Waarom radiatoren ontluchten?

Het ontluchten van de radiator is een manier om verschillende problemen van de centrale verwarming op te lossen. Het leeg laten lopen van de radiator is een vrij eenvoudige taak. Hieronder staan ​​enkele voorbeelden van problemen die opgelost kunnen worden door de radiator te ontluchten.

Hoe weet je dat je chauffages ontlucht horen te worden?

Radiator ontluchten

In de meeste gevallen treedt dit ongemak op aan het begin van het koude seizoen. De centrale verwarming staat aan, maar één kamer voelt nog steeds koud. Meestal is het één van de kamers op de bovenste verdieping. Logisch, want de lucht is altijd op zoek naar het hoogste punt.

Lucht in de radiator merk je ook via bellen of andere vervelende geluiden in de leiding. De radiator kan ook geheel of gedeeltelijk koud worden gehouden. Daarom is het belangrijk om de radiator te ontluchten en de centrale verwarming bij te vullen.

Signaal 1: De verwarming is niet warm genoeg

Wanneer je verwarming niet warm genoeg is of langzaam opwarmt, geeft dit meestal ook aan dat er lucht in de verwarming zit. De lucht in de installatie verhoogt jouw energiekosten. Je kan dat oplossen door de radiatoren te ontluchten.

Signaal 2: Verwarming maakt geluid

Naast tikken gaat je centrale verwarming installatie ook borrelen en ruisen. In dat geval is meestal de lucht in de radiator de boosdoener. Het ontluchten van jouw centrale verwarming installatie lost het probleem snel op.

Signaal 3: De radiator tikt

Het tikkende geluid wordt meestal veroorzaakt door de lucht in de radiator. Het ontluchten van de radiator is een oplossing voor het geluid. Hoor je alleen het geluid bij het aan- en uitzetten van de verwarming? Dan kan de oorzaak van het tikkende geluid door het krimpen en uitzetten van het metaal zijn.

Signaal 4: Ketel lekt

Als jouw centrale verwarming ketel lekt, kunnen er verschillende redenen zijn. Een van de oorzaken kan de automatische ontluchting van jouw centrale verwarming ketel zijn, want naast lucht wordt ook water toegevoegd. In dit geval raden wij je aan de automatische ontluchting te vervangen.

Nood aan een expert?

Het is niet evident om de precieze oorzaak van een defecte verwarmingsinstallatie te vinden. Bovendien loop je het risico dat je meer kwaad dan goed doet met je eigen herstellingspogingen. Krijg je het probleem niet onmiddellijk zelf opgelost? Raadpleeg dan een ervaren cv-technicus.

Hoe radiator ontluchten? Stappenplan

verwarming ontluchten

Je kan je radiator makkelijk zelf ontluchten. In onderstaand stappenplan staat uitgelegd hoe je dit doet.

Benodigdheden om aan de slag te gaan

  • Een ontluchtingssleuteltje
  • Een bak/fles (om het water op te vangen)
  • een grote handdoek

Radiator ontluchten met of zonder sleutel?

Beide zijn mogelijk. Als je niet beschikt over een ontluchtingssleutel, kan je een schroevendraaier gebruiken die even goed werkt.

Stappenplan verwarming ontluchten

Stap 1: Zet alle verwarmingen op de hoogste temperatuurinstelling. Laat ze minimaal een kwartier opwarmen.

Stap 2: Zet de centrale verwarming uit. Er wordt geen lucht of water meer gepompt. Wacht nu minimaal 10 minuten totdat alle verwarmingen zijn afgekoeld.

Stap 3: Ga naar de radiator die het dichtst bij de ketel is. Sluit de radiatorkraan en plaats een bak/fles onder de ontluchtingskraan. Houd tegelijkertijd een grote handdoek bij.

Stap 4: Plaats de ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en draai deze tegen de klok in totdat er water in plaats van lucht naar buiten komt. Open nooit helemaal de kraan want het is mogelijk dat je ze niet volledig kan dichtdoen.

Stap 5: Sluit de uitlaatklep weer.

Stap 6: Doe dit bij alle radiatoren, begin bij de eerste verdiep werk je zo omhoog naar de hoogste verdieping.

Stap 7: Als alle radiatoren ontlucht zijn kan je de cv-ketel weer inschakelen. De waterdruk in de cv-ketel moet tussen 1,5 en 2 bar zitten. Is dit niet het geval, dan moet je de ketel bijvullen tot de gewenste waterdruk.

Bekijk onderstaande video voor meer duidelijkheid.

Centrale verwarming bijvullen met water: hoe doe je dat?

Zet eerst je cv-installatie aan, op de manometer kun je nu zien hoeveel druk er in de leiding staat. Houd tegelijkertijd de manometer in de gaten.

  • Zoek de kraan bij de cv-ketel.
  • Sluit de slang aan op de kraan.
  • Vul de slang voorzichtig met water.
  • Draai daarna de kraan weer dicht.
  • Sluit de watervulslang aan op de watervulklep van de cv-ketel.
  • Zet eerst de kraan aan en daarna de vulkraan.
  • Wacht tot de manometer tussen 1,5 en 2 bar aangeeft.
  • Draai eerst de vulkraan dicht en draai dan de kraan dicht.
  • Voordat je de slang loskoppelt, plaats je een emmer onder de kraan.

Bij een druk lager dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet normaal rondpompen. Onder de 1 bar kan de pomp zelfs scheuren. Als de druk hoger is dan 2 bar, verslijt de pomp te snel en als deze hoger is dan 3 bar, ontstaat er een lek door een leidingbreuk. Daarom is het erg belangrijk om goed op de waterdruk te letten.

Waterdruk cv-ketel blijft te laag, wat nu?

Blijft de waterdruk van de cv-ketel te laag? Dan is er waarschijnlijk een dieperliggend probleem. Om risico’s te vermijden neem je best contact op met een technicus om de verwarmingsketel te laten inspecteren.

Combineer ontluchten van radiatoren met onderhoud gasketel

chauffage ontluchten

Je kan uiteraard perfect zelf je radiatoren ontluchten. Twijfel je of voel je je onzeker, dan kan je zeker ook terecht bij een professionele chauffagist. Waarom niet direct combineren met een onderhoudsbeurt van gas- of centrale verwarmingsketel? Met het combineren van het ontluchten van radiatoren met de onderhoud van je gasketel sla je 2 vliegen in 1 klap. Het komt goedkoper uit omdat de chauffagist maar 1 keer hoeft te komen. Hierna zijn je radiatoren helemaal in orde.

Een vakman in jouw buurt vinden? Vraag en vergelijk hier gratis offertes

Het ontluchten van je radiatoren combineren met het onderhoud van je verwarming. Zoek je een vakman in jouw buurt? Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang snel offertes van vakmannen in jouw buurt. Vergelijk de gratis offertes en kies een vakman naar keuze.

arrow
Beschrijf uw project
1*. Waarvoor wenst u offertes te ontvangen?
2*. Over welk type CV-ketel gaat het?
3*. Wanneer wenst u de installatie of werken te laten uitvoeren?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Mijn aanvraag versturen
VERTROUWELIJK | Uw gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor uw aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren uw privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan u uw gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vindt u in ons privacybeleid
Verwarmingsketel
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het grootste offerteplatform in België
Wij helpen elke maand meer dan 35.000 mensen
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Prima oplossing om met diverse bedrijven in contact te komen. Bobex doet eerste screening en door het feedback systeem k...Lees meer
Paul C.
Enorm positieve ervaring. De leveranciers nemen zelf contact op, dat is een enorme tijdswinst voor ons. Wij moeten zelf ...Lees meer
Sylvie V.
De leveranciers hebben zeer snel gereageerd waardoor wij op zeer korte termijn een beslissing hebben kunnen nemen. Wij z...Lees meer
Kelly V.
Bedrijven voor Verwarmingsketel