht-lucht warmtepomp EPC-labelpremie

E. Totaalrenovatiepremie

Wie minstens drie energiebesparende maatregelen treft, kan beroep doen op een totaalrenovatiepremie.

F. Premie voor condensatieketel

Afnemers die recht hebben op een sociaal tarief kunnen beroep doen op een premie voor een condensatieketel. Een voorwaarde voor deze premie is dat de woning voor 1 januari 2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Vanaf 1 juli 2022, recht op Mijn VerbouwPremie:

Deze premie kan sinds 1 oktober 2022 online aangevraagd worden en bedraagt maximaal 50% van de totale factuur. Mijn VerbouwPremie geldt voor geothermische warmtepompen, lucht/water en lucht/lucht warmtepompen. Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de premie: 

  • Woonachtig in het Vlaams Gewest
  • Enkel voor gebouwen die vóór  2014  aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet
  • Omgevingsvergunning  voor stedenbouwkundige handelingen  werd meer dan 5 jaar geleden verleend
  • Voldoen aan de EPB-eisen en waarvoor de EPB-aangifte tijdig is ingediend.

Premie en subsidie aanvragen

De premie kan op twee manieren aangevraagd worden:

  1. Via de website van de netbeheerder Fluvius
  2. Met de post naar de hoofdzetel van de netbeheerder.

Rendement en terugverdientijd

Het rendement van je warmtepomp wordt bepaald door verschillende factoren zoals de temperatuur buiten en binnen, de grootte en isolatie van het huis, het type warmtepomp en hoe je je huis verwarmt.  Deze factoren, alsook de aankoopprijs van je warmtepomp, bepalen de terugverdientijd van je warmtepomp en zijn dus sterk afhankelijk van jouw situatie. De gemiddelde terugverdientijd wordt geschat tussen de zeven en vijftien jaar.

Lucht-lucht warmtepomp plaatsen: voor- en nadelen

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een lucht-lucht warmtepompsysteem

  • Het is relatief goedkoop 
  • Door de optie om zowel te koelen als te verwarmen is het een toestel met veel flexibiliteit
  • Het toestel werkt snel
  • De installatie is eenvoudig 
  • Omdat er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen, is het milieuvriendelijk

Nadelen

Er zijn echter ook nadelen om rekening mee te houden: 

  • Laag rendement bij koud weer
  • Bij koud weer is er een extra verwarmingsbron nodig
  • Je kan een lucht-lucht warmtepomp niet combineren met vloerverwarming of radiatoren. Dit is wel mogelijk bij een lucht-water warmtepomp
  • Voelbare luchtstroom
Lucht-lucht warmtepomp voebare luchtstroom

Op zoek naar de beste lucht-lucht warmtepompen?

Overweeg jij om een lucht-lucht warmtepomp te installeren? Door een specialist te raadplegen ben je zeker van de beste mogelijkheden om jouw woning te verwarmen en te koelen. Wanneer je verschillende specialisten vergelijkt, ben je zeker dat je in contact komt met de specialist die bij jou past. Door de onderstaande formulier in te vullen, vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan en kan je eenvoudig prijzen vergelijken! 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Wat is beter lucht-lucht of lucht water warmtepomp?

+
Wat de betere optie is, hangt af van jouw noden. Zoek je een goedkoper toestel om een kleine ruimte te verwarmen en te koelen? Dan is een lucht-lucht warmtepomp waarschijnlijk de beste optie. Wil je ook water verwarmen en zo ook de (vloer)verwarming aandrijven? Dan kan je beter kiezen voor een lucht-water warmtepomp 

Is een lucht-lucht warmtepomp hetzelfde als een airco?

+
Nee, een airconditioner is niet hetzelfde als een lucht-lucht warmtepomp. Het verschil is dat een airco niet in staat is om naast te koelen, ook te verwarmen. Dat maakt een lucht-lucht warmtepomp een goede keuze voor wie in een gemengd klimaat woont.

Waar lucht lucht warmtepomp plaatsen?

+
Er zijn verschillende opties voor de plaatsing van een lucht-lucht warmtepomp, al moet er wel rekening gehouden worden met enkele beperkingen. De buitenunit staat bij voorkeur ver genoeg van de buren en afgeschermd van extreme weersomstandigheden en obstakels die de luchttoevoer kunnen verhinderen. De binnenunit moet dan weer zo geplaatst worden dat de luchttoevoer gelijkmatig loopt over de ruimte. 
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp