Sinds wanneer is asbest verboden in Vlaanderen? Regelgeving

Er kwam in 1998 een algemeen verbod op het produceren, verhandelen en hergebruiken van asbest is in België. Asbesthoudende toepassingen waar op dat moment nog geen milieuvriendelijk alternatief voor gevonden werden mochten tijdelijk blijven gebruikt worden. Deze afwijkingen werden toegestaan tot 2001. Op dat moment kwam er een totaalverbod op het gebruik van asbest. 

Graag meer informatie?Contacteer gratis een expert in jouw buurt

Tot welk bouwjaar bevatten de meeste huizen vaak nog asbest? Het asbestattest

Asbest werd op grote schaal gebruikt tussen 1955 en 1985. Heb je een huis gebouwd in deze tijd? Dan heb je de grootste kans om asbest tegen te komen. Na 1985 werd asbest ook nog gebruikt in bouwmaterialen, al was dat in iets mindere mate. Heb je kunstleien van voor 1990 of golfplaten van voor 1992? Dan zijn deze hoogstwaarschijnlijk gemaakt met asbestcement. In principe kunnen huizen gebouwd voor 2001 mogelijk asbest bevatten. 

Het is daarom verplicht bij verkoop een inventarisattest te laten opmaken om aan te tonen waar je asbest kan vinden in het gebouw. Vanaf 2032 zal het voor elk gebouw, onafhankelijk van verkoop, verplicht zijn een asbestattest te laten opmaken. 

Asbest in jouw huis herkennen

Vanaf 2032 zal het voor elke eigenaar van een woning gebouwd voor 2001 verplicht zijn om een asbestattest te laten opmaken en zal je dus ook weten waar er asbest zit in jouw gebouw. Wil je nu al weten of je asbest hebt? Dan kan je altijd een asbestdeskundige contacteren en een inventaris laten opmaken.

Waarom mag asbest niet meer gebruikt worden?

De lange, dunne, met het blote oog niet zichtbare vezels kunnen makkelijk ingeademd worden. Als de vezels klein genoeg zijn en jouw longen bereiken, zetten ze zich daar vast. In de longen kunnen de asbestvezels ernstige ziektes veroorzaken. Meestal tonen deze aandoeningen zich pas na tientallen jaren.  

asbest verboden door gevaar

Tegen wanneer moet elke vorm van asbest verwijderd zijn in Vlaanderen? 

Een asbestvrij Vlaanderen is een praktisch onmogelijk doel. Asbest zit namelijk overal, ook in onze wegen en nutsleidingen. Er werd daarom gekozen voor een asbestveilig Vlaanderen.

De Vlaamse Regering keurde in 2018 het actieplan Asbestafbouw goed. Hiermee wil de regering tegen 2040 zorgen voor een asbestveilige leefomgeving. De meest risicovolle asbest (losgebonden asbest, daken en gevels) moeten vervangen worden tegen 2034. Alle andere gevaarlijke toepassingen moeten tegen 2040 verwijderd zijn. 

Deze regeling is een verplichting voor openbare gebouwen. Voor particulieren is het een richtlijn. Duurt de transitie te lang, dan zal de overheid nog bijkomende deadlines opstellen.

Tegen wanneer moeten alle asbestdaken vervangen worden?

Het doel van de Vlaamse overheid is dat alle asbesthoudende daken verwijderd zijn tegen 2034. Deze verplichting is er enkel voor openbare gebouwen. Deze streefdata is opnieuw niet verplicht voor particulieren, maar als de asbestafbouw niet voldoende verminderd zal de Vlaamse Regering bijkomende maatregelen opleggen.

asbest verboden sinds 2001

Graag meer informatie? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met asbestexperten

Wil je meer weten over asbest? Contacteer dan erkende asbestdeskundigen en krijg gratis advies. Vul het offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Krijg 1 of meerdere offertes, vergelijk prijzen en bespaar kosten

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid

Veelgestelde vragen

Waarom is het verboden een dak met asbest te ontmossen

+
Een asbestdak mag nooit ontmost worden. Ontmos je een golfplaten of asbestleien dak dan komen er voor het blote oog niet zichtbare asbestvezels vrij. Hier kunnen ze ziektes veroorzaken bij mensen die ze inademen. Wil je een mosvrij dak? Laat dan jouw asbestdak vervangen. Hierna kan je het veilig reinigen zonder kans op ziektes.

Wat is Eternit asbestcement?

+
Eternit is een merk, vroeger bekend voor hun asbestcement. Het was de grootste producent. Veel mensen verwarren de termen Eternit en asbest dan ook nog met elkaar. De dag van vandaag is Eternit nog altijd een producent van bouwmaterialen. Deze zijn nu natuurlijk wel asbestvrij.

Hoe weet je waar er in huis asbest zit?

+
Er zijn toepassingen waarvan je redelijk zeker kan weten of ze asbest bevatten. Je kan wel pas 100 % zeker zijn op het moment dat er een deskundige een inventarisatie opgemaakt heeft en bepaalde materialen in het labo heeft laten testen.

Welk jaar moet asbest in België verwijderd zijn?

+
Er is geen federale wetgeving rond het verwijderen van asbest. In Vlaanderen werd het actieplan Asbestafbouw in 2018 op poten gezet. Het doel is een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. De meest gevaarlijke asbesttoepassingen moeten verwijderd zijn tegen 2034, en alle andere onveilige toepassingen tegen 2040. 
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen