Hoe kan je meteen een asbest dak herkennen

Ten eerste is het natuurlijk aangeraden om te checken of je effectief een asbesthoudend materiaal hebt op je dak. Hoe ouder het asbesthoudend materiaal, hoe meer asbestvezels vrijkomen door verwering. Ook is het belangrijk om te weten dat er twee soorten asbestdaken zijn. Zo bestaan er niet-gebonden asbestdaken waarbij de vezels los zitten. Daarnaast is er ook hechtgebonden asbest. Daarbij zitten de vezels vast in het materiaal.

De twee soorten kan je makkelijk herkennen aan de structuur van je golfplaten. Als je een wafelstructuur opmerkt die ook nog eens uit verschillende lagen is opgebouwd, dan heb je met een asbestdak te maken. Ook de aanwezigheid van grote witte vezels in de golfplaten geven aan dat je te maken hebt met een asbestdak.

Het jaartal waarin je golfplaten gekocht en geplaatst zijn, geeft ook aan of je dak asbest bevat. Zo zijn golfplaten die voor 1990 geplaatst werden zeker asbesthoudend. Pas sinds 1998 was asbest verboden. Maar, als je dak na 1998 geplaatst werd, kan het nog altijd asbest bevatten. Bedrijven hebben namelijk asbesthoudende golfplaten nog altijd verkocht na het verbod.

Oude dakleien kunnen ook asbest bevatten. Je herkent ze aan dezelfde structuur als bij de golfplaten. Van dakleien die geproduceerd zijn na 1996 mag je zeker zijn dat ze asbestvrij zijn.

Hebben je golfplaten of dakleien een N of NT markering? In dat geval zijn ze zeker asbestvrij.

Wil je toch meer zekerheid? Dan kan je een asbestverwijderaar contacteren om een laboanalyse uit te voeren. Zo ontvang je dan een asbestinventaris van jouw woning. Is er geen asbest aanwezig? Dan volstaat een schriftelijk document van de werkgever of bedrijfsleider waarin dat wordt bevestigd. De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in kaart brengen in Vlaamse gebouwen en woningen gebouwd voor 2001. Daarom geldt sinds november 2022 een inventarisatieplicht bij verkoop of overdracht van eigenaar. De Vlaamse Regering streeft naar een versnelde verwijdering van asbestdaken in slechte staat.

asbest dak

Asbest dak verwijderen prijs

De prijs die je mag verwachten voor het verwijderen van asbest varieert tussen € 10 en € 15 per m². De oppervlakte van je dak zal dus de grootste prijsbepalende factor zijn.  Daarbij komen nog extra stortkosten voor het afvoeren van de asbesthoudende materialen.

Een ander element dat de prijs van asbest verwijderen zal beïnvloeden zijn de kosten van het recyclagepark. Asbesthoudend materiaal weggooien kost namelijk ongeveer € 20 tot € 25 per kg. Informeer je echter bij je gemeente over de gangbare prijzen. Sommige gemeentes vragen er geen geld voor.

Voor de plaatsing van een nieuwe dakbedekking moet je rekenen op een prijs van minimaal € 50 per m², afhankelijk van welke dakbedekking je neemt.

Zelf daken met asbest verwijderen en vervangen, zullen de kosten een stuk lager liggen. Het is wel een arbeidsintensieve klus. Let op: als je dak in slechte staat is en als de schadelijke asbestvezels loshangen, is het bij wet verboden om de golfplaten of leien zelf te verwijderen. Contacteer in dat geval een erkende asbestverwijderaar.

Ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat.
Vind een professional in jouw buurt.
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Welk jaar moet asbest dak verplicht verwijderd zijn: wetgeving

Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. Bij elke vorm van uitvoering waarbij asbestvezels vrijkomen, is het gevaarlijk voor je gezondheid en de natuur. 

De meest risicovolle asbesttoepassingen zoals asbestcement daken- en gevelbekleding en niet-hechtgebonden toepassingen (indien eenvoudig bereikbaar) moeten tegen 2034 verwijderd worden van vlaamse gebouwen volgens de Vlaamse regering. Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn.

Het is nu nog niet verplicht om alle asbestdaken te (laten) verwijderen, maar als je dak beschadigd is, is dat sterk aangeraden. Eigenlijk moet je rekening houden met loshangende vezels. Als die vrijkomen is het gevaarlijk om ze in te ademen.

In principe mag je het aanwezige asbest dus laten staan als je dak in goede staat is, maar na verloop van tijd zal je het wel verplicht moeten vervangen.

Hoe verwijder je een asbest dak?

Als je een dakrenovatie plant voor je asbest dak, is het dak eerst (laten) verwijderen je enige optie. Zo mag je bijvoorbeeld niet een dak of gevel met asbesthoudende materialen ontmossen of reinigen. Dat komt omdat je een asbest dak niet mag bedekken, schuren of coaten. We leggen hieronder uit hoe je zelf een asbest dak kan verwijderen.

Asbestdaken verwijderen is niet vanzelfsprekend. Hou er rekening mee dat je asbest op een veilige manier kan verwijderen als het om hechtgebonden of vast asbest gaat. Dat betekent dat je dak in goede staat moet zijn. Los asbest moet je verplicht door een erkende asbestverwijderaar laten verwijderen.

dakwerkers

Stappenplan: asbestverwijdering dak

Stap 1: Voorbereidende voorzorgsmaatregelen nemen.

Maak de ruimte onder het dak helemaal leeg, zo ben je zeker dat er geen asbestvezels achterblijven. Eventueel kan je ook alles met folie bedekken zodat je vezels makkelijk kan opvangen en weggooien nadien. Denk ook al na over hoe je de asbestplaten zal vervoeren.

Stap 2: Alle benodigdheden klaarleggen.

Toepassingen waar asbestvezels vrijgeven kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Leg alle materiaal al klaar, zo gaat het veel gemakkelijker bij het verwijderen van asbest. Denk bijvoorbeeld aan een ladder, beschermende kledij, handschoenen en een veiligheidsbril. Het is ook slim om een overall te dragen en een mondmasker op te doen. Op die manier ben je zeker dat je geen asbestvezels zal inademen.

Stap 3: Asbest onderdak verwijderen.

Ga voorzichtig aan de slag met het verwijderen van de asbestplaten. Om er zeker van te zijn dat er geen vezels loskomen, mag je de platen eerst nat maken. Verwijder de platen in één keer, zonder ze af te breken of te zagen.

Tips: Verwijder geen planten of mossen die aan het dak vastzitten, dat zal ervoor zorgen dat de vezels loskomen. Bij het verwijderen van schroeven, kan je spuitlijm of haarlak gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de vezels blijven plakken en niet weg zullen vliegen.

Stap 4: Asbestplaten weggooien.

Het is verplicht om de asbesthoudende materialen verpakt in plastic weg te voeren en weg te gooien. Daarvoor kan je asbestzakken of asbestfolie gebruiken. Die krijg je bij sommige recyclageparken gratis.
Je moet de platen of leien weggooien bij een recyclagepark. Daarvoor moet je bij sommige parken betalen per kilo weggegooid asbest.

asbest verwijderen

Asbest dak vervangen: eindeloze mogelijkheden

Nu je asbest dak verwijderd is, heb je talloze mogelijkheden dakbedekking om uit te kiezen.

Je kan bijvoorbeeld voor dakplaten kiezen. Dakplaten zijn een redelijk goedkope optie. Bovendien kan je uit verschillende soorten kiezen. Denk bijvoorbeeld aan trapezium platen of dakpanplaten. Of je kan opnieuw kiezen voor golfplaten die wel veilig zijn.

Een andere optie is PVC dakbedekking. PVC heeft veel voordelen die ervoor zorgen dat het een veilige dakbedekking is. Zo is PVC dakbedekking waterdicht, brandveilig en wortelbestendig. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop.

Andere opties zijn dakshingles, zinken dakbedekking, betonnen dakbedekking, EPDM dakbedekking of een bitumen dakbedekking. Neem een kijkje op onze website en ontdek de beste keuze voor jou.

Asbest dak verwijderen? Vraag hier offertes aan

Is er asbest aanwezig op jouw dak? Ben je niet van plan om je asbestdak zelf te verwijderen? Via onderstaand formulier ontvang je tot 5 gratis en vrijblijvende offertes aan erkende asbestverwijderaars. Zij zullen ervoor zorgen dat het verwijderen en weggooien van je asbesthoudende dakplaten veilig gebeurt.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Sinds wanneer is het gebruik van asbestvezels verboden in België? 

+
In 1998 werd de productie en handel van asbesthoudende materialen verboden, in 2001 kwam er een totaalverbod op het gebruik van asbest.  

Wat kost 100 m² asbest verwijderen? 

+
Om 100 m² asbest te laten verwijderen betaal je tussen 1.000 euro en 1.500 euro. Daar komt nog ongeveer 300 euro afvalverwerkingskost bij. 

Kan je een premie krijgen om asbest in huis te verwijderen? 

+
Het actieplan voor een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040 zorgt dat veel asbest moet verwijderd worden. De Vlaamse overheid geeft Mijn Verbouwsubsidie om deze stap financieel te ondersteunen. 
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen