Wat is een elektrische warmtepomp?

Met een elektrische warmtepomp verwarm je milieuvriendelijk en duurzaam je woning. Het doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen en warm water leveren. Maar dan duurzamer! Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de natuur.

De elektrische warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit de bodem, de lucht, of uit grondwater te halen.

Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige warmtepomp of all electric warmtepomp genoemd omdat deze warmtepomp enkel elektriciteit nodig heeft om warmte te genereren.

Het verbruik is minimaal en je krijgt datgene wat je verbruikt aan elektriciteit viervoudig terug in warmte. Dit zorgt ervoor dat de energiefacturen niet snel oplopen.

Elektrische waterpomp installeren?Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten
elektrische warmtepomp

Wanneer een volledig elektrische warmtepomp kopen?

Voor je dit type aanschaft, hoor je te weten dat je woning aan bepaalde voorwaarden eerst moet voldoen. Dewelke? We leggen het hieronder uit!

Voorwaarde 1: Is je woning geïsoleerd?

Een goed geïsoleerde woning is belangrijk, omdat warmtepompen werken met een lagere verwarmingstemperatuur dan een cv-ketel. Voorzie ramen van HR++ glas of triple glas en een goede dak. Zo ben je zeker van een goede isolatie voor de elektrische warmtepomp.

Voorwaarde 2: Voorzie lagetemperatuurverwarming (LTV)

Een warmtepomp werkt met een laag temperatuur van meestal 35 tot 55 graden in combinatie met vloerverwarming of radiatoren. Een hr-ketel doet dit meestal met een temperatuur van 60 tot 80 graden.

Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur dan een hr-ketel. Toch kan hiermee je woning sneller, milieuvriendelijker en op een constante temperatuur verwarmen als je een goed geïsoleerde woning hebt.

Voorwaarde 3: Is je energieaansluiting geschikt?

Bij voorkeur heb je een zwaardere energieaansluiting nodig van 3×25 Ampère. Neem contact op met je netbeheerder indien je een zwaardere aansluiting nodig hebt. De kosten hiervoor zijn eenmalig.

Hoeveel kost een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp kost gemiddeld € 10.000. De soort warmtepomp heeft wel een grote invloed op de prijs. Afhankelijk van de bron waaruit ze hun warmte halen zijn er verschillende soorten warmtepompen.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen (incl. btw en plaatsing) voor een elektrische warmtepomp:

Elektrische warmtepomp prijs per type Richtprijzen
Lucht-water warmtepomp € 6.500 – 14.000
Water-water warmtepomp € 8.500 – 19.500
Grond-water warmtepomp € 10.000 – 24.000

Vraag gratis meerdere vrijblijvende offertes

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van je elektrische warmtepomp?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het keuzeproces. We overlopen ze hieronder.

1. Grootte

De grootte van je woning. Bij een grote woning wordt er meer werk gevraagd van je warmtepomp. Hierdoor is de verdeling van de ruimte belangrijk.

2. Solo/Combi warmtepomp

Wil je alleen je huis verwarmen? Kies dan voor een solo warmtepomp. Wil je ook water kunnen verwarmen? Kies dan voor een combipomp.

3. Juiste isolatie

De isolatie van je woning is uiterst belangrijk. Zorg dus voor een goede isolatie.

4. Meer werk

Indien er extra werk komt bij kijken zal de totale prijs duurder zijn. Hoe meer werk, hoe duurder de totale prijs.

5. Type huis

Een vrijstaande woning heeft meer verwarming nodig dan een rijhuis.

6. Vergunning

Als je voor een (grond)water type kiest, dan heb je een vergunning nodig.

warmtepomp aansluiten

Premie

De overheid geeft premies om meer mensen te stimuleren over te gaan op de aanschaf van energiebesparende verwarmingsinstallaties die minder CO2 uitstoten. Er zijn wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • De premie voor een warmtepomp wordt toegekend voor woningen in het Vlaamse gewest die uiterlijk op 31-12-2013 werden aangesloten op het net, of waarvoor de bouwaanvraag uiterlijk op 31-12-2013 werd ingediend maar pas vanaf 1-1-2014 werden aangesloten
  • Elektrische warmtepomp moet geplaatst en gefactureerd worden door een erkende aannemer.
  • Het aanvraagformulier moet bij de netbeheerder toekomen uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum.
  • De elektrische warmtepomp moet gebruikt worden voor verwarming van een ruimte of eventueel sanitair water.

Je kan deze premie aanvragen op de website van de Vlaamse overheid en de netbeheerder.

Hieronder een overzicht van hoeveel de premie bedraagt per type warmtepomp.

Type warmtepomp Premie
Lucht-water warmtepomp € 2.250
Grond-water warmtepomp € 4.000
Water-water warmtepomp € 4.000

Elektrische warmtepomp plaatsen: voor- en nadelen

Voordelen

De CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door verwarming en warm water daalt door het gebruik van een elektrische warmtepomp. Vergeleken met een hr-ketel op gas is je CO2-uitstoot zo’n 50 % lager. Met een elektrische warmtepomp kies je dus voor een energiezuinige manier verwarmen. Op hele koude winterdagen kan daarmee energiezuinig worden verwarmd.

Wanneer alle stroom in België duurzaam is gaat de CO2-uistoot van een elektrische warmtepomp installatie naar nul. Sommige volledige warmtepompen kunnen ook je tapwater tot hoge temperatuur verwarmen.

Nadelen

Een woning is alleen geschikt voor een elektrische warmtepomp als de woning goed geïsoleerd is. Als je woning niet voldoende geïsoleerd is wordt de woning met de warmtepomp niet warm genoeg.

De meeste warmtepompen hebben een buitenunit met een ventilator die geluid maakt wanneer hij aanstaat. Dit geluid kan voor sommige als storend ervaren worden.

Laat je adviseren door een vakman

Elektrische warmtepomp versus hybride- en gaswarmtepomp

Alle drie de warmtepompen verwarmen de woning elektrisch.

Een elektrische heeft geen ketel op gas nodig. Het werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met een cv-ketel en dus gas werkt.

Bij een volledig elektrische warmtepomp kan je ook tapwater verwarmen tot hoge temperatuur, hiervoor is er in de woning ruimte nodig voor een boilervat. Indien er geen ruimte is voor een boilervat kies je best voor een warmtepomp die hybride is.

Een ander verschil is dat de woning bij een elektrische warmtepomp wordt verwarmd met lagere temperaturen (35-45 graden), terwijl een gas warmtepomp dit op hoge temperatuur doet (70-90 graden).

Bij een cv-systeem wordt de condensatie die ontstaat in het rookgaskanaal gebruikt om cv-water te verwarmen, zodat je minder gas nodig hebt. Hierdoor ontstaat een hoger rendement.

Ben je zeker dat je huis goed geïsoleerd is? Dan is een elektrische warmtepomp de beste optie. Wanneer je ervoor kiest om je verwarmingstoestellen op hogetemperatuurverwarming te behouden, kies je best voor een gaswarmtepomp of hybride warmtepomp. Beide combineren een warmtepomp met een cv-ketel op gas.

hybride warmtepomp

Meer weten over elektrische warmtepompen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Warmtepompen worden steeds interessanter. Heb je besloten om over te stappen op een elektrische warmtepomp?

Kies dan voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies op maat van warmtepomp installateurs in jouw regio.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp