Bij het werken met asbestvezels is het van vitaal belang om de juiste ademhalingsbescherming te dragen. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende soorten mondmaskers en de specifieke kenmerken die nodig zijn om de beste bescherming te verzekeren.

Wanneer welk asbest mondmasker gebruiken?

  • FFP1: Dit masker biedt bescherming tegen niet-toxische deeltjes en aerosolen. Het is enkel geschikt voor situaties waarbij er geen gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.
  • FFP2: Dit masker biedt bescherming tegen schadelijke stoffen, zoals fijnstof, rook en aerosolen. Je gebruikt het best wanneer er sprake is van matig gevaarlijke omstandigheden.
  • FFP3 (voor asbest): Dit masker biedt de hoogste mate van bescherming en is specifiek ontworpen om te beschermen tegen asbestvezels.
Op zoek naar een asbestspecialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Wat is het gevaar van asbestvezels?

Asbestvezels zijn microscopisch kleine vezels die vrijkomen bij de afbraak of verstoring van materialen die asbest bevatten. Bij blootstelling kunnen ze zich nestelen in de longen en andere organen, wat op lange termijn kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals asbestose, longkanker en mesothelioom.

asbestvezel

Waarom een masker kopen als bescherming bij asbest?

Door te investeren in een kwalitatief FFP3-stofmasker, kun je de blootstelling aan grote hoeveelheden asbestvezels verminderen en je gezondheid op lange termijn beschermen.

1. FFP3 masker voor als je in contact komt met asbest

Dit type masker biedt een hoge bescherming tegen fijne deeltjes, zoals die van asbest. Het filtert minimaal 99% van de schadelijke vezels uit de lucht, waardoor je risico op blootstelling aanzienlijk wordt verminderd. Het FFP3-masker heeft een goed afsluitende pasvorm en zorgt ervoor dat je alleen schone lucht inademt. Het is geschikt voor gebruik bij het verwijderen, saneren of werken in de buurt van asbestmaterialen.

2. Halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker? 

In sommige situaties kan een halfgelaatsmasker voldoende bescherming bieden, terwijl in andere gevallen een volgelaatsmasker nodig is.

Een halfgelaatsmasker bedekt alleen de neus en mond, terwijl een volgelaatsmasker het hele gezicht beschermt. Het voordeel van een volgelaatsmasker is dus dat het extra bescherming biedt.

Het is echter belangrijk op te merken dat maskers herbruikbaar zijn, maar filters niet. Het is noodzakelijk om de filters regelmatig te vervangen.

3. Motoraangedreven ademhalingssysteem 

Voor hoge bescherming kan een motoraangedreven ademhalingssysteem een goede optie zijn. Dit systeem zorgt voor een constante toevoer van verse lucht en is vooral geschikt voor langdurige blootstelling aan hoge concentraties asbest of bij situaties waarin andere maskers mogelijk niet voldoende bescherming bieden.

Hoe bescherm je jezelf optimaal? Aanvullende beschermingsmiddelen 

Een belangrijk aanvullend beschermingsmiddel is het dragen van wegwerphandschoenen. Deze handschoenen voorkomen direct contact tussen je huid en asbestvezels. Daarnaast is het raadzaam om een beschermende overall te dragen. Deze biedt een extra barrière tussen je kleding en asbestvezels, waardoor de kans op vezelhechting aan je kleding wordt verminderd. Het gebruik van veiligheidsbrillen is ook belangrijk, vooral bij het werken met asbest waarbij er risico is op stofdeeltjes of asbestvezels in de lucht. 

Asbest mondmasker

Asbest zelf veilig verwijderen?

In sommige gevallen kan het toegestaan zijn om zelf kleine hoeveelheden asbest te verwijderen, zoals: 

  1. Kleine hoeveelheden hechtgebonden asbest: Als het asbestmateriaal hechtgebonden is, wat betekent dat de vezels stevig zijn vastgezet in een bindmiddel zoals cement, kan het soms worden verwijderd door een ervaren doe-het-zelver. Dit kan bijvoorbeeld bij het verwijderen van asbesthoudende vloertegels of golfplaten op een kleine schaal.
  2. Niet-beschadigd asbest: Als het asbestmateriaal niet beschadigd is en de vezels niet vrijkomen, kan het soms veilig worden verwijderd. Dit kan het geval zijn wanneer het asbest bijvoorbeeld goed is afgedekt en er geen risico is op vezelverspreiding.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met erkende asbestdeskundigen uit jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Vraag extra advies aan asbestspecialisten

Wanneer je twijfelt of onzeker bent over het veilig verwijderen van asbest, is het raadzaam om extra advies in te winnen bij asbestspecialisten. Deze experts hebben vaak speciale kits beschikbaar waarmee je veilig aan de slag kunt gaan. Asbestspecialisten zijn goed op de hoogte van de vereiste veiligheidsmaatregelen en kunnen je voorzien van gedetailleerd advies over het verwijderingsproces. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen