Wie of wat is Eternit?

Eternit, door Alphonse Emsens opgericht in België in 1905 streefde altijd naar het worden van de wereldleider in lichtgewicht bouwoplossingen. Eternit was van 1905 tot 2002 actief in de asbestcement industrie. Tot enkele tientallen jaren terug waren ze zelfs de grootste producent van asbestcement in Europa. Asbest werd snel populair voor industriële toepassingen door z’n goede eigenschappen. Naast Europa hadden ze fabrieken over heel de wereld. Zo waren ze onder meer aandeelhouders van vijf asbestfabrieken in India en richtten ze een vezelfabriek op in Argentinië in 1937 en in Congo in 1949.

De Oostenrijkse industrieel Ludwig Hatscheck vond in 1900 de productietechnologie uit voor asbestcement waar deze een patent op nam. Vijf jaar later kocht Emsens het patent en richtte de eerste asbestcement fabriek van Eternit op in Harem.

Eternit is niet enkel bekend om hun vezelcement. In 1957 richtten ze het bekende Gyproc op, bekend om de productie van gipsplaten.

Nood aan meer informatie?Contacteer gratis en vrijblijvend asbestdeskundigen

Valt Eternit onder de Etex Group?

Eternit Group was de bekende naam van de grootste speler van vorige eeuw in de asbestcementproductie. In 1995 werd de naam van de overkoepelende ‘Eternit Group’ veranderde naar ‘Etex Group’. De naam Eternit bleef bestaan, maar werd verder gebruikt als commercieel merk, en niet meer als bedrijfsnaam. De afdeling van Etex die zich bezighoudt met buitenoplossingen bestaat uit drie commerciële merken: Cedral leien, Equitone gevelplaten en Eternit golfplaten

Wat is het verschil tussen Eternit en asbest?

Asbest wordt tot vandaag in de volksmond nog steeds Eternit genoemd.

Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen met een vezelachtige structuur. Er bestaan zes soorten asbest waaronder, wit, blauw en bruin asbest. De vezels worden al sinds honderden jaren gebruikt.

Eternit was zoals eerder aangehaald de grootste asbestcementproducent in Europa. Momenteel is Eternit niet meer de overkoepelende naam van het bedrijf, maar enkel een merk gespecialiseerd in golfplaten. De golfplaten, die voornamelijk in de landbouwsector populair zijn worden de dag van vandaag gemaakt op basis van een veiligere soort vezelcement.

Eternit is dus eigenlijk een specifiek type asbesthoudend materiaal, waar asbest verwijst naar een mineraal. Eternit kan asbest bevatten, maar heeft ook asbestvrije toepassingen.

Wat zijn Menuiserite platen van Eternit?

Menuiserite platen van Eternit zijn bekende onderdakplaten. Voor de onderdakplaten werd hun bekende asbestcement gebruikt. De platen werden voornamelijk toegepast onder stijve daken zoals leien of pannen. Je kan ze herkennen aan hun roze, lichtgrijze of gele kleur. 

Vandaag worden er nog steeds Menuiserite onderdakplaten gemaakt. Natuurlijk bevatten deze geen asbest meer. Sinds 1994 worden ze asbestvrij geproduceerd. Je kan ze herkennen aan de naam Menuiserite NT.

Eternit onderdak van asbest

Wanneer is Eternit gestopt met het gebruiken van asbest?

Asbest werd het meeste gebruikt van 1950 tot 1979. Asbestose werd sinds 1930 erkend als beroepsziekte en ook in Nederland waarschuwde de arbeidsinspectie al sinds de jaren 30 voor de risico’s van asbest. Desondanks wetenschappelijk onderzoek werden geen veiligheidsmaatregelen opgelegd in België en Nederland tot eind jaren ’70.  Door de lange latentietijd duurde het even eer de problemen duidelijk naar boven kwamen. In de jaren ’80 werden de risico’s die asbest op de gezondheid van mensen had echt serieus genomen en legde de overheid een reeks maatregelen op. Veel toepassingen van asbest, voornamelijk de gevaarlijke ongebonden toepassingen zoals deze met een lage densiteit werden veel minder verbruikt. De overgrote meerderheid van de gevaarlijke asbesttoepassingen werden waar mogelijk vervangen door gezondere alternatieven. Door de goede chemische eigenschappen bleef asbest aantrekkelijk voor industriële toepassing en werd het nog veel gebruikt in toepassingen waar de vezels stevig vastzitten in een cementmatrix, zoals bij Eternitcement het geval was.

Toen er een asbestverbod kwam op 1 juli 1993 in Nederland stopte Eternit met de productie en verkoop van asbestcement-bouwmaterialen in hun Nederlandse fabrieken. Na een overgangsperiode, en het verbod op verbruik van asbestcement in België in 1998, stopte Eternit ook hier met het produceren van asbestcement. Enkele jaren later, 2002, stopte ze met het produceren van asbest in de rest van de wereld

Wordt vandaag nog asbest gebruikt?

Sinds 2001 is er een totaalverbod op asbest in België en sinds 2005 in de gehele Europese Unie. Dat wil echter niet zeggen dat alle asbesttoepassingen ook onmiddellijk verdwenen waren. Er was handel in allerlei asbestsoorten, naast het bekende asbestcement. Zo werd asbestisolatie gebruikt rond verwarmingsleidingen, als brandbescherming in gebouwen en zelfs voor bloembakken. Ondanks een verbod sinds geruime tijd op asbest blijft de wereld geconfronteerd worden met negatieve effecten van de vezels. Vlaanderen is daarom sinds 2018 aan het werken aan een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040.

Eternit asbestcement

Welke soorten asbesttoepassingen kan je nog vinden van Eternit?

Eternit produceerde maar één soort asbesttoepassing, namelijk asbestcement. Dit cement met asbestvezels werd voor allerlei bouwmaterialen gebruikt. Het was het basismateriaal voor leien, golfplaten, vlakke platen en zelfs buizen. Deze hechtgebonden asbesttoepassingen geven indien in goede staat en niet bewerkt weinig risico op vrije asbestvezels. Voor het verwijderen van deze toepassingen wordt steeds een erkend asbestverwijderaar aangeraden.

Vraag offertes bij erkend asbestverwijderaars
Zet de eerste stap naar een asbestveilige omgeving
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

De nieuwere Eternittoepassingen, maar ook deze van andere bedrijven zijn gemarkeerd met een productiedatum en de letters ‘NT’. Deze markering, en andere lettercombinaties kunnen helpen met het herkennen van asbestvrije toepassingen. Dit kan veel geld uitsparen wanneer er gezocht wordt naar asbest. 

De Etex groep biedt in algemene zin een aantal antwoorden met de voor hun bekende gegevens op de vele vragen die mensen hebben met over de asbesttoepassingen. Zelf verklaren ze dat deze geenszins in alle opzichten volledig zijn.

Eternit asbest golfplaten op dak

Wat gebruikt Eternit vandaag ter vervanging van asbest voor cement?

De Eternit vezels die nu gebruik worden in het vezelcement hebben een organische koolstof-structuur. Deze spelen dezelfde rol als de asbestvezels met hun biopersistente minerale silicaatstructuur eerst deden. De vezels bestaan uit koolhydraten en de chemische eigenschappen zijn dezelfde als deze van gewone plastic soorten. 

Instituten* die wereldwijd groot wetenschappelijk gezag hebben en gespecialiseerd zijn in het nagaan van stoffen met betrekking tot eventuele carcinogeniteit beoordelen de huidige vezels niet als (verdacht-) kankerverwekkend

* Deze instituten omvatten een instelling die bijvoorbeeld kankeronderzoek voor de Wereldgezondheidsorganisatie uitvoert en een college van Duitse experten in toxicologie.

Zit je nog met vragen? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met asbestdeskundigen

Wil je meer advies over het eventuele asbestcement in jouw huis? Contacteer dan 1 of meerdere asbestdeskundigen en krijg gratis en vrijblijvend advies. Contacteer ervaren professionals en zet de eerste stap naar een asbestveilige leefomgeving. 

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Ook interessant om te weten

Hoe gevaarlijk zijn asbest golfplaten?

+
Het asbest in golfplaten is hecht gebonden. Dit wil zeggen dat het normaal gezien goed verankerd zit in het cement waarmee de golfplaat gemaakt is. Zolang de golfplaat zich in goede staat bevindt, is er met de huidige inzichten geen direct gevaar. Golfplaten met asbest zijn al een hele tijd niet meer op de markt, dus de platen die je nu nog ziet zijn al enkele tientallen jaren oud. Door de ouderdom kunnen de platen beschadigd en verweerd zijn. De asbestvezels komen dan makkelijk vrij, wat de asbest golfplaten gevaarlijk maakt.  

Is Eternit ook asbest?

+
Eternit is een merknaam. Asbest wordt in de volksmond wel vaak nog Eternit genoemd. Het was dan ook de grootste asbestcement producent in Europa, met fabrieken over heel de wereld. Ze produceerden asbestcement op ruime schaal door de aantrekkelijke chemische eigenschappen voor industriële toepassing. Vandaag de dag maakt Eternit vezelcement op basis van andere materialen. Ze blijven een grote producent in de bouwmaterialen. 

Hoe kan je gevelbekleding van asbestcement herkennen en verwijderen? 

+
Is jouw gevelbekleding geplaatst voor 1990? Dan mag je er eigenlijk vanuit gaan dat de platen asbest bevatten. Hebben jouw gevelplaten de vermelding ‘N’ of ‘NT’? Dan zijn ze asbestvrij. Als je zeker wil zijn of jouw gevel asbest bevat dan contacteer je best een asbestdeskundige. Zij kunnen een inventaris opmaken waar duidelijk omschreven wordt welke materialen in jouw huis asbest bevatten. Om asbest veilig te laten verwijderen neem je daarna contact op met een asbestverwijderaar.

Hoe weet je of er asbest in de vensterbank, buizen of bloembakken zit?

+
Het is meestal onmogelijk om te zien of materialen asbest bevatten. Er zijn typische materialen waar je zo goed als zeker van kan zijn dat het asbestvezels bevat, maar verf kan de kenmerken bijvoorbeeld makkelijk verstoppen. Wil je zeker zijn, dan laat je de materialen best testen in een erkend asbestlaboratorium of laat je een asbestinventaris opstellen door een OVAM erkend asbestdeskundige

Welke platen bevatten asbest en hoe komt asbest hierbij vrij?

+
Oude dakleinein, golfplaten en gevelplaten bevatten heel vaak asbest. Dit kan makkelijk nagegaan worden met behulp van productiedatum, contact met de fabriek of een staalname. Deze platen bevatten hechtgebonden asbest, wat in goede staat niet zomaar vezels vrijgeeft. Doordat dit materiaal verweerd is, allerlei weersinvloeden ondergaat, en beschadigingen aan het ac-materiaal heeft, beginnen de vezels los te komen. Bij afwatering van de met name oudere asbestcementdaken komen er vezels vrij die in de goot, in het grondwater en bij slechte afwatering in andere binnenruimten terecht komen. Deze directe inlooproute naar woningen van asbest verhoogt het risico op asbestgerelateerde aandoeningen aanzienlijk.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen