Heeft een warmtepomp onderhoud nodig?

Één van de grootste voordelen aan een warmtepomp is dat het heel weinig onderhoud vergt. Waarom is een regelmatig onderhoud dan toch zo belangrijk? Een warmtepomp die goed onderhoud wordt, blijft een hoog rendement garanderen, wat resulteert in een laag energieverbruik.

Hoe vaak is een periodiek onderhoud nodig? Het beste advies dat wij je kunnen geven is om jaarlijks je warmtepomp onderhoud uit te besteden aan een specialist. Een jaarlijkse inspectie van de warmtepomp kan eventuele problemen en storingen voorkomen.

Vergelijk gratis offertes

Voordelen van jaarlijks onderhoud warmtepomp

Een goed onderhoud van een warmtepomp heeft heel wat voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste redenen om een warmtepomp elk jaar te laten inspecteren.

Voordeel 1: Langere levensduur

In principe gaat een warmtepomp gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar mee, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn.

Het komt er in feite op neer om een langere levensduur te hebben aan je warmtepomp, moet je deze goed onderhouden. Door bijvoorbeeld bepaalde onderdelen tijdig te vervangen voorkom je zware schade aan de installatie.

Voordeel 2: Je voorkomt ongewenste storingen

Bij de meeste warmtepompen krijg je een storingsmelding of storingscode aangegeven. Vocht is slecht voor de sensoren. Zorg dat de sensor en sensorkabel droog zijn. Ook een tijdelijke work-around kan helpen om je boilertemperatuur iets lager te zetten en een eventuele kortsluiting van je warmtepomp helpen voorkomen.

Voordeel 3: Je warmtepomp blijft veilig in topvorm

Plaats de buitenunit van een luchtwarmtepomp minimaal 35 centimeter van de muur. De achterkant van de buitenunit moet vrij zijn om warme lucht te kunnen aanzuigen. Moest je je warmtepomp binnenzetten, raden wij je aan om je warmtepomp in de garage, kelder of op te zolder te plaatsen voor je veiligheid.

Voordeel 4: Blijvende energiezuinigheid

Een warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor de traditionele verwarmingsketel. Dat komt omdat ze de warmte opwekt via natuurlijke enegriebronnen: bodem, lucht of water.

Voordeel 5: Hoog rendement

Wil je een optimaal rendement? Dan combineer je een warmtepomp best met een afgiftesysteem dat werkt met lage vertrektemperaturen, zoals vloerverwarming, ventiloconvertoren of over-gedimensioneerde radiatoren.

Bij een warmtepomp met ventiloconvectoren verwarm je op een iets hogere temperatuur (35-40 °C) dan vloerverwarming. Ze zijn onder meer interessant voor renovatieprojecten. Lage temperatuursradiatoren zijn overgedimensioneerde radiatoren die op een temperatuur van 45 °C voldoende warmte afgeven om de ruimte te verwarmen.

Wat houdt het regelmatig onderhoud van een warmtepomp precies in?

Alle belangrijke stappen van het jaarlijks onderhoud van de warmtepomp:

  • Controleren van de waterdruk
  • Controleren van de expansiemogelijkheid
  • Inspectie van de bedrading (zit alles goed vast)
  • Inspectie van de leidingen
  • Inspectie van de warmtepomp onderdelen (bv. compressor)
  • Controleren of er goed balans zit bij het laten draaien van de ventilator
  • Bij een ventilatielucht warmtepomp de filters vervangen
onderhoud warmtepomp

Onderhoud per soort warmtepomp

1. Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp of een synoniem daarvan is lucht-water warmtepomp is niet verschillend van elkaar. Ze halen allebei energie uit de (buiten)lucht en geeft warmte (of koeling) aan water. Het onderhoud verschilt dan ook niet, ze hebben allebei hetzelfde onderhoud.

Bij een inspectie met name de waterdruk bij het afgiftesysteem. Verder wordt nagekeken of er recente storingen zijn geweest.

2. Lucht-waterwarmtepomp

Tijdens het onderhouden van een lucht-water warmtepomp wordt de waterdruk in het afgiftesysteem gecontroleerd, evenals de software. Daarnaast wordt er gekeken naar het aantal starts en stops, het aantal draaiuren, de elektrische stroom per fase en het temperatuurverschil tussen bron en afgifte.

3. Grond-water warmtepomp

Een grondwarmtepomp of aardwarmtepomp is vergelijkbaar met het onderhoud van de waterwarmtepomp. Echter speelt hierbij de bron een grotere rol, want ook deze vraagt onderhoud. En om dat onderhoud te mogen doen heb je de juiste certificaten nodig.

Er zit een verschil tussen warmtepomp met gesloten systemen en warmtepompen met open systemen: bij een gesloten systeem is een filter minder belangrijk dan bij een open systeem. Bij een open systeem loopt grondwater door een aantal leidingen en hierdoor treedt er vervuiling op zoals chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor een goed werkende warmtepomp.

Prijs onderhoud warmtepomp

De prijs voor een eenmalig warmtepomp onderhoud bedraagt € 216 exclusief btw. (werkuren inbegrepen). Een gemiddeld onderhoud van een warmtepomp duurt ongeveer 2 uur.

Tip: bespaar kosten met een onderhoudscontract

Een onderhoudscontract klinkt altijd interessanter natuurlijk, in vergelijking met elke keer opnieuw een eenmalig warmtepomp onderhoud . Je bespaart heel wat kosten en hoef je ook geen zorgen maken over inplannen van het regelmatig onderhoud. Zo’n onderhoudscontract kost gemiddeld tussen de € 50 – € 90 per jaar.

Warmtepomp onderhoud nodig?

Wij brengen je in contact met erkende warmtepomp bedrijven uit je buurt. Ontvang gratis offertes, vergelijk en vind de ideale warmtepomp installateur voor jouw onderhoud.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wenst u?
3*. Wat is uw geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wenst u de warmtepomp?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Warmtepomp