Wat zijn menuiserite vezelplaten?

Menuiserite onderdakplaten zijn vezelcementplaten die worden geproduceerd door de fabrikant Eternit. Hoewel de naam Menuiserite’ wordt gebruikt is het belangrijk dat je weet dat dit naar de cementplaat zelf verwijst. Het verwijst dus niet naar de aanwezigheid van asbest.

Vroeger waren deze platen gecombineerd met asbest. Deze werden toen zo gebruikt voor onderdakplaten. Tegenwoordig bevatten ze geen asbest meer.

Menuiserite vezelplaten zijn dun, roze, lichtgrijs of geel van kleur en bestond uit asbestcement vermengd met cellulosevezels. Bij aanraking voelen ze zacht aan.

Tot de jaren negentig  werden deze platen vaak gebruikt als onderdakplaten bij dakbedekkingen met leien of dakpannen.

Wil je graag persoonlijk advies?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

Menuiserite met asbest van fabrikant Eternit

Het is belangrijk dat je het onderscheid maakt tussen de termen “asbest” en “Eternit”. Eternit was een van de grootste fabrikanten van asbestcement. Eternit betreurt ten zeerste dat er nog steeds mensen, voornamelijk (voormalige) werknemers, zijn die na een lange latentieperiode mesothelioom ontwikkelen.

Welke Eternit platen bevatten asbest?

Menuiseriteplaten die na 1994 zijn geproduceerd bevatten geen asbest en worden aangeduid als Menuiserite NT of T. Je kan asbesthoudende Eternit platen herkennen aan de codering of markering.

Als je op de laatste of voorlaatste golf een markering ziet met de letters AT, NF of CAF, dan zijn het asbest platen die grote risico’s met zich meebrengen. Het is belangrijk dat je hierop let voor je eigen veiligheid.

onderdakplaten met asbestcement

Hoe weet ik of mijn onderdak van menuiserite asbest bevat?

Neem contact met een asbestdeskundige om er echt zeker van te zijn welk materiaal er in je menuiserite onderdak zit. De aannemer voert een analyse uit en kan het materiaal en de samenstelling ervan in het laboratorium vaststellen.

Aangezien menuiseriteplaten die na 1994 zijn geproduceerd asbestvrij zijn is het ook mogelijk om naar de productiedatum te kijken. Het is best dat je een aannemer inschakelt om echt zeker te zijn over de aanwezigheid van asbest.

Is het verwijderen van menuiserite asbest in vlaanderen verplicht? 

In Vlaanderen ben je verplicht om menuiserite asbestdaken tegen 2034 te vervangen.  Als je nu gaat renoveren ben je ook verplicht om het menuiserite asbest te laten verwijderen. Het is belangrijk dat je de regels rond asbestverwijdering in Vlaanderen volgt om jezelf en anderen te beschermen. Zo zorgen je voor een veilige en gezonde omgeving.

Meer weten over menuiserite asbestcement? Vraag gratis en vrijblijvend advies aan asbestdeskundigen

Ben je op zoek naar een aannemer voor meer informatie over menuiserite asbestcement? Misschien heb je vragen over de aanwezigheid van asbest in het algemeen?

Bobex helpt je graag verder. Vraag hier gratis offertes. Onze specialisten nemen zelf contact met u op en stellen een offerte op maat op. Jouw aanvraag is gratis en geheel vrijblijvend.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen