Wat is een water-water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp is een systeem dat warmte-energie haalt uit grondwater voor het verwarmen van jouw woning en/of sanitair water. Daarvoor maakt het gebruik van een dieptepomp om het water uit de grond te pompen.

Werking

Eerst en vooral moeten er twee putten nabij de woning geboord worden, de pompput en de retourput. Deze komen op een diepte van 25 tot 150 meter te staan. Vervolgens wordt het grondwater via de pompput naar de warmtepomp gebracht.

Daar geeft het bronwater zijn warmte af die dan gebruikt wordt om de woning te verwarmen. Dit gebeurt meestal via vloerverwarming. Nadat de warmte onttrokken is, vloeit het grondwater terug in de bodem naar de retourput.

De water-water warmtepomp werkt op een kleine hoeveelheid elektriciteit en verwarmt zo jouw woning. Het water mag gedurende het proces niet in contact komen met de buitenlucht. Het risico bestaat dat oxidatie en kalkafzetting zich voordoen. Dat is de reden waarom de putten best door een erkende warmtepomp installateur gegraven worden. 

Water-water warmtepomp met oppervlaktewater 

Als je nabij een rivier of meer woont is het misschien interessanter om dit type warmtepomp te gebruiken. De grondboringen zijn niet meer nodig aangezien het systeem oppervlaktewater gebruikt.

Oppervlaktewater is een uitstekende warmtebuffer. Het behoud een constante temperatuur van gemiddeld 15°C. Het is ideaal om te koelen als het buiten warmer is dan het rivierwater. Het is ook uitstekend om te verwarmen wanneer het buiten kouder is dan het rivierwater.

De warmtepomp werkt als een gesloten circuit met een bolvormige warmtewisselaar die in het water zit. Dit werkt best in combinatie met zonnepanelen zodat je de energierekening zo laag mogelijk houdt.

Let op! Water in het circuit mag niet in contact komen met het oppervlaktewater, deze vervuilt de warmtepomp.

Er zullen dan wel andere kosten verbonden zijn aan deze warmtepomp, zoals speciale filters en het zal zich ook aan een bepaalde regelgeving moeten houden.

Daarnaast is de kans groot dat grondwater dichtbij een meer of rivier minder diep zit. Je houdt dus best rekening met de goedkoopste optie.

Water water warmtepomp

Hoeveel kost een water-water warmtepomp?

De prijs van een water-water warmtepomp varieert tussen € 15.000 en € 20.000. In ruil voor deze prijs krijg je de warmtepomp met het hoogste rendement en een kortere terugverdientijd. Op lange termijn kan je dus veel op energiekosten besparen.

De relatief hoge kostprijs is te wijten aan de hoge installatiekost. Voor een correcte werking van de water-water warmtepomp dienen er telkens diepe putten gegraven te worden. Dat is behoorlijk arbeidsintensief werk.

Dankzij deze investering kan je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor bepaalde premies en subsidies.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Premie + aanvraagprocedure

Hoe kan je weten of je in aanmerking komt voor een premie voor het plaatsen van een water-water warmtepomp? Dit kom je hier te weten.

Als je in een woning, wooneenheid of appartement in het Vlaamse gewest een warmtepomp laat plaatsen door een gecertificeerde installateur, kan je daarvoor een premie op mijnverbouwpremie.be aanvragen.

Voorwaarden

Je moet eerst aan bepaalde voorwaarden voldoen vooraleer je in aanmerking kan komen voor zo de warmtepomp premie.

1. Elektriciteitsnet

Jouw woning, wooneenheid of appartement in het Vlaamse gewest werd uiterlijk op 31 december 2013 op het elektriciteitsnet aangesloten of de bouwaanvraag werd voor de betreffende datum ingediend en na 1 januari 2014 op het elektriciteitsnet aangesloten.

2. Installatie

De warmtepomp moet door een erkende installateur geplaatst worden. De warmtepomp installateur moet een certificaat van bekwaamheid (REScert) voor warmtepompen kunnen voorleggen.

Grondwarmtepomp

3. Aanvraag

Ten derde moet het aanvraagformulier ten laatste 12 maanden na het factuurdatum bij Fluvius toekomen. De factuur mag hoogstens 1 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor een premie water-water warmtepomp.

Warmtepompboiler

De water-water warmtepomp dient gebruikt te worden voor het verwarmen van een omgeving en eventueel sanitair water. De premie is niet toepasbaar op warmtepompboilers omdat deze enkel dienen om sanitair water te verwarmen.

Verhoogde premie

Sinds 2021 bestaat er een verhoogde premie voor warmtepompen, meer bepaald voor mensen die uitsluitend met nachttarief op het elektriciteitsdistributienet zijn afgesloten. Je kan van deze verhoogde premie genieten als jouw woning, wooneenheid of appartement in het Vlaamse gewest gelegen is en aan de volgende voorwaarden voldoet:

– De woning werd uiterlijk op 31 december 2013 aangesloten op het elektriciteitsnet.

– De omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen werd meer dan vijf jaar geleden verleend, het gebouw voldoet aan de EPB- eisen en de EPB-aangifte op tijd werd ingediend.

Procedure

De procedure is vrij simpel. Je kan enerzijds bij Fluvius online aanvragen of op papier aanvragen en als jouw aanvraag wordt goedgekeurd dan volgt de uitbetaling binnen de 6 maanden. Voor meer informatie omtrent premies en aanvraagprocedures kan je op de website van Vlaanderen terecht.

Rendement en terugverdientijd

Energieverbruik per jaar voor
Verwarming en warm water
Kosten energieverbruik per jaarBesparing
Hr-ketel1.120 m³€ 700 (+ € 220 voor uw gasaansluiting)Geen
Water-water warmtepomp2.300 kWh€ 460€ 240 (+ € 220 want gasaansluiting mag weg)
Aardwarmtepomp

Water-water warmtepomp installeren: voor- en nadelen

Het wijzigen van het centrale verwarmingssysteem is een grote stap die niet altijd eenvoudig is. Onvermijdelijk heb je heel wat vragen. Het is dus belangrijk je goed te informeren. Plus, de voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen.

Laat je adviseren door een expert

Voordelen

  • Een warmtepomp met een bodembron heeft invergelijking met andere warmtepompen een groter rendement. Dit komt omdat de temperatuur van grondwater vrij constant is en gemiddeld 15 graden bedraagt .
  • Het systeem is niet groot, je hoeft er dus niet veel ruimte voor vrij te maken.
  • In de zomer is de temperatuur van het grondwater lager dan de binnentemperatuur waardoor het systeem jouw woning in de zomer op een natuurlijke manier afkoelt.
  • In vergelijking met een ketel op gas daalt jouw CO2 uitstoot met 50% wanneer je een warmtepomp gebruikt. Je bespaart dus veel geld op jouw energieverbruik.

Nadelen

  • Een water-water warmtepomp is een dure investering. De boringen van de putten die nodig zijn voor de correcte werking van de warmtepomp kunnen tot 8000 euro lopen. Op lange termijn verdien je die investering wel terug dankzij de energiebesparing.
  • Om grondwater op te pompen heb je een vergunning nodig. Als je het opgepompte water niet terug laat vloeien, moet je een grondwaterheffing betalen. De grondwaterheffing is een bestemmingsheffing waarvan de opbrengst is geoormerkt ter bekostiging van bepaalde, specifieke uitgaven van de provincie.
  • Hoe dieper het grondwater zich bevindt, hoe meer kosten dat met zich meebrengt omdat je dieper moet boren. Er zal ook meer elektriciteit nodig zijn om het water op te pompen. 

Meer weten over water-water warmtepompen?

Een water-water warmtepomp is een energiebesparend verwarmingssysteem, duurzaam en milieuvriendelijk. Laat je steeds correct informeren. Schakel bij voorkeur een erkend installateur in. Ze geven jou advies op maat en garanderen je een correcte installatie en afstelling van je warmtepomp.

Via onderstaand formulier vraag je gratis vrijblijvende bij erkende installateurs in jouw buurt. Zo kan je de meerdere prijzen vergelijken en je warmtepomp voor de beste prijs laten plaatsen.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp