Waarom jouw dak isoleren?

Thermische isolatie van het dak verbetert sowieso de energieprestaties van jouw woning. Het dak isoleren is dus in elke situatie een slimme investering.

 • Geld besparen: dakisolatie bespaart je naast energie ook kosten. Ongeveer 30 % van het warmteverlies gebeurt via het dak. Door te isoleren zal het energieverbruik lager liggen en bespaar je bijgevolg op jouw energiefactuur.
 • Waardestijging: isolatie heeft een grote invloed op het EPC-label van jouw woonst. Dus jouw huis zal in waarde stijgen als het goed geïsoleerd is.
 • Bescherm het milieu: jouw huis isoleren is ook een ecologisch gebaar. Om jouw impact op het milieu verder te verkleinen, kan je kiezen voor bio-gebaseerde isolatiematerialen.
 • Verhoog jouw comfort: Door jouw (oud) dak te isoleren, verbeter je niet alleen jouw thermisch comfort, maar ook jouw akoestisch en geluidscomfort. Ventilatie is een belangrijk aspect van dakisolatie.

Geluidsisolatie

Het geluidsdicht maken van jouw huis vermindert geluidsoverlast van buitenaf. Er zijn verschillende soorten geluidsisolatie, afhankelijk van de gebruikte materialen. In het algemeen is het vrij gemakkelijk om geluids- en warmte-isolatie te combineren.

De gemiddelde prijs voor geluidsisolatie van het dak ligt echter meestal tussen 30 en 110 euro per m².

Laat dakisolatie plaatsen en vermijd temperatuurschommelingen

Ongeacht je dak over een onderdak of geen onderdak beschikt. Het dak isoleren is altijd een slimme ingreep, zowel om je wooncomfort te verhogen als om je energierekening te drukken. Met de verplichte dakisolatiemaatregel die sinds 2020 in werking is, ben je er best op tijd bij.

Vul vandaag jouw aanvraag in via ons formulier en vergelijk offertes van dakisolatie specialisten uit jouw regio. Het neemt slechts 2 minuten in beslag en zorgt ervoor dat jouw isolatieproject al tot 30 % goedkoper wordt. We werken met de beste leveranciers die je een legio aan mogelijkheden kunnen aanbieden. Verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de klus.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis meerdere vrijblijvende prijsvoorstellen voor dakisolatie.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag info, advies en prijzen aan vakmannen
arrow Ontvang offertes

Wat kost dakisolatie per m2?

De prijzen van dakisolatie zijn afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals: de vorm van het dak (hellend dak of plat dak), de functie van de zolderruimte, de oppervlakte en de voorkeuren van de bewoner.

Is je woning 10 jaar of ouder. In dat geval geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6 % (in plaats van 21 %).

1. Prijzen op basis van isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal Prijs per m2
Rots- en glaswol € 25 – 30
PIR € 45 – 55
PUR € 45 – 50
EPS € 30 – 40
XPS € 40 – 50
PF-isolatie € 50 – 60
Ecologische isolatie € 45 – 60
Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis concrete offertes van vakmannen

2. Prijzen op basis van soort dak

Type dak Richtprijs per m²
Zoldervloer € 25
Hellend dak (langs binnen geïsoleerd) € 25
Hellend dak (langs buiten geïsoleerd) € 40
Plat dak (langs binnen geïsoleerd) € 30
Plat dak (langs buiten geïsoleerd) € 70
Op zoek naar een specialist?
Vergelijk gratis meerdere offertes van vakmannen

Is jouw dak isoleren verplicht?

Zowel nieuwbouwwoningen als een bestaande woonst moet voldoen aan de normen van dakisolatie. Dit betekent concreet dat alle woningen in het Vlaamse gewest, zowel privé- als huurwoningen, die aangesloten zijn aan een elektriciteitsnet voor 1 januari 2006 moeten voldoen aan de norm voor dakisolatie.

Nieuwbouwwoningen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet na 1 januari 2006 moeten vervolgens ook voldoen aan de dakisolatienorm.

De constructie in z’n geheel, inclusief bevestigingsmaterialen moeten een bepaalde isolatiewaarde halen. 

De minimumnorm voor dakisolatie is een R-waarde voor dakisolatie van 0.75 m²K/W. Dit is een haalbare minimumnorm, wetende dat er een R-waarde van 4.5 m²K/W nodig is om in aanmerking te komen voor een premie.

De U-waarde bepaalt de minimale dikte van de isolatie. Een dikte van ongeveer 3 tot 4 cm raden we je zeker aan. Een dikkere isolatielaag zal natuurlijk beter isoleren en meer energie besparen.

Worden deze normen niet behaald, dan kan bijvoorbeeld degene die de woning verhuurd strafpunten krijgen. Wanneer je woning meer dan 15 strafpunten krijgt, mag de woning niet meer verhuurd worden en kunnen er enorme boetes gegeven worden.   

Hellend dak isoleren

Welk is de beste dakisolatie?

Er bestaan veel soorten dakisolatie. Veelgebruikte materialen zijn minerale wol zoals rotswol, maar ook bijvoorbeeld glaswol. Daarnaast heb je dakisolatieplaten uit PIR, PUR, EPS en XPS. Omdat deze minder milieuvriendelijk zijn, heb je ook houtwol en cellulose als meer milieuvriendelijke dakisolatie.

Minerale wol

Minerale wollen, zoals rotswol, glaswol en steenwol, zijn isolatiematerialen die gelijken op wol. Deze dakisolatiematerialen worden meestal geleverd in rollen, dekens of platen. Ze zijn goed bestand tegen vocht en geluid.

Minerale wollen zijn een natuurlijk product. Ze behouden hun isolerende waarde voor een tijd en kunnen daarna gerecycleerd worden. Dit type isolatie wordt in combinatie met een dampscherm geregeld in een niet verwarmde dak-ruimte gebruikt als zoldervloerisolatie.

Ook worden minerale wollen rollen en dekens ook in een hellend dak gebruikt. Omdat deze rollen en dekens heel flexibel zijn, worden ze vaak gebruikt in dakrenovaties.

Voor platte daken komen de isolatieplaten beter van pas. Minerale wollen zijn ook aantrekkelijk in prijs. Maar je moet daarentegen wel genoeg ruimte voorzien in het dak.

Minerale wol

Dakisolatieplaten

Je kan niet enkel in minerale wollen isolatieplaten verkrijgen, maar ook in kunststoffen zoals PIR, PUR, EPS, XPS en PF of resolschuim.

Doorgaans beschikt kunststof isolatie over een hogere isolatiewaarde dan minerale wol. Aangezien PIR en PUR een hoge isolatiewaarde hebben en dat je slechts een beperkte dikte of hoeveelheid isolatiemateriaal nodig hebt om dit te bereiken, blijft het gewicht van de isolatie beperkt.

Doordat PIR-, PUR- en gelijksoortige platen een tand-en-groef systeem hebben, passen ze perfect in elkaar en bieden ze de perfecte dichting voor dakisolatie.

Ecologische isolatiematerialen

De wereld van isolatie staat ook niet stil. Het ecologische aspect wordt alsmaar belangrijker. Het is dus van belang om in een groene woning ook milieuvriendelijke isolatie te voorzien. Net als minerale wollen bieden ecologische isolatiematerialen een hoge densiteit tegen warmte en geluid.

Ecologische isolatiematerialen worden meestal gebruikt in hellende daken omdat ze ook vrij flexibel zijn. Daarnaast zijn ecologische isolatiematerialen vochtregulerend en schimmelbestendig.

Zo heb je bijvoorbeeld vlaswol, houtwol, schapenwol, hennep, papiervlokken en kurken isolatieplaten. De kurken isolatieplaten worden net als andere isolatieplaten eerder voor platte daken gebruikt, terwijl de andere opgenoemde ecologische isolatiematerialen in schuine daken worden gebruikt.

Premie dakisolatie?

Wallonië


In Wallonië kan je profiteren van de huisvestingspremie, die alle isolatiewerkzaamheden dekt. De premie voor dakisolatie varieert van 0,15 tot 0,90 €/kWh die door de werkzaamheden wordt bespaard. Dit bedrag kan tot 6 maal worden vermenigvuldigd, afhankelijk van de inkomenscategorie van je huishouden.

In Wallonië kan je bovendien profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6 % in plaats van 21 % voor al jouw isolatiewerkzaamheden. Ten slotte kan je profiteren van een belastingvermindering van 30 % met een plafond van 3.340 euro per woning.

Brussel

In Brussel kan je sinds januari 2022 genieten van de Renolution-premie voor je dakisolatiewerken. Het bedrag van deze premie wordt bepaald door jouw inkomenscategorie en varieert tussen 35 en 55 euro/m².

Bovendien kan je in Brussel profiteren van een btw-verlaging. Deze korting bedraagt eveneens 6 % en geldt voor al jouw isolatiewerken.

Vlaanderen

Het Vlaams Gewest biedt een renovatiepremie. Deze premie omvat vier categorieën werkzaamheden, waarvan de tweede betrekking heeft op dakwerkzaamheden. Het bedrag van de premie bedraagt 20 à 30 % van jouw totale rekeningen met een plafond van 2.500 euro per categorie werkzaamheden. De dakisolatiepremie in Vlaanderen schommelt ook naargelang jouw inkomenscategorie.

Je kan ook een volledige renovatiebonus krijgen als je over een periode van 5 jaar ten minste 3 van de hieronder vermelde investeringen doet:

 • Isolatie van ten minste 30 m² van het dak of de zolder
 • Isolatie van ten minste 30 m² binnen-, buiten- of spouwmuren
 • Isolatie van ten minste 30 m² vloeren
 • Plaatsing van ten minste 5 m² nieuwe beglazing
 • Installatie van een nieuwe zonneboiler
 • Installatie van een warmtepomp
 • Installatie van een nieuw ventilatiesysteem

Tot slot kan je ook in Vlaanderen profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6 % voor jouw isolatiewerkzaamheden.

Op zoek naar een specialist?
Laat je adviseren door een isolatiespecialist

4 aandachtspunten bij het dak isoleren

Voor je gaat isoleren zijn er een aantal aandachtspunten die je best eerst checkt:

 • Wat is het nut van jouw zolderruimte? Gaat jouw zolder ruimte ooit dienen als kamer?
 • Zorg dat je exact weet hoeveel m² er moet geïsoleerd worden
 • Kies voor een isolatie die bij jou past
 • Kijk na of je een premie kunt aanvragen
Dakisolatie

Dikte van de isolatie

De dikte van de dakisolatie is van groot belang, maar hangt af van het type isolatie dat je wenst te gebruiken. Glaswol zal op zich al een dikte hebben van zeker 16 à 21 cm. Wat betekent dat je genoeg ruimte moet voorzien in het dak als je glaswol wilt gebruiken.

PUR heeft een lagere lambda waarde dan glaswol. Dat betekent dat PUR beter isoleert en je dus minder nodig hebt. Je hebt dan ongeveer 12 à 14 cm PUR nodig. De dikte varieert bij alle isolatiematerialen, toch is er een minimum norm. Vanuit Vlaamse normen is een isolatielaag van minstens 3 tot 4 cm zeker nodig.

Dak isoleren langs binnen, buiten of zoldervloer isoleren?

Hoe je jouw dak isoleert, dat hangt van jouw dak af en van hoe je jouw zolder ruimte gebruikt. Zo kan je jouw dak langs binnen isoleren (koud dak) wanneer je jouw zolder ruimte nog niet heeft afgewerkt, maar je deze wel plant te gebruiken als kamer.

Bij een hellend dak wordt de isolatie vaak langs de binnenkant geplaatst, tussen de houten kepers en de balken. Je kan jouw dak langs buiten isoleren (warm dak) wanneer je jouw zolder ruimte al heeft afgewerkt, en deze als kamer wenst te gebruiken. Dit is bij een schuin dak moeilijker. Gebruik je de zolder niet als woonruimte? Dan doe je er beter aan de zoldervloer te isoleren. Jouw zoldervloer isoleren is relatief goedkoop.

Weet je niet welke methode het meest geschikt is voor jouw dak? Geen probleem! Vul het offerteformulier onderaan dit artikel in en kom in contact met professionele dakwerkers die jou op maat advies zullen geven en jou helpen de juiste keuze maken.

platte daken isoleren

Plat dak isoleren

Er bestaan uiteenlopende soorten daken. De twee meest voorkomende zijn hellende daken en platte daken. Beide kunnen op verschillende manieren worden geïsoleerd. In dat geval krijg je variaties zoals het sarkingdak, gordingendak enzovoort.

Bij schuine daken kies je eerder voor flexibelere isolatiematerialen zoals glaswol, rotswol of ecologische isolatiematerialen. Een plat dak isoleren doet een vakman met afschotisolatie. Het betreft platte isolatiematerialen zoals PIR-platen met een lichte hellingshoek om regenwater makkelijk af te voeren.

Er is ook een groot verschil in prijs bij het isoleren van deze daken. Hellende daken hebben een lagere prijs. Dit is voornamelijk omdat je in schuine daken goedkopere materialen kan gebruiken zoals minerale wollen. De materialen gebruikt bij een plat dak komen duurder uit. Je kan deze richtprijzen vergelijken in de tabel die eerder vermeld staan in dit artikel.

Kan je jouw dak isoleren?

Dakisolatie kan als doe-het-zelfklusje gezien worden, maar toch is dit geen simpel karwei. We adviseren je om dakisolatie te laten plaatsen door een erkend isolatiespecialist voor een correcte plaatsing. Vul onderstaand formulier in en vergelijk gratis meerdere offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Dakisolatie