Wat is een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp is een combinatie van een hoogrendementsketel op gas en een lucht-water warmtepomp. Het combineert hernieuwbare energie met de bestaande verwarmingsinstallatie. Hoe dit hybride systeem van warmtepomp met verwarmingsketel precies in elkaar zit, hangt af van het soort warmtepomp je kiest.

De meeste modellen van de warmtepompen bestaan uit een buitenunit en een binnenunit, waarin de hybride warmtepomp verwerkt is. De units worden telkens gekoppeld aan de cv-ketel en de thermostaat.

Werkingsprincipe

Zoals hierboven vermeld, werkt een hybride warmtepomp met een slimme thermostaat. Die thermostaat werkt samen met een regelunit. Samen bepalen ze de meest economische of ecologische verwarmingsstrategie.

Bij de meeste slimme thermostaten kan je de huidige prijs voor gas en elektriciteit programmeren. Het zorgt ervoor dat het systeem kan berekenen welke energiebron het best ingezet wordt om te verwarmen. Dat kan elektriciteit zijn via de hybride warmtepomp of gas via de cv-ketel.

hybride warmtepomp

Hybride cv-ketel

De hybride cv-ketel combineert een hybride warmtepomp met een condensatieketel. Op die manier kan je groene energie koppelen aan een hoog rendement. We hebben het hier ook over een intelligent systeem’. Het hybride systeem zal altijd zelf de energiebron kiezen die op dat moment het meeste voordelig is en het hoogste rendement oplevert.

Warmtepomp of ketel?

Wanneer gebruikt het hybride systeem de warmtepomp en wanneer de verwarmingsketel? De warmtepomp verwarmt het cv water het grootste deel van het jaar. De warmtepomp haalt maar liefst 80 % van zijn energie uit de buitenlucht en 20 % uit elektriciteit.

Wordt het te koud buiten? Dan zal de verwarmingsketel bijspringen om voldoende warmte te produceren. De ketel zal pas werken als dat goedkoper is dan de verwarming met de warmtepomp. Dit kan het geval zijn wanneer bijvoorbeeld de lage temperatuur buiten minder dan 5°C bedraagt. Dan neemt de hr ketel de volledige werking over.

In de onderstaande video wordt de werking van hybride warmtepompen nog eens uitgelegd:

Hoeveel kost een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp kost gemiddeld 5.000 tot 7.000 euro, inclusief btw en installatie. Dankzij dit soort systeem kan je besparen op materiaal. Dit doordat het systeem geïnstalleerd wordt op de huidige situatie, meestal op de bestaande cv-ketel.

De installatie van hybride warmtepompen hoef je niet te combineren met een nieuwe ketel. Je kunt de nieuwe warmtepomp koppelen aan de bestaande verwarmingsinstallatie, wat de kosten drukt. Wil je graag een prijs op maat voor een hybride warmtepomp? Vraag nu gratis vrijblijvende offertes aan en vergelijk de beste vakmannen in jouw buurt.

Hybride warmtepomp installeren?Ontvang gratis offertes van erkende installateurs

Premie warmtepomp

Wanneer je een hybride warmtepomp laat plaatsen door een gecertificeerde installateur, dan heb je recht op de warmtepomp premie die je kan aanvragen bij Fluvius. Er zijn enkele voorwaarden voor de ontvangst van deze premie voor warmtepomp:

  • Je woning dient uiterlijk op 31 december 2013 aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet
  • De aanvraag moet binnen het jaar na de factuurdatum ingediend worden.
  • Nieuwe warmtepomp moet geplaatst en gefactureerd worden door een aannemer.

De aannemer dient in het bezit te zijn van een certificaat van bekwaamheid voor warmtepomp of een certificaat van bekwaamheid voor ondiepe geothermische systemen.

Ook is er sinds 2021 een verhoogde premie voor huishoudelijke eindafnemers die aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet. De premie voor een hybride lucht-waterwarmtepomp is sinds dit jaar ook verhoogd. Dit komt door de huidige energiecrisis.

Aanvraagprocedure

De aanvraagprocedure voor de premie voor hybride warmtepompen is vrij eenvoudig. Je kan de premie bij Fluvius aanvragen op twee manieren. Je kan ze online aanvragen, dit is de snelste manier. Maar je kan de premie ook op papier aanvragen.

Dit doe je dan met het aanvraagformulier premie warmtepomp. Deze kan je terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid. De uitbetaling volgt binnen de 6 maanden na de goedkeuring van de aanvraag.

warmtepomp hybride

Rendement en terugverdientijd

Hybride warmtepompen werken op stroom en aardgas. Bijgevolg kan het rendement van de hybride warmtepomp lager liggen dan bij andere soorten warmtepompen. Hoe rendabel de hybride warmtepomp precies is, hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie en andere factoren.

Zo is de staat van je huidige cv-ketel belangrijk. Na enkele jaren kan je zelfs winst maken. Je zal dan minder betalen voor het gasverbruik en de verkoopwaarde van de woning laten stijgen.

Gemiddeld bespaar je jaarlijks tussen de 200 tot 600 euro. De exacte besparing is afhankelijk van je huidige gasverbruik. Wanneer je weinig gas verbruikt (minder dan 1.000 m3/jaar), valt er niet heel veel te besparen en zal de terugverdientijd boven de 10 jaar liggen.

Maar verbruik je veel gas (meer dan 1.000 m3/jaar), dan zal je tussen de 350 tot 600 euro besparen op jaarbasis. De terugverdientijd ligt dan tussen de 5 à 7 jaar.

Hybride warmtepomp installeren: voor- en nadelen

Je weet nu wat een hybride warmtepomp is, hoe ze werkt en hoeveel ze kost. Even belangrijk is dat je de voor- en nadelen correct kan afwegen. Zo kan je bepalen of een hybride warmtepomp iets voor jouw woning is.

Vraag je gratis offertes aan

Voordelen hybride warmtepomp

  • Het hybride systeem kiest altijd zelf voor de meest milieuvriendelijke en zuinige optie om te verwarmen. Dit gebeurt door de slimme thermostaat. Het zorgt voor de vermindering van de uitstoot van CO2 en zal zorgen voor de besparing van de kosten.
  • Met de hybride warmtepompen bespaar je op je maandelijkse energiefactuur.
  • De installatie is vrij eenvoudig en er zijn geen breekwerken nodig.
  • Een hybride warmtepomp is ideaal voor renovaties. Omdat een hybride systeem ook cv water aan hoge temperatuur kan produceren, kunnen de bestaande radiatoren behouden blijven.

Nadelen

  • Een hybride warmtepomp installatie neemt redelijk veel ruimte in beslag. Dat komt omdat je naast plek voor de warmtepomp ook ruimte moet voorzien voor de cv-ketel.
  • Doordat de hybride warmtepomp aangesloten is op gas, ben je nog aangewezen op een externe energieleverancier. Je bent voor je energie- en verwarmingsproductie dus nog niet 100 % onafhankelijk van het bestaande net.

Meer weten over hybride warmtepompen? Vraag gratis advies en offertes

Kies voor een erkend installateur en profiteer van een correcte plaatsing van de hybride warmtepomp. Wanneer je kiest voor een erkend installateur maak je bovendien aanspraak op de premie voor warmtepompen.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere vakmannen in jouw regio. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en een hybride warmtepomp voor de beste prijs laten plaatsen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp