Inhoud
Wat hebben een warmtepomp en een airco gemeen?
Een warmtepomp verwarmt lucht op precies dezelfde manier als een airconditioner deze koelt. Alleen de werking is omgekeerd. Dit wordt ook wel een omkeerbare warmtepomp genoemd.
Bij een klassieke airco gaat warme lucht naar buiten en koude lucht naar binnen. Bij een warmtepomp wordt koude lucht afgevoerd en warme lucht naar binnen ingevoerd.
Je hebt dus geen twee aparte systemen nodig om in de zomer je huis te koelen en in de winter te verwarmen. Alleen de werking van de warmtepomp/airconditioner (buitenunit) hoeft te worden omgekeerd. Het omkeren is eenvoudig en goedkoop. Daarom zal één buitenunit niet veel kosten.
Een warmtepomp airconditioning kost inclusief btw en installatie gemiddeld 2.000 tot 8.000 euro.
Voordelen warmtepomp + airco
Door slechts één systeem te gebruiken, heb je minder onderhoudskosten. Ook zullen er minder apparaten in huis zijn. Dit bespaart veel ruimte. Je hebt maar één aansluiting nodig en je hoeft geen gebruik meer te maken van lokale fossiele brandstoffen.
Er zijn geen gasaansluitingen nodig en zeker geen vervuiling van brandstoftanks die jaarlijks gekeurd moeten worden. Maak eenvoudig verbinding met het elektriciteitsnet om de perfecte sfeer in je huis te creëren. Ook voor winkels en warenhuizen is het een uitstekend idee om airconditioning met warmtepompen te combineren.
Nadelen warmtepomp + airco
Er is ook een groot nadeel, namelijk het verbruik. De lucht koelen in de zomer en verwarmen in de winter kost veel energie. Hoewel warmtepompen en airconditioners slechts 20-25 % van de energie verbruiken die andere oplossingen nodig hebben.
Dit zou een dure oplossing zijn als deze energie volledig van het net moet worden ingekocht. Daarom raden wij aan om bij gebruik van een warmtepomp in combinatie met een airco ook direct op zoek te gaan naar een investering in zonnepanelen.
Zonnepanelen met airconditioning brengen de kosten omlaag naar een niveau waar passieve koeling bijna gratis is. Het effectieve verbruik hangt natuurlijk af van de eisen die je stelt aan je airco en de hoeveelheid energie die jouw zonnepanelen kunnen produceren. Een andere optie is het installeren van een elektrische kachel.
Wat zijn de verschillen tussen beide?
Warmtepompen werden oorspronkelijk gebruikt voor verwarming, terwijl airconditioners gebruikt werden voor actieve koeling. Dat is echter niet het enige verschil tussen de twee apparaten.
Airconditioners stoten altijd gekoelde lucht uit in de vorm van lucht. De airconditioner blaast gekoelde lucht direct de kamer in. Warmtepompen daarentegen voeren doorgaans warmte af naar het verwarmingssysteem. Het gaat dan om centrale verwarming of vloerverwarming. Bij lucht-lucht warmtepompen wordt de warmte via de binnenunit de ruimte ingeblazen.
Hoewel een warmtepomp ook kan koelen, gaat het in de praktijk meestal om passieve koeling. Dit betekent dat warmtepompen niet zo intensief koelen als airconditioners. Bij airconditioning denk je aan actieve koeling.
Als je de warmtepomp laat afkoelen, daalt de temperatuur in de kamer maar een paar graden, wat lager is dan bij een volwaardige airco. Toch zijn deze paar graden soms al voldoende voor een aangename temperatuur in de zomer.
Welk type meest geschikt? Lucht-lucht warmtepomp
Wil je de warmtepomp in je huis als klassieke airco gebruiken tijdens warme zomermaanden? Voor welke soort warmtepomp ga je dan het best? Kies dan voor lucht-lucht warmtepompen.
Airconditioningsystemen die lucht kunnen koelen en verwarmen, worden ook wel omkeerbare lucht-lucht warmtepompen genoemd. Voor verwarming wordt verwarmd door buitenlucht onder een hogere druk te pompen, en de gewonnen energie wordt vervolgens overgebracht naar een of meerdere binnenunits afhankelijk van de gewenste temperatuur.
Koelen in de zomer is precies het tegenovergestelde: wanneer de gepompte lucht ontspant, komt koele lucht vrij, waardoor de lucht in huis door hetzelfde medium wordt gekoeld.
Alternatief: lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepompen kunnen ook een woning koelen, maar in plaats van warme lucht aan te zuigen, leveren ze koelwater via verwarmingselementen.
Aandachtspunten wanneer je koelt met een warmtepomp
Voor een optimaal gebruik hou je best rekening met de onderste aandachtspunten wanneer je koelt met een warmtepomp.
1. Wees alert voor verliesposten
Naast verwarmen van een huis, wil je op de hoogte zijn van verliezen zoals het openen van deuren en ramen. We benadrukken dit omdat, in tegenstelling tot verwarming in de winter, passieve koeling in de zomer niet altijd door iedereen in huis goed gevolgd wordt.
2. Let op het energieverbruik
Wees ook consequent. Houd de koelkast koel. Voornamelijk het afvoeren van warmte die energie verbruikt. Door je huis op een aangename temperatuur te houden, verminder je het energieverbruik.
3. Tip: combineer met zonnepanelen
Gebruik een verkoelende warmtepomp (airconditioner) in combinatie met zonnepanelen. Als het huis te warm is, geeft de zon ook veel warmte af. Door je warmtepomp te combineren met zonnepanelen komt de verbruikte energie niet van het distributienet maar vrijwel direct van je gratis zonnepanelen.
Extra info nodig? Stel je vraag aan professionals en ontvang gratis offertes
Indien je meer informatie wilt over een warmtepomp airconditioning plaatsen, aarzel niet om advies te vragen aan professionals. Ontvang gratis vrijblijvende offertes via onderstaand offerteformulier.