Waarom ontstaan scheuren in muren?

Scheuren in metselwerk kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de fundering niet sterk genoeg is, namelijk dat de bodem aan de voorkant van het huis is misschien niet zo stabiel is ten opzichte van het deel aan de achterkant. Ook een hoge waterstand of een waterlek kan de oorzaak van scheuren vormen.

Scheuren ontstaan ​​meestal op spanningspunten, punten waar twee muren elkaar ontmoeten of van richting veranderen, in hoeken van ramen of bijvoorbeeld plafond scheuren.

Als je een puntdak hebt duwen de twee schuine dakdelen tegen de wanden die ze scheiden. Dat wordt spatkracht genoemd. Bij een klassiek gordingdak is het effect groter dan bij een spantendak, waardoor bij elke spant een driehoek ontstaat om deze beweging tegen te gaan. Bij oudere huizen leunen de buitenmuren daarom vaak wat naar buiten. Geen zorgen, meestal kan dat geen kwaad.

Soms kan je driehoekjes boven je ramen waarnemen. Als de latei boven het raam niet sterk genoeg is, kan het zijn dat die stenen boven het raam deels wat inzakken aangezien bakstenen half om half op elkaar geplaatst. In dat geval is er geen gevaar. Indien je echter het volledige raam zou weghalen kunnen die ingezakte stenen wel naar beneden vallen door een beperkte ondersteuning.

Soorten scheuren:

Scheur in metselwerk

Soms kan je schuine scheuren door de baksteen en het voegmiddel zien lopen. Kleine scheurtjes in metselwerk duiden vaak op fouten in de constructie tijdens het bouwwerk. Als dit probleem zich aan jouw gevel voordoet, is het sterk aangeraden dat te laten controleren door een bouwkundig ingenieur. Dit kunnen horizontale scheuren of verticale scheuren zijn.

scheuren in gevel herstellen

Scheur in stucwerk

Als er verschillende scheuren in het metselwerk zijn, dit kan een horizontale scheur of verticale scheur zijn, raden we je aan dit te laten controleren door een expert. Scheuren in gips zijn meestal lelijk, maar hebben meestal geen invloed op jouw bouwveiligheid. Het is meestal een onschuldige scheur.

Hoe scheuren in de muur repareren?

Gelukkig zijn er veel oplossingen voor het renoveren van gebarsten muren. Er zijn twee soorten scheuren: krimpscheuren en constructieve scheuren. Om het probleem op te lossen is het cruciaal dat je eerst naar de oorzaak van de schade kijkt. Bekijk hier de mogelijke oorzaken per type scheur.

Krimpscheur repareren

Als je het onderliggende probleem niet aanpakt komen muurscheuren komen altijd terug. Het gaat is noodzakelijk dat je niet alleen de barst in de dragende muur herstelt maar ook de oorzaak van de barst wegneemt. Dat is een grote voorwaarde voor de stabiliteit van je gevel in de toekomst.

Krimpscheuren qua uitzicht niet aangenaam, maar kunnen op constructief vlak niet veel kwaad. Je herkent deze soort scheuren aan de dunne lijnscheuren die je vaak in gips ziet. Het is meestal een fijne barst veroorzaakt door materiaalkrimp. Het materiaal is meestal stucwerk, beton of hout. Krimpscheuren kan je meestal eenvoudig zelf repareren.

gevel herstellen

Constructieve scheuren repareren

Structurele scheuren zijn echter wel zorgwekkend aangezien ze steeds groter en schadelijker worden als ze niet hersteld worden. Constructieve scheuren schelen ook op andere vlakken van krimpscheuren. Zo is een slechte latei boven een raam een minder groot probleem dan een zwakke fundering. Constructiefouten zijn vaak de oorzaak van dit soort kleine scheuren. Als je de oorzaak van de schuine scheur hebt vastgesteld en de situatie is verholpen, kan je de scheur of wandscheur herstellen door…

  • Het toevoegen van een lege krab.
  • Gebroken stenen te vervangen.
  • Indien nodig ankers tussen de stenen in de rollaag te monteren.
  • Ankers met lijm te behandelen.
  • Metselwerk te verbinden.
  • Metselwerk te snijden.

Last van scheuren in je muur? Vraag advies aan vakmannen in jouw buurt!

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor scheuren herstellen. Zo kan je prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw specifieke situatie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2*. Hoeveel gevels dienen bewerkt te worden?
3*. Wanneer wenst u de gevelwerken op te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Gevelrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Gevelrenovatie