Wat is een HR-ketel?

Een hoogrendementsketel is een ketel die werkt op gas of mazout. Die brandstoffen worden door verbranding omgezet in warmte. Door deze verbranding krijg je waterdamp en verbrandingsgassen.

Deze gassen worden bij een standaard verwarmingsketel weggevoerd via de schoorsteen of afvoerpijp. De HR-ketel heeft een hoger rendement, omdat deze ketel het koude water in de warmtewisselaar voorverwarmt met de rookgassen die anders verloren gaan.

Hierdoor zal waterdamp condenseren en vervolgens warmte overdragen aan het koude water. Daardoor krijg je sneller warm water en moet je de ketel minder lang opwarmen.

De hoogrendementsketel werkt ook pas wanneer er effectief warmte nodig is. Bij oude ketels is dit niet het geval, aangezien hierbij het water op een constante temperatuur gehouden moet worden.

Hoogrendementsketel prijs

De prijs van hoogrendementsketel of HR-ketel ligt tussen de € 1.700 en € 2.500. De prijs hangt vooral af van de fabrikant en het label. Een ketel met HR Top-label zal hierdoor ook wat duurder zijn, namelijk tussen de € 1.750 en € 5.000. Een HR top-label ketel is dan ook een ketel met een zeer hoog rendement.

Hoogrendementsketel

HR-ketel kwaliteitslabels

Je herkent kwalitatieve hoogrendementsketels aan hun label. Het label staat voor hoe hoog het rendement van de ketel is. Er is een groot verschil tussen de ketels die werken op mazout of gas.

Hoogrendementsketel op gas

Bij een HR-ketel op gas wordt er een onderscheid gemaakt tussen HR+ ketels en HR TOP ketels. Als je hoogrendementsketel één van deze labels heeft, betekent dit dat de ketel een hoog rendement heeft. Het is dus zeker de investering waard.

HR+ label

Als de ketel een HR+ label heeft, betekent dit dat de ketel een minimumrendement van 88,6 % heeft. Dit percentage is nog net iets lager dan de ketels met een HR TOP-label, maar is toch al veel hoger dan ketels zonder HR+ label.

HR TOP-label

Condensatieketels op gas krijgen een HR TOP-label. Dit label betekent dat de verwarmingsketels een rendement van minimaal 95% hebben bij een nominaal vermogen. Bij deellast hebben de ketels een minimumrendement van 107 %.

Label

Hoogrendementsketel op mazout: Optimaz-label (+elite)

HR-ketels met een optimaz label hebben een minimumrendement van 93 % bij de onderste verbrandingswaarde (Hi) en een minimumrendement van 87 % bij de bovenste verbrandingswaarde (Hs).

Er zijn ook HR-ketels met een Optimaz elite-label. Dit label is voor condensatieketels op stookolie. Ketels met dit label hebben een minimumrendement van 97,5 % bij Hi en 91,2 % bij Hs. Het rendement ligt bij deze ketels dus iets hoger.

Europees energielabel voor verwarming

Sinds 26 september 2015 krijgen alle nieuwe verwarmings- en warmwatertoestellen een energielabel. Er zijn 2 soorten energielabels:

  • Productlabel: dit label geeft je meer informatie over een verwarmingstoestel of warmwatertoestel.

  • Pakketlabel of systeemlabel: dit label geeft aan of je te maken hebt met een samengesteld systeem. Bijvoorbeeld een condensatieketel gecombineerd met zonnecollectoren.

Voor verwarmingsinstallaties zijn er productlabels van A++ tot G. Een B-label betekent dat de ketels op gas en stookolie een energie-efficiëntie moeten hebben van minstens 86 %.

Onder dit label vallen de meeste hoogrendementsketels. Als de installatie een productlabel A krijgt, betekent dit dat ze het hoogste rendement hebben.

Centrale verwarming

Hoogrendementsketel of condensatieketel: wat is het verschil?

Een condensatieketel heeft ongeveer hetzelfde proces als een HR-ketel: de warmte wordt gerecupereerd uit verbrandingsgassen en waterdamp. Alleen zal bij een condensatieketel de rookgastemperatuur dalen tot onder het dauwpunt. Hierdoor condenseert de waterdamp.

Daardoor kan de ketel hier nog meer warmte uithalen en een hoger rendement bereiken. Je kiest dus beter voor een condensatieketel, aangezien het rendement van een hoogrendementsketel lager is.

Premie voor HR-ketel?

Voor een hoogrendementsketel krijg je helaas geen premie. Maar goed nieuws: als je je hoogrendementsketel door een condensatieketel vervangt, krijg je wel premies. Je hebt dan recht op:

  • Mijn VerbouwPremie: als je renovatiewerken doet die je woning voorzien van centrale verwarming, kom je voor deze premie in aanmerking. De premie is wel afhankelijk van je inkomen en een voorwaarde is dat je woning minstens 15 jaar oud moet zijn.
  • Warmte-krachtcertificaten: dit is een financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid voor de installatie van warmte-krachtkoppelingen (WKK’s), waarbij enkele voorwaarden voldaan moeten zijn.

Nieuwe verwarmingsketel: offertes ontvangen

Als je op zoek bent naar een nieuwe verwarmingsketel of je oude ketel wilt vervangen, vraag je best raad bij een gespecialiseerde cv-installateur. Vergelijk via onderstaand formulier offertes van verschillende installateurs en vind zo de ideale ketel voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel