Wat houdt een luchtmeting in?

Een luchtmeting is een procedure die wordt uitgevoerd om de concentratie van asbestvezels in de lucht te bepalen. Hieronder worden de verschillende stappen beschreven die betrokken zijn bij een luchtmeting. Afhankelijk waarvoor is er eerst een visuele inspectie verplicht, dan een echte luchtmeting en dan wordt het verslag opgemaakt: 

1. Visuele inspectie

Voordat een luchtmeting wordt uitgevoerd, is het vaak verplicht om een visuele inspectie uit te voeren. Dit houdt in dat een deskundige de verwijderde asbestmaterialen en de werkruimte inspecteert om ervoor te zorgen dat er geen zichtbare resten van asbest zijn achtergebleven en dat de ruimte schoon is.

2. De asbest meter

Voor de daadwerkelijke luchtmeting worden mobiele Scanning Elektronen Microscopen (SEM) gebruikt. Deze apparaten kunnen asbestvezels detecteren en meten in lucht- en stofmonsters. De monsters worden genomen op verschillende locaties in de werkruimte en vervolgens geanalyseerd om de concentratie van asbestvezels te bepalen.

3. Het verslag

Na de luchtmeting wordt een verslag opgemaakt dat goedkeuring of afkeuring kan bevatten voor zowel de visuele eindcontrole als de asbestmeting, afhankelijk van de risicoklasse.

Asbestinspectie nodig?Vraag advies en vergelijk offertes op maat!
  1. De visuele eindcontrole wordt beoordeeld op basis van de risicoklasse 1 of 2. Als de visuele inspectie voldoet aan de vereisten en er geen zichtbare resten van asbest meer aanwezig zijn, wordt deze goedgekeurd. 
  2. De asbestmeting wordt beoordeeld op basis van risicoklasse 2 of 2A. Als de asbestmeting voldoet aan de gestelde eisen en de concentratie van asbestvezels binnen de acceptabele grenzen valt, wordt deze goedgekeurd.

Wanneer dienen er luchtmetingen te gebeuren?

Luchtmetingen dienen in verschillende situaties te worden uitgevoerd:

  1. Bij vermoeden van asbestcontaminatie: Als er sprake is van afbrokkelend asbestverdacht materiaal of na een brand waarbij asbest aanwezig kan zijn.
  2. Bij vermoeden van aanwezigheid van asbest: Als er redelijke vermoedens zijn dat er asbest aanwezig is in een bepaalde omgeving.
  3. Tijdens werken: Luchtmetingen zijn noodzakelijk tijdens bepaalde werkzaamheden, zoals grote infrastructuurwerken, grondsaneringen en asbestverwijderingswerken, zowel in openlucht als in afgesloten ruimtes. 
  4. Ter controle na asbestverwijderingswerken: Na het verwijderen van asbest is het van belang om luchtmetingen uit te voeren om te verifiëren dat de ruimte vrij is van asbestvezels en veilig is voor gebruik.

Zie ook BIJLAGE VI.3-2 pagina 20 in codex welzijn op het werk

asbestonderzoek

H3: Welke soorten asbestmetingen zijn er?

Er zijn ook verschillende soorten asbestmetingen, die vaak worden ingedeeld in risicoklassen. In de Codex betreffende het welzijn op het werk wordt gesproken over de volgende risicoklassen:

  • Klasse 1: Werkzaamheden waarbij een vezelconcentratie onder de grenswaarden wordt verwacht.
  • Klasse 2: Werkzaamheden waarbij een vezelconcentratie boven de grenswaarden wordt verwacht.

In de Codex (wetgeving arbeidsveiligheid) wordt enkel gesproken van asbestvezelmetingen door optische microscopie.

Ontvang gratis offertes

Wat zijn de kosten van een luchtmeting?

Bij ABL (asbestlabo) bedraagt de kostprijs voor een luchtmeting meetsessie van 4 uur €350. Deze prijs omvat verschillende aspecten, zoals verplaatsingen, opstelling van de apparatuur, de luchtmeting en analyse in het laboratorium. Het lijkt erop dat deze prijs een all-inclusive prijs is voor de genoemde diensten.

kosten asbest

Vergelijk gratis offertes en vind een erkend asbestspecialist + bespaar kosten

Vergelijk gratis offertes en vind een erkend asbestspecialist met de juiste kennis, training en ervaring om asbest op een veilige en professionele manier te verwijderen, wat essentieel is om gezondheidsrisico’s te minimaliseren en te voldoen aan de wettelijke vereisten.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen