Is het mogelijk om spuitkurk binnenshuis te gebruiken?

Op basis van de soort spuitkurk kan je het zowel in binnen- als buitentoepassingen gebruiken. 

Spuitkurk heeft verschillende korrelgroottes. Gespoten kurk met fijne korrels wordt vaak binnenshuis ingezet als een mooie afwerking van je muren of plafond. 

Spuitkurk met fijne korrels kan je ook in buitentoepassingen zoals gevelbekleding gebruiken. De strakke afwerking geeft je gevel namelijk een moderne uitstraling. 

Is een ruwe gevelbekleding eerder jouw smaak? Dan is spuitkurk met een grove of middelgrove korrel een betere optie voor jou. Deze soort spuitkurk komt in verschillende renovatieprojecten buitenshuis voor. 

Overweeg je spuitkurk binnenshuis te plaatsen? Dan is het verstandig om een vakman te contacteren. Op basis van jouw wensen zal hij je helpen de juiste soort spuitkurk te kiezen. Bovendien verzekert een specialist een professionele uitvoering van de werken. 

Spuitkurk op de gevel vs. spuitkurk binnen

Spuitkurk voor gevelrenovatie verschilt op vlak van samenstelling en eigenschappen van spuitkurk die binnenshuis ingezet wordt. 

De eigenschappen van spuitkurk buitenshuis zijn de volgende: 

 • Spuitkurk is waterdicht. Een gevel die je met spuitkurk behandelt, neemt bijgevolg geen water op. 
 • Spuitkurk is luchtdoorlatend en dampdoorlatend, wat betekent dat het goed bestand is tegen condensvorming. De vochtige lucht kan van binnenuit je woning ontsnappen en voorkomt zo verschillende vochtproblemen. 
 • Spuitkurk is elastisch en beweegt dus mee met de drager. De kans dat de spuitkurk op je gevel scheurt, is daarom klein. 
 • Spuitkurk heeft voortreffelijke thermische isolatie-eigenschappen. De spuitkurk op je gevel is een extra beschermlaag tegen de koude. Bovendien dempt spuitkurk het geluid van buitenaf. 
 • Spuitkurk is bestand tegen regen, wind, UV-straling en temperatuurschommelingen
 • Spuitkurk is brandwerend.

Zo goed als alle bovenstaande eigenschappen overlappen met die van spuitkurk binnenshuis. Enkele eigenschappen vallen echter weg of komen in mindere mate voor afhankelijk van wat je project binnenshuis is. 

Spuitkurk binnenshuis heeft bijvoorbeeld de verhoogde weerstand tegen verschillende weersomstandigheden niet nodig. Ook het niveau van waterafstotendheid ligt vaak lager bij spuitkurk binnenshuis. Behalve natuurlijk als je spuitkurk gebruikt om je kelder of zolder waterdicht te maken. 

Een bijkomende eigenschap voor spuitkurk binnenshuis is dat er meer decoratieve mogelijkheden zijn. Er is een breder gamma aan kleuren en je kan zelf een kleur aanvragen die vervolgens naar jouw smaak gecreëerd wordt. Ook heb je een keuze tussen verschillende korrelgroottes. 

Man bekleedt gevel met spuitkurk

Welke ondergronden zijn geschikt?

Spuitkurk kan je op verschillende soorten ondergrond plaatsen. Het kan niet alleen aangebracht worden op beton, baksteen en vezelcement, maar ook op hout, metaal en synthetische materialen. 

Als je van plan bent spuitkurk aan te brengen, is het aan te raden een vakman te contacteren. Die kan je advies op maat geven. 

Op zoek naar een specialist?
Vind de juiste vakman in jouw regio!

Wat zijn de voordelen van spuitkurk voor binnenmuren?

Spuitkurk is een uitstekend materiaal voor je binnenmuren. Hieronder lijsten we enkele voordelen kort op. 

 • Spuitkurk is thermisch en akoestisch isolerend. Het houdt de koude buiten en heeft bijgevolg een hoge warmteopslagcapaciteit. Spuitkurk is bovendien geluiddempend
 • Spuitkurk is waterdicht. Het voorkomt condensatieproblemen omdat de vochtige lucht makkelijk je woning kan verlaten. 
 • Spuitkurk is brandwerend
 • Spuitkurk is milieuvriendelijk
 • Spuitkurk is hypoallergeen. Een overgroot deel van de mensen heeft geen spuitkurk allergie. 
 • Spuitkurk is duurzaam. Het materiaal is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en temperatuurschommelingen. 

Mogelijkheden van spuitkurk binnen

Je kan spuitkurk zowel op wanden als plafonds in verschillende ruimtes van je woning gebruiken. 

In de woonkamer en slaapkamer dient spuitkurk niet alleen voor een decoratieve look, maar is het ook handig omwille van de thermische en akoestische voordelen. In de badkamer en keuken komen de waterafstotende en vochtbestendige eigenschappen van het materiaal van pas. Ook de gangen kunnen van spuitkurk profiteren omwille van de slijtvaste voordelen. 

Als je een kelder hebt, is spuitkurk een goed isolerend en waterdicht materiaal voor deze ruimte. 

Spuitkurk is onderhoudsvriendelijk en is, indien nodig, makkelijk met een tuinslang of hogedrukspuit te reinigen.  

huis logo in spuitkurk

Hoe wordt spuitkurk binnenshuis geplaatst?

Ook al kan de manier van aanbrengen van spuitkurk binnen anders zijn dan buiten, over het algemeen zijn de belangrijkste stappen dezelfde. 

Voor het beste resulaat is het eerst en vooral belangrijk dat je de ondergrond goed reinigt en eventuele herstellingen uitvoert voordat je spuitkurk aanbrengt. Zo verzeker je een goede hechting van de spuitkurk op de ondergrond.

Zorg er dus voor dat je gevel stofvrij is en verwijder loszittende verfresten en onkruid. Indien nodig kan je een gevelreiniging laten uitvoeren. 

Als je gevel vochtproblemen heeft, moeten ook die eerst opgelost worden voordat je spuitkurk plaatst. Anders zal je gevelbekleding op den duur beginnen afbladderen. Ook andere defecten zoals scheurtjes, voegen die loszitten of slecht metselwerk laat je best eerst herstellen.

Als de ondergrond schoon is, gaat de vakman aan de hand van een spuitpistool en luchtcompressor de spuitkurk aanbrengen. Meestal kiest de specialist voor een aantal lagen die tussen de 3 en 4 mm spuitkurk dik zijn. 

Voor een specifiek stappenplan contacteer je best een specialist. Er komt namelijk heel wat kijken bij het aanbrengen van spuitkurk: het voorbereiden van de ondergrond, het afdekken, de primer, de voorbereiding van de spuitkurk, de spuitkurk aanbrengen, de afwerking… 

spuitkurk

Spuitkurk binnenshuis aanbrengen? Ontvang offertes van erkende vakmannen in jouw buurt

Wil jij spuitkurk binnenshuis aanbrengen? Ontvang vrijblijvend offertes via onderstaand formulier. Kom in contact met meerdere vakmannen tegelijk en vergelijk hun prijzen onderling. Een specialist geeft je niet alleen advies op maat over spuitkurk, maar zorgt ook voor een degelijke uitvoering van de werken. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen 

Hoeveel kost spuitkurk per m2?

+
Spuitkurk kost gemiddeld 60 tot 80 euro per m2. 

Kan je spuitkurk voor isolatie vloer gebruiken? 

+
Je kan spuitkurk toepassen als isolatie op vloeren. Maar je gebruikt spuitkurk beter niet als vloer in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Op de muren van de badkamer kan het wel geplaatst worden. 

Is spuitkurk ademend?

+
Spuikurk is een ademend materiaal. Als natuurlijk product is het dampopen. 

Wat is goedkoper spuitkurk of crepi?

+
De prijs voor spuikurk en crepi is ongeveer dezelfde. In België betaal je gemiddeld tussen de 60 en 80 euro gemiddeld. 
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie