Werking van de asbestmeter

De werking van de asbestmeter maakt gebruik van nabij-infrarood spectroscopie, ook wel Near Infrared (NiR) genoemd. Nabij-infrarood spectroscopie is een analytische techniek die gebaseerd is op het gedrag van moleculen ten opzichte van licht in het nabij-infrarode gebied van het elektromagnetische spectrum. Het menselijk oog kan dit gebied niet waarnemen, maar met behulp van gespecialiseerde apparatuur kunnen spectrale metingen worden uitgevoerd. Asbest heeft karakteristieke absorptiepatronen in het nabij-infrarode spectrum. Door deze patronen te vergelijken met een referentiespectrum van bekende asbesthoudende materialen, kan de asbestmeter bepalen of een materiaal asbest bevat en zo ja, in welke concentratie. 

Waarom kiezen voor een infraroodmeter?

Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van een infraroodmeter, zoals de asbestmeter die nabij-infrarood spectroscopie gebruikt, voordelig kan zijn: 

  1. Snelheid: Een infraroodmeter maakt het mogelijk om snel een screening van asbesthoudende materialen uit te voeren. Het apparaat kan ter plaatse worden gebruikt, waardoor directe metingen en analyses mogelijk zijn zonder dat er monsters naar een laboratorium gestuurd hoeven te worden.
  2. Veiligheid: Het gebruik van een infraroodmeter kan bijdragen aan een verbetering van de veiligheid. Door direct ter plaatse metingen uit te voeren, kunnen potentiële asbesthoudende materialen snel worden geïdentificeerd, waardoor de blootstelling aan asbestvezels beperkt kan worden.
  3. Besparing van tijd en kosten: Het vermijden van het verzenden van monsters naar een laboratorium en het wachten op de resultaten kan zowel tijd- als kostenefficiënt zijn. Met een infraroodmeter kunnen directe metingen worden uitgevoerd, wat snellere resultaten oplevert en de noodzaak van externe laboratoriumanalyse kan verminderen.
  4. Tussenkomst laboratorium niet altijd mogelijk: In sommige situaties kan het moeilijk zijn om monsters naar een laboratorium te sturen voor analyse, bijvoorbeeld vanwege tijdsbeperkingen of ontoegankelijkheid van de locatie. Een infraroodmeter biedt een alternatieve mogelijkheid om ter plaatse metingen uit te voeren en snel een indicatie te krijgen van de aanwezigheid van asbesthoudende materialen.
Asbest NIR

Hoe betrouwbaar is de asbestmeter

Volgens een wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door NOK-C, GeoConnect en Ortageo, is de asbestmeter betrouwbaar gebleken. Het onderzoek omvatte een literatuurstudie en vergelijkende metingen tussen de resultaten van de NiR-scanner en traditionele laboratoriumbepalingen. De conclusie van het onderzoek was dat het mogelijk is om met de NiR-scanner betrouwbaar ter plaatse te bepalen of er asbest in een dak aanwezig is. Bovendien wordt vermeld dat TNO, een gerenommeerd onderzoeksinstituut, de conclusies van het onderzoek ondersteunt

Voornamelijk gebruik bij asbestdaken 

De asbestmeter wordt voornamelijk gebruikt voor het detecteren van asbesthoudende materialen in dakbedekking, met name bij asbestdaken. Het apparaat kan helpen bij het identificeren of een dakbedekking asbest bevat, maar het geeft geen informatie over de exacte concentratie van asbestvezels in het materiaal. Hoewel de asbestmeter nuttig kan zijn bij het identificeren van de aanwezigheid van asbest in een dak, is het belangrijk op te merken dat het niet voldoende is om maatregelen te nemen. Om gepaste maatregelen te nemen, zoals verwijdering, is het meestal nodig om te weten hoeveel asbest aanwezig is in het materiaal. In veel gevallen kan de hoeveelheid asbest worden vastgesteld als men al weet dat het aanwezig is in de golfplaat, bijvoorbeeld door eerder uitgevoerde metingen of inspecties. 

asbest dak verwijderen

Geïdentificeerd asbestdak of asbest onderdak verwijderen?

Als een asbestdak of asbest onderdak geïdentificeerd is, rijst vaak de vraag of verwijdering noodzakelijk is. Het verwijderen van asbest is in sommige gevallen verplicht, maar dit kan variëren afhankelijk van de wet- en regelgeving in verschillende landen en regio’s.

In bepaalde gebieden gelden er specifieke regels voor asbestdaken en kan er een verplichting zijn om deze tegen een bepaalde deadline, zoals 2034, te verwijderen. Echter, als het asbestdak of asbest onderdak nog in goede staat verkeert, kan het in sommige gevallen ook worden overwogen om maatregelen te nemen om de blootstelling aan asbestvezels te beperken zonder directe verwijdering. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door het aanbrengen van een beschermende coating of het plaatsen van een nieuwe dakbedekking over het asbesthoudende materiaal. 

Hoe weten of er asbest in je huis zit?

Om te bepalen of er asbest in je huis aanwezig is, zijn er verschillende methoden en stappen die je kunt volgen:

  1. Labo-analyse: Een betrouwbare methode om de aanwezigheid van asbest te bevestigen, is door monsters van verdachte materialen te nemen en deze naar een erkend laboratorium te sturen voor analyse. Het laboratorium zal de monsters onderzoeken met behulp van gespecialiseerde technieken, zoals microscopie, om de aanwezigheid en het type asbestvezels te bepalen.
  2. Inventarisatie: Het uitvoeren van een professionele asbestinventarisatie kan helpen om alle potentiële asbesthoudende materialen in je huis te identificeren. Een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf kan een grondige inspectie uitvoeren, monsters nemen en een gedetailleerd rapport opstellen met informatie over de aanwezigheid, locatie en staat van asbesthoudende materialen in je huis.
  3. Visuele inspectie: Hoewel een visuele inspectie niet definitief kan bevestigen of er asbest aanwezig is, kunnen bepaalde aanwijzingen wijzen op de mogelijkheid van asbesthoudende materialen. Materialen zoals oude isolatie, golfplaten, verweerde vinylvloeren of verouderde plafondtegels kunnen een indicatie zijn.
Asbest stalen

Asbestmeter zelf gebruiken of deskundige inschakelen?

Het is raadzaam om een deskundige in te schakelen voor asbestdetectie en -analyse vanwege de complexiteit en risico’s. Hoewel de asbestmeter handig kan zijn voor een snelle screening, kan een professionele asbestdeskundige de nodige expertise en nauwkeurigheid bieden.

Vraag offertes aan bij erkende deskundigen om kosten te vergelijken en maak een weloverwogen keuze op basis van hun expertise, ervaring en prijs.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
3*. Wanneer wenst u deze dienst?
4. Bijkomende informatie
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Asbest verwijderen