Wat doen als je een huis koopt met asbest?

Je hebt een zorgplicht die je moet toepassen voor het asbest in jouw dakbedekking. Dit houdt een aantal maatregelen in die je redelijkerwijs neemt om het gevaar voor de mens en milieu zo klein mogelijk te houden. Sinds april 2019 zijn er daarbovenop ook een aantal verboden. Je mag niet:

  • Constructies bevestigen aan of over asbesthoudende daken of gevels: zonnepanelen, overzetdaken, reclamepanelen,…
  • Asbesthoudende daken of gevels insluiten of bedekken met een ander materiaal.
  • Asbesthoudende daken of gevels reinigen of ontmossen.

Indien je deze handelingen toch uitvoert is de kans namelijk groot dat je de asbest verder aantast en een verwijdering bemoeilijkt.

Asbest dakpannen

Is het verplicht asbest te verwijderen?

Je bent niet verplicht om je asbest te laten verwijderen als het geen risico of gevaar inhoudt. Er zijn sinds kort wel strengere verplichtingen opgesteld hierover. Indien je renovatiewerken of kleine onderhoudswerken doet moet je de asbest die daarbij wordt blootgelegd ook laten verwijderen.

Asbest verwijder je best te vroeg dan te laat. Hoe slechter de staat van de asbest, hoe gevaarlijk het wordt. Hoe later je de asbest laat verwijderen, hoe duurder de verwijdering ook wordt. Wachten brengt dus ook wel risico’s en extra kosten met zich mee.

Hoe lang mag asbest nog blijven liggen?

In 2034 moeten alle daken asbestvrij zijn. Dit wil zeggen dat moest er dus nog asbest in jouw dak zitten, je dit dus zal moeten laten verwijderen tegen 2034.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier offertes!

Wat is het asbestcertificaat of asbestattest?

Sinds 23 november 2022 is het verplicht om bij de verkoop van een huis een geldig asbestinventarisattest voor te leggen.

Zo’n asbestinventarisattest of certificaat wordt opgesteld door een asbestinventaris geleverd door het OVAM. Het certificaat zal een oplijsting bevatten van de asbesthoudende materialen in de woning na inspectie. Daarbovenop zal er ook de staat van het asbest in worden meegedeeld door de asbestinventaris en een advies worden meegegeven om het asbest op een veilige manier te laten verwijderen of te onderhouden.

Het asbestinventarisattest is 10 jaar geldig. Met uitzondering bij de aanwezigheid van een asbesthoudend materiaal met hoog risico, waarbij de geldigheidsduur met 5 jaar wordt ingekort.

Meer weten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier aan een asbestinventaris of specialist in jouw buurt.

Kan je een huis met asbest huren of verhuren?

Indien jouw woning of appartement asbest bevat, mag je dit nog verhuren zonder het asbest te laten weghalen?

Is een asbestattest verplicht bij verkoop?

Een asbestattest is bij verkoop van een woning vanaf 23 november 2022 verplicht. Is dit niet het geval kan de verkoop nietig verklaard worden. Je dient dus altijd een kopie van dit attest mee te geven aan de kopers of nieuwe eigenaar. 

Is een asbestattest ook verplicht voor een appartement?

Ja, dit geldt voor de private delen van het appartement. In de gemeenschappelijke delen is de verplichting pas vanaf 1 januari 2025 van kracht.

Hoeveel kost een asbestattest?

In de wetgeving is geen vaste prijs bepaald voor een asbestattest. De prijs wordt bepaald door de asbestdeskundige zelf, maar die moet wel de richtlijnen van het inspectieprotocol volgen.

De prijs wordt bepaald door een aantal zaken:

  • De omvang van de te inspecteren gebouwen en het terrein.
  • Ouderdom en renovatiegraad: oudere gebouwen met weinig renovaties hebben een grotere kans op het aantreffen van verschillende asbestmaterialen.
  • Het aantal monsternames en labo-analyses.
asbest

Extra advies nodig? Vul gratis het offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestprofessionals

Ontvang gratis vrijblijvende offertes over wat je moet doen bij het kopen van een huis met asbestdak aan specialisten in jouw buurt om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Vind zo de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen