Hoe herken je asbest dakpannen?

Asbest is lastig te zien met het blote oog. Er zijn echter enkele handige tips om asbest dakpannen te herkennen:

Gewone dakpannen bevatten doorgaans geen asbest. Asbest werd voornamelijk gebruikt in andere soorten dakbedekking zoals golfplaten, onderdaken en soms roofing. Dus als je traditionele, keramische dakpannen hebt, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over asbest.

Visuele inspectie: Als je dakbedekking er vezelig, broos of verweerd uitziet, kan dit een teken zijn van asbesthoudend materiaal. Let op scheuren, afgebrokkelde randen, verkleuringen en ongewone texturen. Asbesthoudende dakmaterialen kunnen er vaak ouder en fragieler uitzien dan niet-asbesthoudende materialen. 

Raadpleeg een professional: Als je niet zeker bent of je dakbedekking asbest bevat, is het raadzaam om een professional te raadplegen. Een getrainde expert op het gebied van asbestverwijdering kan een monster nemen en dit analyseren in een laboratorium om de aanwezigheid van asbest nauwkeurig vast te stellen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omgaan met mogelijk asbesthoudend materiaal. Asbestvezels kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid wanneer ze worden ingeademd. 

Tip: Sommige asbestvrije dakplaten kunnen een opdruk ‘NT’ (Niet-Asbest) hebben. Deze markering geeft aan dat de platen geen asbest bevatten. Controleer dus of er een ‘NT’-markering op de dakplaten staat. Dit kan een indicatie zijn dat de platen veilig zijn

Asbestinspectie nodig?
Vraag advies en vergelijk offertes op maat!

Wat als er asbest onder de pannen van het dak zit? Vervangen asbestdaken

Als je ontdekt dat er asbest onder de dakpannen van je huis zit, is het belangrijk om gepaste maatregelen te nemen om de gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Hier zijn enkele nuttige tips voor het veilig vervangen van asbestdaken:

  1. Schakel een professioneel asbestverwijderingsbedrijf in: het verwijderen van asbestdaken is een complex en gevaarlijk proces dat door deskundige professionals moet worden uitgevoerd. Schakel een erkend asbestverwijderingsbedrijf in dat over de juiste apparatuur, kennis en ervaring beschikt om de klus veilig te klaren. Zij kunnen het asbest op een professionele en conforme wijze verwijderen.
  2. Laat een asbestinventarisatie uitvoeren: voordat je begint met de vervanging van het asbestdak, is het raadzaam om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Dit geeft je een gedetailleerd overzicht van de aanwezigheid van asbest en de omvang van het probleem. Een asbestinventarisatie is essentieel om de juiste verwijderingsprocedure te bepalen en ervoor te zorgen dat het asbest veilig wordt verwijderd.
  3. Volg de wettelijke voorschriften en verkrijg de benodigde vergunningen: bij het vervangen van asbestdaken is het belangrijk om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot asbestverwijdering. Informeer jezelf over de lokale voorschriften en vergunningsvereisten en zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen verkrijgt voordat je met de werkzaamheden begint. Op die manier ben je verzekerd van een legale en veilige verwijdering van het asbest.

Tip: Als je van plan bent om te verhuizen of een verbouwing te starten, is het verstandig om je dak direct te controleren op de aanwezigheid van asbest. Op deze manier kun je eventuele asbestgerelateerde problemen aanpakken voordat je verdergaat met je plannen.

Asbest in dak

Is het verwijderen van asbest in daken verplicht?

Het verwijderen van asbest in daken is momenteel nog niet verplicht, tenzij er sprake is van een renovatie. Dit betekent dat als je geen renovatiewerkzaamheden aan je dak plant, je niet verplicht bent om het asbest te laten verwijderen. Echter, het is belangrijk om te weten dat vanaf 2032 het verwijderen van asbest in daken wel verplicht zal worden gesteld, ongeacht of er sprake is van renovatie of niet. Deze verplichting geldt voor alle soorten daken, inclusief daken van particuliere woningen en bedrijfsgebouwen.

De verplichting om asbest in daken te verwijderen bij renovatie is al van kracht. Als je van plan bent om renovatiewerkzaamheden uit te voeren waarbij het dak wordt aangepakt, ben je verplicht om het aanwezige asbest te laten verwijderen door een erkend asbestverwijderingsbedrijf. Dit is een belangrijke maatregel om de veiligheid en gezondheid van de bewoners, werknemers en de omgeving te waarborgen. Het verwijderen van asbest tijdens een renovatie zorgt ervoor dat de asbestvezels niet vrijkomen en verspreid worden tijdens de werkzaamheden, wat ernstige gezondheidsrisico’s kan voorkomen. Het is essentieel om de wettelijke vereisten en regelgeving met betrekking tot asbestverwijdering in jouw regio te raadplegen, aangezien deze kunnen variëren. Het is ook raadzaam om professioneel advies in te winnen bij erkende asbestverwijderaars om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de wettelijke vereisten en de verwijdering op een veilige en conforme manier wordt uitgevoerd.

Hoewel het verwijderen van asbest in daken momenteel niet verplicht is, is het toch belangrijk om de gezondheidsrisico’s van asbestvezels in gedachten te houden. Asbestvezels kunnen gevaarlijk zijn bij inademing en kunnen op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder verschillende vormen van kanker. Daarom wordt het altijd aanbevolen om de aanwezigheid van asbest in je dak te laten controleren en indien nodig te laten verwijderen door professionals, zelfs als er geen renovatie gepland is.

Premie in Vlaanderen voor het verwijderen van asbest

In Vlaanderen zijn er premies beschikbaar voor het verwijderen van asbest. Deze premies zijn bedoeld om particulieren en bedrijven financieel te ondersteunen bij het veilig laten verwijderen van asbesthoudende materialen.

Mijn VerbouwPremie kan worden aangevraagd voor renovatiewerken, waaronder het verwijderen van asbesthoudende materialen. Om in aanmerking te komen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals de ouderdom van de woning, het inkomen en de aard van de renovatiewerken. De premie dekt een deel van de kosten voor asbestverwijdering.

Er is ook een specifieke premie beschikbaar voor het verwijderen van asbestdaken. Deze premie is bedoeld voor particuliere eigenaren van gebouwen waarvan het dak bestaat uit asbesthoudende materialen. De premie dekt een deel van de kosten voor het laten verwijderen en vervangen van het asbestdak.

In sommige gevallen kunnen de kosten voor asbestverwijdering fiscaal aftrekbaar zijn. Raadpleeg de Belgische fiscale wetgeving en de voorwaarden voor aftrekbaarheid om te bepalen of je in aanmerking komt voor deze regeling.

De Vlaamse overheid biedt subsidies aan voor het verwijderen van asbest. Deze subsidies zijn bedoeld om eigenaren van woningen te ondersteunen bij het financieren van de kosten voor het verwijderen van asbest. De hoogte van de subsidie kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal vierkante meters te verwijderen asbest en het soort gebouw. Het is belangrijk om de specifieke subsidievoorwaarden en -vereisten te raadplegen om te bepalen of je in aanmerking komt.

Tip: Naast subsidies voor asbestverwijdering zijn er ook combinatiepremies beschikbaar. Deze premies zijn van toepassing wanneer je naast het verwijderen van asbest ook andere energiebesparende maatregelen neemt, zoals isolatie of de installatie van zonnepanelen. Door verschillende energiebesparende maatregelen te combineren, kom je mogelijk in aanmerking voor extra financiële ondersteuning.

Verbonden toegang door Asbest

Hulp nodig bij het veilig verwijderen? Kom in contact met ervaren professionals

Als je hulp nodig hebt bij het veilig verwijderen van asbest, is het raadzaam om contact op te nemen met ervaren professionals. Het verwijderen van asbest is een complex proces dat specifieke kennis, expertise en de juiste uitrusting vereist. Ze kennen de juiste procedures, beschermende kleding en apparatuur die nodig zijn om de blootstelling aan asbestvezels tot een minimum te beperken. 

Het is ook verstandig om vrijblijvende offertes aan te vragen via onze offertepagina bij verschillende professionele asbestverwijderaars. Op deze manier kun je de kosten en diensten vergelijken en een weloverwogen beslissing nemen over wie het beste aan je behoeften voldoet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn dakpannen met asbest reinigen?

+
Nee, het reinigen van dakpannen met asbest wordt afgeraden. Het manipuleren van asbesthoudend materiaal kan de vezels vrijmaken en de gezondheidsrisico’s vergroten. Het is raadzaam om professionele hulp in te schakelen als je asbesthoudende dakpannen wilt laten verwijderen of vervangen.

Kan het plaatsen van zonnepanelen op mijn dak met asbestplaten kwaad?

+
Het plaatsen van zonnepanelen op een dak met asbestplaten is verboden. Het is essentieel om eerst het asbesthoudende materiaal te laten verwijderen voordat je zonnepanelen installeert. Raadpleeg een erkend asbestverwijderingsbedrijf om het asbest op een veilige en conforme manier te laten verwijderen voordat je zonnepanelen laat plaatsen.

Mag ik mijn hechtgebonden asbest onderdak zelf verwijderen?

+
Ja, je mag hechtgebonden asbest onderdak zelf verwijderen. Hechtgebonden asbest is stevig gebonden aan ander materiaal, waardoor het minder risico op vezelverspreiding met zich meebrengt. Het is echter raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen en beschermende kleding en een ademhalingsmasker te dragen tijdens het verwijderingsproces. Het is ook belangrijk om je aan de lokale wetten en voorschriften te houden.

Kan er menuiserite asbest in mijn dakpannen zitten?

+
Nee, menuiserite verwijst naar asbestcementplaten die voornamelijk worden gebruikt als onderdakplaten. Deze platen bevatten asbestvezels en kunnen aanwezig zijn onder de dakpannen, maar ze zijn niet direct verwerkt in de dakpannen zelf. Bij het inspecteren van je dak is het verstandig om ook te controleren op de aanwezigheid van menuiserite asbestcementplaten onder de dakbedekking.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen