Mag ik zonnepanelen plaatsen op een dak met asbest?

Het plaatsen van zonnepanelen op een dak met asbest is over het algemeen verboden. Asbest is een gevaarlijk materiaal dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid bij blootstelling. Daarom wordt het aanbevolen om het asbest eerst te laten verwijderen voordat er zonnepanelen worden geïnstalleerd. Het is belangrijk om de geldende regelgeving en richtlijnen omtrent asbestverwijdering in jouw specifieke regio te raadplegen en een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om het asbest veilig te laten verwijderen. Op die manier kun je de veiligheid van jezelf en anderen waarborgen en tegelijkertijd profiteren van de voordelen van zonne-energie.

Asbestspecialist verwijdert asbestdak

Zit asbest in het dak of in het onderdak: verschil in regelgeving?

Er is een verschil in regelgeving met betrekking tot asbest, afhankelijk van of het zich bevindt in het dak of in het onderdak. Het bewerken van asbest is echter altijd verboden, ongeacht waar het zich bevindt. Het is belangrijk om de specifieke regelgeving en richtlijnen met betrekking tot asbestverwijdering te volgen. Hoewel het risico in dit geval klein lijkt, kunnen er deeltjes van het onderdak op je zolder terechtkomen, wat je voor je eigen veiligheid moet vermijden. 

Op zoek naar een asbestspecialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes op maat.

Toch zonnepanelen op asbestdak (plaatsen): wie is aansprakelijk?

Ondanks dit risico kiezen sommige mensen er toch voor om zonnepanelen te plaatsen. In zo’n situatie is het belangrijk om de aansprakelijkheid te overwegen. In een contractuele relatie tussen een vakman en een consument ligt over het algemeen de aansprakelijkheid bij de vakman. De vakman moet zijn vak kennen en handelen volgens de regels van de kunst. Dit geldt niet voor de gewone consument. Het is echter belangrijk om geen documenten te ondertekenen die de aansprakelijkheid van de vakman proberen te beperken. Het is altijd raadzaam om waakzaam te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen voor je eigen veiligheid en die van je omgeving, zelfs als de aansprakelijkheid bij de vakman ligt.

Zonnepanelen plaatsen op een overzetdak?

Een overzetdak is een dakbedekkingssysteem dat over een bestaand dak wordt geplaatst. Zonnepanelen kunnen perfect op een overzetdak worden geïnstalleerd, aangezien het de panelen zeker kan dragen. Het is echter belangrijk op te merken dat een overzetdak niet mag worden geïnstalleerd op een dak dat asbest bevat. Het verwijderen van het asbest is noodzakelijk voordat een overzetdak kan worden geplaatst.  

Wat kost het vervangen van een asbest dak

Voor het verwijderen van een asbest dak moet je rekenen op een gemiddelde prijs van €10 à €15 per m² (incl. btw). Daarnaast komen er extra kosten bij voor het afvoeren van het asbesthoudende materiaal, waarbij je kunt rekenen op een gemiddelde prijs van €140 per ton. Als je advies wilt en een prijs op maat wilt ontvangen, kun je vrijblijvend offertes aanvragen van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina. Er moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals het dragen van beschermende kleding en mondmaskers. Daarnaast moet er een lift en container worden voorzien om het asbesthoudende materiaal veilig af te voeren. Deze extra werkzaamheden worden weerspiegeld in de totale kosten. 

Tip: Je kunt de kosten verlagen met de Mijn VerbouwPremie. Deze premie is van toepassing als je het asbest in je dak laat verwijderen door een erkende vakman.

Hoeveel premie voor asbestverwijdering?

Naast de Mijn VerbouwPremie zijn er ook andere premies beschikbaar voor dakwerken en isolatie. Eén van deze premies is de EPC-labelpremie Fluvius voor dakisolatie. Je kunt aanspraak maken op de EPC-labelpremie als je energiebesparende werken, zoals dakisolatie, hebt laten uitvoeren met een eindfactuur sinds 2021.

Daarnaast heb je ook een rentesubsidie in 2023. Zo kan je, als je een woning of appartement met een slechte of ondermaatse energieprestatie koopt en dit pand binnen 5 jaar grondig renoveert, een rentesubsidie bij de bank ontvangen bovenop je hypothecaire lening. 

Als laatste is er de Premie asbestverwijdering i.c.m. zonnepanelen. Als je zonnepanelen wilt plaatsen op een onverwarmd bijgebouw met asbesthoudende dakbekleding, moet je eerst het asbestdak verwijderen voordat je in aanmerking komt voor de zonnepanelen premie van Fluvius. De premie voor asbestverwijdering bedraagt €12 per m² (excl. btw) en je kunt tot maximaal 50% van het totale factuurbedrag van asbestverwijdering en -afvoer terugkrijgen.

Meer weten over premie asbestverwijdering?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van asbestspecialisten.
arrow Ontvang offertes

Meer info nodig? Vraag gratis advies aan ervaren asbestverwijderaars

Asbest is een schadelijke stof die bij onjuiste behandeling ernstige gezondheidsrisico’s kan veroorzaken, zoals longaandoeningen en kanker. Ervaren asbestverwijderaars hebben de juiste kennis, training en expertise om op een veilige en gecontroleerde manier met asbest om te gaan. Ze begrijpen de specifieke wet- en regelgeving met betrekking tot asbestverwijdering en volgen strikte protocollen om de verspreiding van asbestvezels te minimaliseren.

Het vragen van gratis en vrijblijvend advies aan professionals biedt waardevolle informatie en inzichten over de specifieke situatie en de benodigde stappen voor asbestverwijdering. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen