Hoeveel onderhoud heeft een warmtepomp nodig?

Een warmtepomp heeft in principe weinig onderhoud nodig. De meeste onderhoudscontracten bestaan uit een controle elke twee jaar. In tegenstelling tot andere verwarmingssystemen heeft een warmtepomp zelf geen verbranding. Dat verbrandingsmechanisme is bij bijvoorbeeld een mazoutketel de grootste oorzaak van slijtage en kortere levensduur.

Met een regelmatig onderhoud van de verschillende onderdelen van de warmtepomp kan je eventuele problemen al snel opsporen tijdens de inspectie van de warmtepomp. In principe zou de levensduur van je warmtepomp ook gegarandeerd moeten zijn zonder onderhoud, maar het rendement zal langer hoog blijven als je regelmatig je warmtepomp onderhoudt. 

installateur warmtepomp

Wat gebeurt er bij een onderhoud?

Er zijn een aantal verschillende systemen die bij een inspectie van de warmtepomp gecontroleerd worden. Hieronder vind je een overzicht per onderdeel voor een periodiek onderhoud warmtepomp.

1. Buitenunit

De buitenunit heeft de meeste kans op defecten omdat deze rechtstreeks in contact staat met de omgeving, dit is zeker het geval bij een lucht/lucht of lucht/water warmtepomp.

Om de buitenunit te onderhouden maakt men de ventilatie, verdamper en condensafvoer vrij van stofontwikkeling en andere belemmeringen. 

In je buitenunit zit ook nog eens compressor. Bij de compressor wordt de druk gecontroleerd en of alles nog goed vast zit om trillingen te vermijden. Ook de geluidsisolatie kijkt men na. Zo blijft je buitenunit zo stil mogelijk. 

2. Binnenunit/warmteafgiftesysteem

De controle van de binnenunit bestaat ook voornamelijk uit een controle van de leiding op eventuele lekken. Ook de binnenunit kan last hebben van een ophoping van vuil en stof, dus worden alle onderdelen van het systeem grondig schoongemaakt. 

Bij de inspectie van de warmtepomp controleer je ook of het rendement nog steeds optimaal is en overeenstemt met het verwachte verbruik.

3. Waterdruk

De waterdruk wordt niet alleen in de compressor gecontroleerd, maar ook de druk op je sanitaire leidingen wanneer je warmtepomp water warmteafgiftesysteem heeft.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Wat kan je zelf doen? 

Er zijn heel wat zaken die je ook zelf kan doen. Je kan de ventilatie met een vochtige doek schoonmaken en voorkomen dat er obstructie kunnen optreden in de toekomst. Controleer dan zeker ook eens of de rotor vlot draait en niet hapert.

In het geval van een water warmteafgiftesysteem kan je best ook af en toe de leidingen ontluchten want de lucht draagt in dit systeem niet bij tot de verwarming en verlaagt dus je rendement. 

Wat voor onderhoud heeft een warmtepomp nodig?

Je hebt misschien al gemerkt dat er wel wat verschillen opzitten tussen de verschillende soorten warmtepompen. 

lucht/lucht 

Een lucht/lucht warmtepomp onderhoud heeft een focus op het ventilatiesysteem van de buitenunit. Een lucht/lucht warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en moet dus redelijk wat lucht aanzuigen. De filters van de pomp hebben aardig wat werk. 

De binnenunit vergt niet erg veel onderhoud maar een regelmatige reiniging tegen stofophoping kan uiteraard geen kwaad.

lucht/water

Voor de buitenunit van een lucht/water warmtepomp geldt hetzelfde als voor een lucht/lucht warmtepomp: de ventilatie en filters kunnen al eens verstopt raken dus deze leidingen en onderdelen vrij houden zal al veel doen.

grond/water

Voor het onderhoud van een grond/water warmtepomp heb je een certificaat nodig. De grond/water warmtepompen met een gesloten systeem zijn wat eenvoudiger en moet de filter af en toe eens gereinigd worden.

Voor een open grond/water warmtepomp kunnen er al eens chemicaliën en andere resten uit het grondwater opstapelen in de leidingen en filters.

warmtepomp onderhoud

Onderhoud warmtepomp prijs: Hoeveel kost een jaarlijks onderhoud?

Voor een eenmalige onderhoudsbeurt van zo’n twee uur betaal je ongeveer 200 euro, excl. btw.

Veel warmtepompleveranciers en vakmannen doen ook aan onderhoudscontracten. Bij zo’n contract betaal je voor een tweejaarlijkse controle 50 à 90 euro per jaar voor het onderhoud van je warmtepomp. Een goede prijs. Je hoeft zelf niet om te kijken naar je warmtepomp. Geeft je warmtepomp een foutmelding, even een seintje laten en het serviceteam is onderweg.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes en advies!

Voordelen van het onderhoud

Goed onderhoud is voor alles belangrijk. Zorg dragen voor je warmtepomp zal de duurzaamheid en levensduur nog verbeteren.

Problemen voorkomen

Door preventieve controles te doen kan je problemen voorkomen of al zeer snel opsporen en erger voorkomen.

Warmtepomp blijft het best presteren

Een goed geoliede machine levert altijd het beste resultaat. Zo ook voor warmtepompen. Als alle onderdelen in optimale staat blijven en eventuele gebreken vervangen worden, blijft het rendement van je warmtepomp zo hoog mogelijk. Dat is niet alleen fijn voor jij die graag in een verwarmde ruimte vertoefd, maar ook voor je portefeuille die wat extra verbruik kan uitsparen.

Langere levensduur

Wat goed onderhouden is, gaat langer mee. Bij een onderhoud worden alle onderdelen van de warmtepomp nagekeken. Als één element defect is, kan dat schade berokkenen aan andere onderdelen en de levensduur enorm verminderen. 

Zuinigere werking, hoger rendement

Als je warmtepomp het best blijft presteren zal je ook zuiniger kunnen omspringen met het elektriciteitsverbruik. De meeste warmtepompen gebruiken slechts 25% elektriciteit per geleverde kWh. Is je warmtepomp in mindere staat, dan zal die ook meer elektriciteit verbruiken om hetzelfde resultaat te leveren.

Heeft jouw warmtepomp een onderhoud nodig? Vraag hier offertes aan en bespaar kosten

Onderhoud warmtepomp is omwille van heel wat redenen een interessant, al dan niet onmisbaar, gegeven. Ben je op zoek naar een onderhoudscontract of een eenmalige onderhoudsbeurt voor je warmtepomp? Of wil je gewoon wat advies inwinnen? Aarzel niet. Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Op die manier kan je prijzen vergelijken en prijzen vergelijken loont, want zo krijg je zicht op wat voor jouw de beste optie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp