Wat is roofing of bitumen dakbedekking?

Roofing of bitumen wordt ook wel dakleer genoemd. Het wordt voornamelijk gebruikt als dakbedekking op platte of licht hellende daken. De roofing of bitumen is vervaardigd uit aardolie.

Kan roofing asbest bevatten? Welke daken bevatten asbest?

Ja, het roofing materiaal heeft niet van nature asbest, maar voor de toepassing in flexibele dakbanen wordt het vaak gemodificeerd en wordt er dus kunststof of asbest toegevoegd.

Asbest roofing

Moet je roofing van asbest laten verwijderen? Wie mag asbesthoudende roofing verwijderen? 

Indien er asbest in jouw woning of dak is vastgesteld, laat je dit best verwijderen. Het is niet zo dat asbest altijd een risico inhoudt, maar de regering heeft besloten dat alle daken tegen 2034 asbestvrij moeten zijn.
Bij renovatie is het sowieso verplicht om jouw dak asbestvrij te maken. Indien je je dak laat isoleren of zonnepanelen wilt plaatsen zal je dus ook moeten checken of er asbest in jouw woning zit.

Aandachtspunten voor herkennen en verwijderen van asbest in roofing:

De manier waarop asbest verwijderd wordt hangt af van de toestand waarin het zich bevindt.

Wil je specifiek voor jouw situatie weten wat je moet doen om je asbest te laten verwijderen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.

Op zoek naar een specialist?Vraag hier uw offertes!

Hoe weet je of er asbest in je dak of dakpannen zit? Tips:

Er zijn een aantal zaken die je kan bekijken om uit te maken of er onder jouw dak asbest zit:

  • NT – markering: Een asbestvrije golfplaat of leien hebben altijd een N of NT markering. Daarbovenop zijn deze golfplaten zonder asbest voorzien van strippen in de golven om het geheel steviger te maken.
  • Productiejaar: Hierbij maken we wel een onderscheid tussen leien en golfplaten. Golfplaten geproduceerd voor 1992 en leien voor 1990 bevatten altijd asbest. Golfplaten na 1997 en leien na 1996 geproduceerd zijn bijna altijd asbestvrij.
    Let op: Bouw voorzichtigheid in bij het enkel afgaan op de productiedatum. Er kwam pas in 1998 een verbod op de productie van asbestcement. De daken die nadien geplaatst zijn kunnen dus nog asbest bevatten indien ze gemaakt zijn van cement dat voor 1998 geproduceerd werd.
  • Merknaam: Zijn jouw leien nu geplaatst tussen 1990 en 1996, dan kan je eventueel ook kijken naar de merknaam. Alterna of Stonit waren asbestvrij. Eterna, Multex, Country of Big Ben leien bevatten dan weer wel asbest. Bij golfplaten kan je dit echter niet doen, daar is geen onderscheid te maken op basis van de merknaam.
  • Formaat: Kleinere leien zijn vaker asbesthoudend dan grotere leien (klein: 40 x 20 cm of 40 x 24 cm – Groot: 60 x 40 cm, 60 x 32 cm of 45 x 32 cm). Voor golfplaten kunnen we echter weer geen onderscheid maken op basis van formaat.
  • Uitzicht en textuur: Golfplaten met asbest hebben vaker meerdere lagen en een wafelstructuur.  Ze zijn vaak in de vorm van een honingraat. Je kan dus ook naar de breuklijnen kijken en de vezels die zich hierin bevinden. Bij grote vezels zit er hoogst waarschijnlijk asbest in de golfplaten. Zijn het kleine vezels, dan zijn de plaatsen asbestvrij. Ook bij leien geldt dit: grote, witte vezels bij asbesthoudende leien en fijnere haartjes in de breuklijn bij asbestvrije leien.
  • De vuurtest: met een vlam langs de breuklijn van het materiaal gaan en dan kijken wat er gebeurd. Blijven de vezels gloeien zit er waarschijnlijk asbest in. Asbestvrije vezels verliezen hun structuur of smelten zelfs weg.
  • 100% zekerheid: Een stukje staal opsturen naar het labo geeft je 100% zekerheid of er al dan niet asbest in jouw roofing zit.
Asbest dakpan

Raadpleeg asbestdeskundige om het risico te analyseren. Waar zit asbest in huis? 

Met een asbestinventaris krijg je een goed beeld van de asbesthoudende materialen in jouw woning. Daarbovenop geeft deze deskundige je ook informatie over de staat van het aanwezige asbest en hoe je dit best verwijderd.

Het verwijderen van asbest is echter niet altijd noodzakelijk, het moet enkel verwijderd worden als het een risico inhoudt. Deze informatie krijg je ook mee van de asbestdeskundige.

Vanaf 23 november 2022 is het verplicht een asbestinventaris te laten komen bij de verkoop. Hiervoor krijg je dan een attest en zijn de kopers goed ingelicht over de materialen met eventueel asbest die zich in jouw woning bevinden.

Info? Vraag gratis naar vrijblijvend advies en offertes

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over herkennen van asbest onder jouw nieuw dak aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen:

Is er asbest in menuiserite?

+
In de menuiserite van voor 1997 wel. Menuiserite is een stijf onderdak gemaakt van vezelcement. Het heeft een heel lange levensduur en is onontvlambaar.

Moet je asbestdaken laten verwijderen?

+
Ja, bij renovatiewerken aan jouw dak of woning (isolatie of plaatsing zonnepanelen). Alle daken moeten tegen 2034 asbestvrij zijn.

Moet een asbest leien dak vervangen worden?

+
Ja, bij renovatiewerken (isolatie of plaatsing zonnepanelen) of het installeren van een ander materiaal of nieuw leien dak moet je de asbest laten verwijderen. Alle daken moeten tegen 2034 asbestvrij zijn. 
Je kan dus best incalculeren dat je een nieuw dak zal moeten laten plaatsen tegen 2034, ook al is uw leien dak nog in goede staat. De fijne vezels die het meest kans maken om asbest te bevatten zullen hierbij voorzichtig verwijderd moeten worden. 
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen