Hoe installeer je een warmtepomp?

Een warmtepomp plaatsen duurt gemiddeld 1 of 2 dagen. Ze bestaat uit een binnen- en buitenunit. Je voorziet dus best voldoende ruimte.

Voor geothermische warmtepompen zoals een bodem-water en een water-water warmtepomp moet je rekening houden met boringen. Die boringen gebeuren vaak door een gespecialiseerde firma, al dan niet door de installateur zelf of in onderaanneming.

Stap 1: Voorbereidings- en planningsfase

Het is goed om op voorhand bepaalde zaken na te kijken en te bespreken. Wat heb ik precies nodig? Hoe gebeurt dit allemaal? Wie kan mij hiermee helpen?

Vooraleer je begint aan een installatie warmtepomp, zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden.

Aandachtspunt 1: Voorzie de nodige ruimte voor de unit(s) warmtepomp

Je moet ze op een veilige en bereikbare plaats installeren. Dit zal de indienststelling en het onderhoud van de warmtepomp eenvoudiger maken. De geschikte plaats moet een stevige ondergrond zijn. Het moet aan het gewicht en de trillingen kunnen weerstaan.

Daarnaast moet je voldoende plaats voorzien voor de luchtdoorstroming. Tot slot is het best de unit ver van slaapkamers te plaatsen om geluidsoverlast te vermijden.

Aandachtspunt 2: Isolatie

Een warmtepomp plaatsen heeft weinig zin als jouw woning onvoldoende geïsoleerd is. De warmtepomp verwarmt minder in dit geval. Het rendement zal sterk dalen. 

De oplossing is om een warmteverliesberekening te laten uitvoeren. Op die manier weet je of een warmtepomp aansluiten wel rendabel is of niet.

Een warmtepomp gebruik je vooral voor zijn rendabiliteit. Het is die rendabiliteit die ervoor zorgt dat je op lange termijn geld bespaart. Een goede isolatie is op dat vlak zeer belangrijk.

Aandachtspunt 3: Kies de meest geschikte warmtebron 

Je vindt vandaag diverse soorten warmtepompen op de markt. Elke warmtepomp heeft zijn voor- en nadelen. 

En elke warmtepomp heeft zijn specifieke installatiekost. De juiste keuze maken kan er hierdoor vrij ingewikkeld uitzien. 

Het loont om info en advies te vragen aan een expert die je helpt bij het kiezen van de warmtepomp die voldoet aan jouw specifieke behoeften.

Warmtepomp plaatsen?Ontvang GRATIS advies en offertes!

Stap 2: Warmtepomp plaatsen en aansluiten

Eens je de warmtepomp hebt gekozen, kan de installatie beginnen. De warmtepomp installateur gaat eerst buizen op folie in de grond plaatsen. De warmtepomp onttrekt warmte uit de grond dankzij deze buizen. Daarna gaan ze de warmtepomp buitenunit plaatsen en als laatste de warmtepomp binnenunit

Afhankelijk van de soort warmtepomp gaat de installateur misschien in de grond moeten boren. Dit brengt bepaalde kosten met zich mee.

Warmtepomp installeren

Stap 3: Instellen en keuren van warmtepomp

Eens de warmtepomp is geïnstalleerd komt de producent deze in dienst stellen. Hij of zij komt de instellingen van de warmtepomp nakijken en controleert of alles wel in orde is, vooraleer je de warmtepomp kan gebruiken. 

Stap 4: De warmtepomp kan gebruikt worden

Na definitieve keuring en afstelling kan je de warmtepomp gebruiken voor het verwarmen van jouw woning en/of sanitair water.

Warmtepomp in een nieuwe woning versus bestaand huis

Een warmtepomp plaatsen kan er ingewikkeld uitzien. Goed om te weten is bijvoorbeeld dat de aanpak voor het plaatsen van een warmtepomp verschillend is voor nieuwbouw en een bestaand huis.

1. In een nieuwe woning

De uitdaging bij een nieuwe woning is dat alles op elkaar moet afgestemd worden. Er dienen afspraken gemaakt te worden tussen de betrokken partijen. 

De partijen zijn: de bewoners, de architect, de warmtepomp installateur, de projectontwikkelaar en de netbeheerder. Ze moeten allemaal goed samenwerken zodat er geen fouten gemaakt worden. 

Bij een juiste afstemming van alle partijen gebeurt de installatie van een warmtepomp zonder problemen.

2. In een bestaand huis

Je kan perfect een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning. Alleen de aardwarmtepomp is hiervoor minder geschikt. Daarvoor zijn ingrijpendere werken nodig.

Voor de andere warmtepompen moet je bepaalde aanpassingen maken. Zoals een doorvoer die dient te komen in de buitenmuur voor 2 leidingen. Daarnaast zijn eventueel uitbreidingen nodig. Zoals een extra bediening voor koeling. 

warmtepomp aansluiten

Zelf plaatsen of erkende installateur?

Kan je de warmtepomp zelf plaatsen? Om de warmtepomp op een correcte manier te laten installeren is het beter om een erkend warmtepomp installateur in te schakelen.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Deze hebben ook een andere aanpak nodig. De warmtepomp specialisten weten hoe ze die het best aanpakken.

Het is dus belangrijk om iemand met praktijkervaring in te schakelen. De vakman zal ervoor zorgen dat alles volgens de regels verloopt. Op die manier ben je zeker van een correcte plaatsing en afstelling.

Elke woning is verschillend. Dankzij alle ervaring zal een vakman je goed kunnen adviseren over de meest geschikte warmtepomp voor jouw woning.

Laat je adviseren door een expert

Hoeveel kost het om een warmtepomp te installeren?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoeveel een warmtepomp plaatsen kost. Wel dat hangt af van de warmtepomp. 

Elke warmtepomp heeft een verschillende prijs afhankelijk van hun installatiekost. Sommige installaties zijn heel arbeidsintensief. Dit laat de prijs stijgen.

Bespreek met een expert wat de beste oplossing voor jou is.

Soorten warmtepompenGemiddelde prijs (inclusief btw & plaatsing)
Water-water warmtepomp€ 8.000 – 11.000
Grond-water warmtepomp€ 23.000 – 27.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 – 8.000
Lucht-water warmtepomp€ 8.000 – 11.000
Hybride Warmtepomp€ 7.000 – 11.000

Op zoek naar een installateur in jouw regio? Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis offertes

Het is een goed idee om beroep te doen op een erkende installateur. Deze kan je advies op maat geven en zorgt voor een juiste plaatsing en afstelling van de warmtepomp.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs in je buurt. Zo kan je de verschillende prijzen vergelijken en een warmtepomp aansluiten aan de beste prijs.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp