Laat dakisolatie plaatsen en vermijd temperatuurschommelingen

Bent u van plan uw dak te isoleren? Groot gelijk! Met de verplichte dakisolatiemaatregel die vanaf 2020 in voege zal treden bent u er best op tijd bij. Bent u nog op zoek naar een geschikte leverancier in dakisolatie? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij kunnen u helpen om snel een kwalitatieve offerte voor dakisolatie te ontvangen van verschillende leveranciers.

Vul nu uw aanvraag in via ons formulier en vergelijk offertes van dakisolatie specialisten uit uw regio. Dit neemt slechts 2 minuten in beslag en zorgt ervoor dat uw isolatieproject al zo’n 30% goedkoper wordt. Wij werken namelijk met de beste leveranciers die u een legio aan mogelijkheden kunnen aanbieden.

Wat kost dakisolatie per m2?

De prijzen van dakisolatie zijn afhankelijk van veel verschillende factoren, namelijk de vorm van het dak, de functie van de zolderruimte, de oppervlakte, de voorkeuren van de bewoner (ecologisch/goedkoop/...)

1. Prijzen op basis van isolatiemateriaal

IsolatiemateriaalPrijs per m2
Rots- en glaswol€25 – €30
PIR€45 – €55
PUR€45 – €5
EPS€30 – €40
XPS€40 – €50
PF-isolatie€50 – €60
Ecologische isolatie€45 – €60

2. Prijzen op basis van soort dak

Soort dakRichtprijs per m²
Zoldervloer€25
Hellend dak (langs binnen geïsoleerd)€25
Hellend dak (langs buiten geïsoleerd)€40
Plat dak (langs binnen geïsoleerd)€30
Plat dak (langs buiten geïsoleerd)€70

Wilt u de warmte in huis houden in de winter? Of uw huis koel houden in de zomer? Dan is het van groot belang om zeker een goed geïsoleerd dak te hebben. Dakisolatie zorgt er voor dat de temperaturen in uw huis stabiel en aangenaam blijven. Wanneer u uw huis verwarmt, stijgt de warme lucht naar boven. Bij een slecht of niet geïsoleerd dak zal deze warme lucht wegglippen. Uw huis zal dan niet warm blijven en u zal blijven verwarmen, dit kost u echter veel geld op uw energierekening. Het is dus van groot belang om uw dak een goede dakisolatie te geven.

Is dakisolatie verplicht?

Zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen moeten tegen 2020 voldoen aan de normen van dakisolatie. Dit betekent concreet dat alle woningen in het Vlaamse gewest, zowel privé- als huurwoningen, die aangesloten zijn aan een elektriciteitsnet voor 01/01/2006 moeten voldoen aan de norm voor dakisolatie. Nieuwbouwwoningen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet na 01/01/2006 moeten vervolgens ook voldoen aan dakisolatienorm.

De minimumnorm voor deze dakisolatie is namelijk een R-waarde voor de dakisolatie van 0.75 m²K/W. Dit is een haalbare minimumnorm, wetende dat er een R-waarde van 4.5 m²K/W nodig is om in aanmerking te komen voor een premie. De U-waarde bepaalt de minimale dikte van de isolatie. Een dikte van ongeveer 3 tot 4 cm raadt men zeker aan. Een dikkere isolatielaag zal natuurlijk beter isoleren en meer energie besparen.

Worden deze normen niet behaald, dan kan bijvoorbeeld degene die de woning verhuurd strafpunten krijgen. Wanneer men meer dan 15 strafpunten heeft, mag de woning niet meer verhuurd worden en kunnen er enorme boetes gegeven worden.   

Welk is de beste dakisolatie?

Er bestaan veel soorten dakisolatiematerialen. Zo heeft men minerale wollen zoals rotswol, maar ook bijvoorbeeld glaswol. Daarnaast heeft men ook dakisolatieplaten uit PIR, PUR, EPS, XPS. Omdat deze natuurlijk niet milieuvriendelijk zijn, heeft men ook houtwol en cellulose als meer milieuvriendelijke dakisolatie.

Minerale wollen

Minerale wollen, zoals rotswol, glaswol en steenwol, zijn isolatiematerialen die gelijken op wol. Deze dakisolatiematerialen worden meestal geleverd in rollen, dekens of platen. Rockwool en Isover zijn de meest gekende producenten. Minerale wollen werken zowel als thermische als akoestische isolatie.

Minerale wollen zijn een natuurlijk product. Deze behouden hun isolerende waarde voor een tijd en kunnen daarna gerecycleerd worden. Deze isolatie wordt geregeld in een niet verwarmde dak-ruimte gebruikt als zoldervloerisolatie. Minerale wollen rollen en dekens worden ook in hellende daken gebruikt. Omdat deze rollen en dekens heel flexibel zijn, worden ze vaak gebruikt in dakrenovaties. Voor platte daken kunnen de isolatieplaten beter van pas komen. Minerale wollen zijn ook aantrekkelijk in prijs. Maar men moet daarentegen wel genoeg ruimte voorzien hebben in het dak.

Dakisolatieplaten

Men kan niet enkel in minerale wollen isolatieplaten verkrijgen, maar ook in kunststoffen zoals PIR, PUR, EPS, XPS en PF of resolschuim. Deze zijn slechter voor het milieu, maar vragen minder plaats in het dak. Doordat deze platen een tand-en-groef systeem hebben, passen ze perfect in elkaar en hebben ze de perfecte dichting voor de dakisolatie. Platen werken het beste voor platte daken.

Ecologische isolatiematerialen

De wereld van isolatie staat ook niet stil. Het ecologische aspect wordt alsmaar belangrijk, het is dus belangrijk om in een groene woning ook milieuvriendelijke isolatie te voorzien.Net als minerale wollen hebben ecologische isolatiematerialen zowel een thermische als akoestische functie. Ecologische isolatiematerialen worden meestal gebruikt in hellende daken omdat deze ook vrijwel flexibel zijn. Daarnaast zijn ecologische isolatiematerialen ook vochtregulerend en schimmelbestendig.

Zo heeft men bijvoorbeeld vlaswol, houtwol, schapenwol, hennep, papiervlokken en kurken isolatieplaten. De kurken isolatieplaten worden net als andere isolatieplaten eerder bij platte daken gebruikt, terwijl de andere opgenoemde ecologische isolatiematerialen in hellende daken worden gebruikt.

Wanneer kan je een premie aanvragen?

Ook bij dakisolatie kan men een premie aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een premie moet de Rd-waarde van het isolatiepakket minstens 4.5 m²K/W zijn. Het bedrag van de premie is ook afhankelijk door wie u de isolatie laat plaatsen. Wanneer u het professioneel laat plaatsen, zal het bedrag van de premie dubbel zo groot zijn dan wanneer u de isolatie zelf plaatst. Wanneer u het zelf plaatst kunnen er namelijk details over het hoofd gezien worden. Men spoort dus aan om het professioneel te laten plaatsen. Het bedrag van de premie wanneer u het professioneel laat plaatsen is €8/m², wanneer u het zelf plaatst is het bedrag €4/m².

4 aandachtspunten voor je je dak isoleert

Voor u gaat isoleren zijn er een tal van aandachtspuntjes die u eerst moet nagaan:

  • Wat is het nut van uw zolderruimte? Gaat uw zolder ruimte ooit dienen als kamer?
  • Zorg dat u exact weet hoeveel m² er moet geïsoleerd worden.
  • Kies voor een isolatie die bij u past (ecologische, goedkope,...)
  • Kijk na of u een premie kunt aanvragen.

Dikte van de isolatie

De dikte van de dakisolatie is van groot belang, maar hangt af van het type isolatie dat u wenst te gebruiken. Glaswol zal op zich al een dikte hebben van zeker 16 à 21cm. Wat betekent dat men genoeg ruimte moet voorzien in het dak als men glaswol wilt gebruiken. Wanneer men bijvoorbeeld PUR gebruikt, moet men minder plaats voorzien. PUR heeft een lagere lambda waarde dan glaswol.

Dat betekent dat PUR beter isoleert en men dus minder nodig heeft. Men heeft dan ongeveer 12 à 14cm PUR nodig. De dikte varieert bij alle isolatiematerialen, toch is er een minimum norm. Vanuit Vlaamse normen is een isolatielaag van minstens 3 tot 4 cm zeker nodig.

Dak isoleren langs binnen, buiten of zoldervloer isoleren?

Hoe u uw dak isoleert, dat hangt van uw dak af en van hoe u uw zolder ruimte gebruikt. Zo kan u uw dak langs binnen isoleren wanneer u uw zolder ruimte nog niet heeft afgewerkt, maar u deze wel plant te gebruiken als kamer. U kunt uw dak langs buiten isoleren wanneer u uw zolder ruimte al heeft afgewerkt, en deze als kamer wenst te gebruiken. Maar u kunt ook uw zoldervloer isoleren wanneer u uw zolder ruimte niet als kamer wenst te gebruiken. Uw zolder ruimte langs binnen isoleren is goedkoper dan uw zolder langs buiten isoleren. Het tweede geeft immers wel een betere isolatie dan het eerste.

Dakisolatie voor plat dak

Bij woningen kan men verschillende soorten daken hebben. De twee meest voorkomende zijn hellende daken en platte daken. Deze worden ook allebei op een verschillende manier geïsoleerd. Bij hellende daken gaat men eerder flexibelere isolatiematerialen gebruiken zoals glaswol of rotswol of ecologische isolatiematerialen. Bij platte daken gaat men platte isolatiematerialen gebruiken, meer bepaald dakisolatieplaten.

Er is ook een groot verschil in prijs bij het isoleren van deze daken. Hellende daken hebben een lagere prijs dan platte daken. Dit is voornamelijk omdat men in hellende daken goedkopere materialen kan gebruiken zoals minerale wollen. De materialen gebruikt bij platte daken komen duurder uit. Men kan deze richtprijzen vergelijken in de tabel die eerder vermeld staat in dit artikel.

Kan je dakisolatie zelf plaatsen?

Dakisolatie kan als doe-het-zelfklusje gezien worden, maar toch is dit geen simpel karwei. Men raadt aan om het te laten plaatsen door een professionele isolatie-plaatser.

Beschrijf uw project
1*. Welk type dakisolatie wenst u?
2*. Welke dakoppervlakte dient geïsoleerd te worden (schatting)?
3*. Wanneer wenst u de isolatiewerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Bedrijven voor Dakisolatie